Tidningen Medicinsk Vetenskap
Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.
Så utvecklas nya virusvarianter
Så utvecklas nya virusvarianter
Vi närmar oss förhoppningsvis slutet på pandemin. Men viruset finns kvar och nya varianter kan fortfarande uppstå. Virusvarianterna har tävlat i smittsamhet och kan i framtiden komma att inrikta sig mer på att undkomma vårt immunförsvar, tror forskarna. Att göra oss sjukare står däremot inte på virusets agenda.
KI-forskaren Maria Eriksdotter står på de äldres sida
KI-forskaren Maria Eriksdotter står på de äldres sida
Inuti är man samma människa även om kroppen åldras och minnet sviker. Professor Maria Eriksdotter hoppas bidra med kunskap om Alzheimers sjukdom. Men hon vill även bekämpa ålderismen: ”Äldres status behöver höjas”, säger hon.
Drömmen om att få bli någons förälder
Drömmen om att få bli någons förälder
Enligt WHO är nära 50 miljoner par runt om i världen ofrivilligt barnlösa. Och efterfrågan på assisterad befruktning väntas öka – för behandlingarna har blivit både effektivare och tillgängliga för fler. Läs ett fördjupningstema om ofrivillig barnlöshet från KI:s tidning Medicinsk Vetenskap.
Precisionsmedicin – sjukvård med spets
Precisionsmedicin – sjukvård med spets
Inte endast vård, men heller inte bara forskning. Nej, precisionsmedicinen kräver att sjukvård och forskning hittar nya sätt att växelverka. Möt experterna som driver på i sjukvårdens framkant.
Han vill minska smärtan
Han vill minska smärtan
Genom att ta fram kunskap om hur smärta uppstår hoppas han bidra till framtida hjälp mot kronisk värk. Professor Patrik Ernfors berättar om misslyckanden, Nobelprisarbete och varför man behöver vara förutsättningslös för att upptäcka nytt.
Nyfiken på klimatsmart hälsa
Nyfiken på klimatsmart hälsa
Friskare luft, mer fysisk aktivitet och nyttigare mat. Klimatomställningen gäller mänsklighetens framtid men kan också ge direkta hälsovinster här och nu, menar medicinska forskare.
Hon vill ta hjälp av AI för att stötta chefer
Hon vill ta hjälp av AI för att stötta chefer
Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ger inte bara bra arbetsmiljö utan också hög produktivitet. Det menar professor Irene Jensen. Nu vill hon utveckla Sam, robot som ska vara ett stöd för chefer i ledarskapsfrågor.
Tema: Ryggont
Tema: Ryggont
Uppemot 80 procent beräknas få ländryggssmärta någon gång i livet. I de allra flesta fall hittar man ingen strukturell förklaring. Ett viktigt budskap är dock att ryggont ytterst sällan beror på någon allvarlig sjukdom och att det inte är farligt att röra på sig.
Därför ger högre IQ längre liv
Därför ger högre IQ längre liv
Hög IQ i unga år ökar sannolikheten för ett långt, friskt liv. Men det handlar inte bara om vad man fått med sig i sina gener. Våra kognitiva förmågor är inte statiska – tidig skolstart, lång utbildning och fysisk aktivitet tränar hjärnan bäst.
Därför räknas varje steg
Därför räknas varje steg
Vi har fortsatt att röra på oss även under pandemin. Det är bra, för det är svårt att hitta något som främjar hälsa så mycket som fysisk aktivitet. I dag vet vi mer om varför.
Föräldraskap med forskningsstöd
Föräldraskap med forskningsstöd
Även superföräldrar behöver stöd. Men vilka råd går att ge på vetenskaplig grund? Läs om forskningen som kan vara till hjälp när föräldraskapet känns kämpigt.
Han värnar om barnen
Han värnar om barnen
I sin nya roll som professor i global systemomställning för hälsa tänker Stefan Swartling Peterson ta chansen att driva sin mission för hållbar hälsa. För det är ont om tid.
Lyssna på populärvetenskap
Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
I podcasten Medicinvetarna intervjuas Karolinska Institutets forskare om allmänintressant och allmänrelevanta ämnen. Nytt avsnitt varannan onsdag!
Sömnighetsrelaterade olyckor
Varför är det bra att sova? Jo, bland annat för att sömnighetsrelaterade olyckor är lika vanliga som alkoholrelaterade olyckor i trafiken. Läs mer om sömnens betydelse i vår artikel Nyfiken på sömnbrist.