Nyhetsarkiv
På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.
View compact

28 mar 2023
Laboratorieservice - ett nytt team inom FMFör att ytterligare effektivisera FM:s serviceutbud har ett nytt team bildats - Team Laboratorieservice. Johanna Steen är gruppchef för det nya teamet som består av två grupper: Laboratoriesäkerhet och Disk- och steriliseringsfaciliteten.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

Möt vår nya medarbetare, Helena Hatziantoniou, ansvarit för Supply Center i Biomedicum.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Alzheimers sjukdom utgör den vanligaste orsaken till demens som drabbar miljontals människor världen över. Eftersom förändringarna i hjärnan kan börja 10–20 år innan den kliniska symptomen på Alzheimers sjukdom, finns det ett starkt behov för identifiering av tidiga biomarkörer som kan förutsäga framtida påverkan på kognitiv funktion. Detta kan vara något som några KI-forskare är på spåren. Deras senaste studie finns nu publicerad i Nature Reviews Neurology.
Nyheter

Mareia Talvitie vid forskargruppen Kärlkirurgi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi, försvarar sin avhandling "Abdominal aortic aneurysms : sex and gender disparities in surveillance, treatment and outcome" den 31 mars 2023.
Huvudhandledare är Rebecka Hultgren.
Huvudhandledare är Rebecka Hultgren.
Nyheter

28 mar 2023
Depression i SkandinavienEtt skandinaviskt samarbete under ledning av KI-forskare visar att många som behandlas i specialistvård för allvarlig depression har en dålig prognos, till exempel med återinsjuknande, utveckling av andra psykiatriska sjukdomar, behov av sjukhusvård och i vissa fall död genom självmord. Forskningen baserades på 273 000 personer med allvarlig depression i Sverige, Danmark och Norge. Resultaten publiceras nu i Lancet Regional Health Europe.
Nyheter

Hon var med redan i en av expertgrupperna som bildades på KI under covid-19-pandemin, och som var en av föregångarna till det som sedan blivit Centrum för hälsokriser. Nu är Hedvig Glans ny i teamet av expertkoordinatorer på centrumet, där hon kommer att använda sin kliniska och akademiska erfarenhet för att bygga upp centrumets kompetens inom utbrottsberedskap och respons kring infektionssjukdomar.
Nyheter
27 mar 2023
KI i medierna 20-26 marsHär sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

SASUF 2030 är ett strategiskt internationaliseringsprojekt som samlar 40 universitet från Sverige och Sydafrika. Nu erbjuder de i samarbete med National Research Foundation (NRF) of South Africa en möjlighet att söka medel.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

Tretton forskare vid Karolinska Institutet får dela på 54,9 miljoner kronor i forskartjänstanslag från Cancerfonden. Totalt delar fonden ut 124,3 miljoner kronor till 31 cancerforskare i Sverige.
Nyheter
Akademiska hus har genomfört en sprinkler revision och måste åtgärda de brister som upptäckts. Arbetet kommer att inledas den 27 mars och räknas som slutfört när alla avvikelser är åtgärdade.
Driftinfo
Målgrupp: Medarbetare
I en ny avhandling från Karolinska Institutet låg fokus på användningen av så kallade omikdata för att kunna upptäcka molekylära förändringar hos patienter och som i längden kan möjliggöra en individualiserad behandling.
Nyheter
Karolinska Institutet och National University of Singapore erbjuder ett kortare utbytesprogram för 1-2 doktorander från varje universitet per år.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
27 mar 2023
Driftstopp för Ladok LIS-adaptern 29/3 Onsdag 29 mars mellan kl. 8.00 och 12.00 kommer Ladok LIS-adaptern att ha ett driftstopp för underhållsarbete.
Driftinfo
Målgrupp: Medarbetare

24 mar 2023
4 900 000 kronor till forskare vid LIMEForskare vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) har beviljats medel från Familjen Kamprads stiftelse.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Lärande, Informatik, Management och Etik, MMC, von Knorring, Clinical Management, Augustsson

24 mar 2023
Vi-känsla när KI:s nya rektor installeradesUtbilda framtidens medicinska personal. Möjliggöra banbrytande forskning. Och verka för ett kunskapsbaserat samhälle som präglas av akademisk frihet. Det är ett stort jobb som Annika Östman Wernerson axlar som Karolinska Institutets 24:e rektor. Men hon ska inte göra det ensam – alla på universitetet måste hjälpas åt.
Nyheter
Nu kan du som lärare eller kursadministratör göra kursvärdering direkt i Canvas. Målet är en smidigare process och högre svarsfrekvens.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
24 mar 2023
Aktuella utlysningar, vecka 12, 2023 Grants Office tipsar om aktuella utlysningar.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

24 mar 2023
Blinda känner sina hjärtslag bättre än seendeBlinda är bättre på att uppfatta sina egna hjärtslag än seende, visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet och Jagiellonian University i Polen. Forskningen tyder på att blindhet leder till en ökad förmåga att förnimma signaler från kroppens inre organ. Studien har publicerats i tidskriften Journal of Experimental Psychology: General.
Nyheter

Kvinnor med psykisk sjukdom, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller substansmissbruk deltar mer sällan i gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer och har mer än fördubblad risk att drabbas av sjukdomen. Fynden presenteras i Lancet Public Health av forskare från Karolinska Institutet som pekar på vikten att proaktivt närma sig dessa kvinnor för att förebygga livmoderhalscancer.
Nyheter

Hur ska vården göra för att så snabbt som möjligt identifiera bakterier eller andra smittämnen i blodet hos sepsispatienter? Det är forskningsfokus för Volkan Özenci. Denna artikel är en del i ett fördjupningstema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Nyheter

23 mar 2023
”Digital spårhund” sniffar upp sepsis En del patienter får sepsis av infektioner som de har fått på sjukhus. Nu prövas ett nytt digitalt system som ska hitta de här patienterna genom att kontinuerligt scanna av journalinformation efter tecken på sepsis. Denna artikel är en del i ett fördjupningstema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Nyheter

Centrum för avancerad medicinsk simulering och träning (CAMST) har precis firat 15 år som ackrediterat utbildningscentrum, och har nu ytterligare fem år att se fram emot.
Nyheter
Arbetet startar kl. 18:00 och under tiden som arbetet pågår kommer ventilationen att fungera, men leverera lägre luftflöde än normalt. Vi är därför tacksamma om ni undviker att använda dragskåp under denna tid då dom kommer att ha ett reducerat luftflöde.
Arbetet beräknas vara klart vid midnatt.
Arbetet beräknas vara klart vid midnatt.
Driftinfo
Målgrupp: Medarbetare

23 mar 2023
Patricia De Palma tackar för uppvaktning- Tack så hjärtligt för all uppvaktning på min födelsedag!
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi

Helena Hervius Askling är ny i den växande gruppen av expertkoordinatorer på Centrum för hälsokriser. Hennes långa erfarenhet inom infektionssjukdomar och vaccinområdet , som infektionsläkare, smittskyddsläkare och docent i infektionssjukdomar, kommer att stärka centrumets kompetens inom ämnesområdet.
Nyheter

Läkemedel mot sömnproblem verkar kunna förebygga självskadebeteende hos ungdomar med ångest och depression, enligt en observationsstudie från Karolinska Institutet. Risken för självskada ökade innan förskrivning av melatonin och minskade månaderna efter att behandlingen påbörjats, särskilt hos flickor. Studien publiceras i Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Nyheter

Karolinska Institutet bibehåller en stark position inom ett flertal områden i QS (Quacquarelli Symonds) internationella ämnesrankning för lärosäten. I ämnet medicin rankas KI på sjunde plats globalt, en ökning från tolfte plats i fjol. KI förbättrar även sin internationella position inom ämnesområdena biovetenskaper, omvårdnad, farmaci och farmakologi, och psykologi.
Nyheter

Det har nu gått tre veckor sedan jag tog plats som rektor vid Karolinska Institutet. Första tiden har varit intensiv, väldigt spännande och stundtals lite omtumlande.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
22 mar 2023
Ny mänsklig mekanism för hudbarriärregenereringForskare vid Karolinska Institutet identifierade HOXC13-AS, ett humant hudspecifikt långt icke-kodande RNA (lncRNA), som spelar en avgörande roll för epidermal differentiering. Studien är publicerad i tidskriften Cell Death & Differentiation, och belyser lncRNA:s fysiologiska betydelse för epidermisbarriärens underhåll och återuppbyggnad.
Nyheter
Professor Christian Giske blir ny vice ordförande för kommittén för forskning med omedelbar verkan, enligt ett rektorsbeslut. Hans förordnande sträcker sig till den 31 december 2025.
Nyheter

Det finns tydliga regionala skillnader i andelen äldre som får potentiellt olämplig läkemedelsbehandling i Sverige. I en studie publicerad i Frontiers of Pharmacology undersöker forskare vid Karolinska Institutet de regionala skillnaderna över tid och visar att dessa regionala variationer har minskat under det senaste årtiondet.
Nyheter

En ny studie av författare från Karolinska Institutet publicerad i Journal of Mental Health, visar att dagliga samtal mellan patienter inom psykiatrisk slutenvård och vårdgivare kan ha positiva effekter. Bland annat upplevs det av patienterna som en hjälp i återhämtningen och stärker relationerna mellan patient och vårdgivare.
Nyheter

22 mar 2023
Projekt DELIVER:s första nyhetsbrevI samband med World Oral Health Day har nu det första nyhetsbrevet från projekt DELIVER (DELiberative ImproVEment of oRal care quality) levererats.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi

22 mar 2023
Därför får så många patienter onödig vårdVårdgivare vill att patienten ska känna sig omhändertagen. Det är en av förklaringarna till att behandlingar som inte gör någon nytta ändå ges i stor utsträckning, enligt en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet.
Nyheter
Sedan vi startade med examensenkäten Exit poll 2008 är det mycket som har hänt, vilket avspeglar sig i resultaten från Exit poll som visar hur allt fler doktorander är nöjda med sin forskarutbildning.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

Campus Flemingsberg är ett av Sveriges största campus. Här finns fem lärosäten, en konstskola och en gymnasieskola på samma plats. Här berättar rektorerna från Karolinska institutet, KTH, Röda Korsets Högskola, Södertörns högskola och Stockholms Musikpedagogiska institut om hur lärosätena samarbetar på campusområdet för att tillsammans skapa en dynamisk, inspirerade campusmiljö för utbildning och forskning av högsta kvalitet.
Nyheter
En rikstäckande svensk studie med över 10 000 fall av kolesteatom, en förändring i mellanörat, visar på en stark ärftlig komponent för sjukdomen.
Nyheter
Forskare vid institutionen för onkologi-patologi har tillsammans med forskare på The European Molecular Biology Laboratory publicerat en artikel i Nature Chemical Biology där de utvecklat en ny metod som kan identifiera och urskilja viktiga skillnader mellan proteiner på ett objektivt sätt.
Nyheter
21 mar 2023
Varbi, problem att hämta diarienummerJust nu har vissa problem med att hämta diarienummer gällande rekryteringsärenden i Varbi. Även arkivering av ärenden kan vara svårt. Vi jobbar tillsammans med systemleverantörerna för att lösa problemet.
Det går bra att starta rekryteringsärenden och senare komplettera med diarienummer längre fram i processen.
Det går bra att starta rekryteringsärenden och senare komplettera med diarienummer längre fram i processen.
Driftinfo
Målgrupp: Medarbetare
Använd inte dragskåp och ventilerade enheter den 29 mars kl. 18.00-24.00 i ANA Futura pga servicearbete på ventilationsaggregaten.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Laboratoriemedicin, Klinisk vetenskap, intervention och teknik, Medicin, Huddinge, Odontologi
20 mar 2023
När Arne vaknade var tårna amputeradeFör drygt två år sedan föll Arne Persson illa under en skogspromenad med sin hund. Han slog sig rejält i svanskotan men kunde ta sig hem. De kommande dagarna fick han mer och mer ont och till slut sökte han akut på sjukhuset. Efter röntgen blev han hemskickad eftersom inget var brutet. Denna artikel är en del av ett fördjupningstema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Nyheter

I dag finns ett tiotal godkända AI-system för bröstcancerscreening. Men hittills har det varit svårt att objektivt utvärdera dem. Nu finns en nationell valideringsplattform som kan jämföra hur bra olika AI-system är på att upptäcka tecken på bröstcancer – och utvecklingen har letts av forskare vid Karolinska Institutet.
Nyheter
20 mar 2023
Petra fick sepsis efter förlossningenPetra Kormos andra barn föddes onsdagen den 4 januari 2017. Förlossningen gick bra, men väl hemma fick Petra feber. Dag för dag kände hon sig allt svagare och sjukare. Denna artikel är en del av ett fördjupningstema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Nyheter

20 mar 2023
Sepsis - det dolda hotetSepsis har en förmåga att gå under radarn – allmänhetens kännedom om den livshotande sjukdomen är låg och den officiella statistiken är missvisande. Nu tar forskarna hjälp av särskilda larmsystem och AI för att öka upptäckten. Denna artikel är en del i ett fördjupningstema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Nyheter
20 mar 2023
KI i medierna 13-19 marsHär sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Fakultetsnämnden välkomnar intresseanmälningar för uppdrag som ordförande, vice ordförande och upp till fem övriga ledamöter i docenturnämnden. Docenturnämnden beslutar i ärenden avseende docenturansökningar samt om anvisningar för antagning av docenter utifrån fastställda föreskrifter.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
KI:s fakultetsnämnd välkomnar nu intresseanmälningar för uppdrag som ordförande, vice ordförande och två övriga ledamöter i rekryteringsnämnden.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
En ny forskarutbildningskurs på temat patientpartnerskap, startade under vårterminen inom Karolinska Institutets forskarskola i klinisk behandlingsforskning; ”Patientpartnerskap och samverkan med allmänheten i klinisk forskning”. Syftet med kursen är att kliniska doktorander på KI ska få en förståelse för varför man ska samverka med patienter i forskning samt träna på hur man gör det.
Nyheter

Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen, enligt en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.
Nyheter

Svensk förening för diabetologi (SFD) har utsett KI DS Stelios Karayiannides avhandling
”Diabetes and glucose abnormalities in cardiovascular disease : studies on prevalence and prognosis in myocardial infarction and atrial fibrillation” till Årets kliniska diabetesavhandling 2022!
”Diabetes and glucose abnormalities in cardiovascular disease : studies on prevalence and prognosis in myocardial infarction and atrial fibrillation” till Årets kliniska diabetesavhandling 2022!
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus