Nyhetsarkiv
På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.
View compact

Äldre personer med kranskärlssjukdom löper en ökad långsiktig risk för demens och accelererad kognitiv nedgång, oberoende av samexisterande förmaksflimmer, hjärtsvikt och cerebrovaskulär sjukdom. En ny studie publicerad i Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, föreslår att hjärtat, hjärnan och kognitiv funktion är kopplade i åldrandeprocessen, och att lämplig prevention och behandling av ischemisk hjärtsjukdom hos äldre skulle kunna minska bördan av demens.
Nyheter

Språkförskola är en behandlingsform som utformats för barn med grav primär språkstörning (motsvarande developmental language disorder, DLD). Men tillgången till språkförskola är begränsad. Vi påbörjar nu ett forskningsprojekt för att kartlägga vilka barn som får tillgång till språkförskola, och hur det går för dem.
Nyheter

På KI finns flera lokaler för hybridundervisning och -möten. Den 21 juni kan du delta i en visning av både lokaler och teknik för hybrida evenemang. Rundvandringen är i Flemingsberg och är en del av Rum för lärande:s ”Stora studiebesöksdagen” som arrangeras på flera lärosäten.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) delar ut över 91 miljoner kronor till KI-forskning om äldres välbefinnande och framtidens arbetsliv. En av forskarna som får 24 miljoner kronor är Carin Håkansta, docent vid Karolinska Institutet och Karlstads universitet, som ska undersöka hur arbetsmiljön påverkas när delar av chefens arbetsuppgifter tas över av algoritmer.
Nyheter
Hallå där Nathalie Frisendahl, doktorand vid avdelningen för fysioterapi. Den 16 juni försvarar du din avhandling ”Injurious falls in older adults: early identification of individuals at risk of falls—from observational studies to implementation” Vad handlar den om?
Nyheter
Projektet SiiUss (Sustainability, Inclusiveness, Integration for University Support Services) är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och University of the Philippines Diliman. Projektet omfattar en kurs i professionell utveckling för adminsitrativ personal för att främja hållbarhet, inkludering och integration inom universitetets verksamhetstöd.
Nyheter
I en nyligen publicerad studie visar forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet att flickor med barndomsastma eller födosämnesallergi har ökad risk för premenstruella störningar i vuxen ålder.
Nyheter
29 maj 2023
KI i medierna 22-28 majHär sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

I år är det hundra år sedan Frederick Banting och John MacLeod tilldelades Nobelpriset för upptäckten av insulinet. Upptäckten har räddat livet på miljontals människor med diabetes världen över, men priset är också ett av de mest omdebatterade. I sin bilddokumentär berättar professorerna Lars Rydén och Jan Lindsten om historiken kring upptäckten, de problem som var förenade med tilldelningen, samt vilken betydelse rönen har haft för dagens behandling av diabetes.
Nyheter

Nu har du som är KI-student möjlighet att vara med och hälsa de nya studenterna välkomna och samtidigt tjäna extra pengar! Nu söker vi studenter som vill arbeta under KI:s välkomstdag den 1 september till uppdragen studentkonferencier, studentpanel och publikvärd.
Nyheter
I en rikstäckande svensk studie med mer än 12 000 individer med icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD) fann forskare en signifikant ökad risk för allvarliga infektioner som krävde sjukhusinläggning. Studien har publicerats i Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Nyheter

Hanna Karlsson och Sara Widén blir först ut att tilldelas KI:s nya hållbarhetspris. De prisas för sitt arbete med att bland annat stärka KI:s lärarkår i hållbarhetsfrågor.
Nyheter
26 maj 2023
Systrarna kartlägger klaffsjukdom vid hjärtsviktForskare vid Karolinska Institutet har i den största kartläggningen hittills studerat hur sjukdomar i aortaklaffen påverkar prognos hos patienter med olika typer av hjärtsvikt. Studien publicerades i tidskriften European Journal of Heart Failure. Delade förstaförfattare är systrarna Angiza och Bahira Shahim, som också presenterade resultaten från studien på den internationella konferensen Heart Failure i Prag.
Nyheter
26 maj 2023
Ladok-användare måste uppgradera kontonAlla Ladok-användare behöver uppgradera sina användarkonton (KI-ID) till en högre tillitsnivå innan den 1 juli för fortsatt åtkomst.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

En ny studie visar att fettsyran gammalinolensyra (GLA) i modersmjölk stimulerar en förändring i ämnesomsättningen som är nödvändig för att hjärtceller ska mogna hos nyfödda möss. Forskare vid Karolinska Institutet bidrog till studien som publicerades i Nature i maj 2023.
Även om det fortfarande måste utredas hur relevant detta är för utvecklingen av hjärtan hos människor, så finns GLA i bröstmjölk och receptorerna i cellkärnan som aktiveras av GLA är väl bevarade mellan möss och människor.
Även om det fortfarande måste utredas hur relevant detta är för utvecklingen av hjärtan hos människor, så finns GLA i bröstmjölk och receptorerna i cellkärnan som aktiveras av GLA är väl bevarade mellan möss och människor.
Nyheter

Efter att ha gått KI:s kapacitetsbyggande program för ledare inom kvinnors och barns hälsa har Tiwonge Gondwe-Mwangonde använt kunskaperna för att minska förlossningsskador i Malawi. Nu initierar hon nya utbildningar för regionens barnmorskor.
Nyheter

26 maj 2023
Miljonregn över NVS i FORTE-bidragI FORTE:s utlysning inom äldreområdet 2023 (Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande) får fyra forskare vid NVS samt en anknuten forskare dela på drygt 60 miljoner kronor. NVS gratulerar dem alla!
Nyheter
26 maj 2023
KI i medierna 15-21 majHär sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

25 maj 2023
Grattis Lena Engqvist Boman! Lena Engqvist Boman, avdelningen för omvårdnad, tilldelas KI:s pedagogiska pris 2023 tillsammans med Terese Stenfors från LIME.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle

25 maj 2023
Hur behandla Alzheimers?Lyssna på professor Miia Kivipelto i Medicinvetarpodden #120. Även professor Bengt Winblad medverkar där och svarar på lyssnarfrågan.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle

Nu lanseras det första karriärprogrammet någonsin vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH). Programmet riktar sig till juniora forskare vid institutionen som vill främja sin karriär inom forskning och den akademiska världen. Ansökan är öppen mellan 17 maj och 8 juni 2023.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Medicin, Huddinge, Centrum för Infektionsmedicin, Hematologi
25 maj 2023
Aktuella utlysningar, vecka 21, 2023Grants Office tipsar om aktuella anslag
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Tillförordnad prefekt samt semesterlista för chefer och administrationen under sommaren 2023.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Representanter för 40 organisationer inom vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen i Tidöavtalet och respektera vårdens yrkesetik.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi

Bipolär sjukdom ligger bakom ungefär fem procent av alla självmord bland unga. Tidigare studier visar även att det ofta går mycket lång tid ifrån sjukdomsdebut till korrekt diagnos och behandling vid bipolär sjukdom. Nu visar forskare vid Karolinska Institutet att färre pojkar tar livet av sig när andelen ställda bipolärdiagnoser i åldersgruppen ökar. Studien, som publicerats i JAMA Psychiatry, skulle kunna bidra till en mer proaktiv vård för att minska antalet självmord.
Nyheter
Therese Scott Duncan, post dok på institutionen för lärande, informatik, management och etik, har i en ny studie undersökt hur spetspatienters egenvård har tagits emot av hälso- och sjukvårdspersonal. Studien, ”Empowered patients and informal caregivers as partners? A survey study of healthcare professionals’ perceptions”, publicerades i tidskriften BMC Health Services Research.
Nyheter
Examenstider på Karolinska Institutet. På KI examineras mer än tusen studenter nu till sommaren. Vi frågade några av dem vad de ska göra nu och vad deras favoritminnen är från deras tid som student på KI.
Nyheter
24 maj 2023
Flera stölder på campus FlemingsbergPå förekommen anledning vill vi påminna dig om att aldrig lämna dina ägodelar utom synhåll.
Nyheter

Aging Research Center vid Karolinska Institutet, lanserar i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka), en landsomfattande undersökning för att få en bättre förståelse för egenskaperna hos svenska äldre omsorgsgivare.
Nyheter
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå har beslutat att tilldela Terese Stenfors och Lena Engqvist Boman KI:s pedagogiska pris 2023.
Priset delas ut under installationshögtiden i Aula Medica i oktober.
Priset delas ut under installationshögtiden i Aula Medica i oktober.
Nyheter
I en rikstäckande svensk studie inkluderande över 12 000 patienter med mikroskopisk kolit (MC) fann forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet en ökad risk för akut pankreatit jämfört med den generella befolkningen. Studien har publicerats i The American Journal of Gastroenterology.
Nyheter
Hallå där Jakob Norgren, doktorand vid avdelningen för klinisk geriatrik. Den 12 juni försvarar du din avhandling ”The impact of macronutritional composition and ketosis on cognitive health : from normal aging to Alzheimer’s disease”, vad handlar den om?
Nyheter

24 maj 2023
Så vill KI-studenter få unga att röra på sigRörelse och fysisk aktivitet stod i fokus när eventet KI Impact Challenge arrangerades för första gången efter pandemin. Cirka 45 studenter från Karolinska Institutet fick i uppdrag att komma på vad som kan göra ungdomar mer fysiskt aktiva. Till sin hjälp hade de 30 högstadieelever och de olika stegen i problem- och produktlösningsmetoden design thinking.
Nyheter

Ska du arrangera ett evenemang riktat till allmänheten under hösten 2023? Schemalägg det till 2–9 oktober 2023 och passa på att marknadsföras som en del av Nobel Calling Stockholm! Veckan bjuder på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

Personer som blev vaccinerade mot smittkoppor fram till mitten av 1970-talet har en kvarvarande och överlappande immunitet mot mpox (tidigare kallad apkoppor). Det kan forskare vid Karolinska Institutet visa i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Host & Microbe.
Nyheter

Mellan den 13 och 19 mars 2023 tog forskare inom neurovetenskap runt om i världen initiativ till att belysa vikten av hjärnvetenskap, som en del av "Brain Awareness Week". Strategiska forskningsområdet neurovetenskap (StratNeuro) vid Karolinska Institutet, tog tillfället i akt att initiera ett återkommande evenemang för att väcka entusiasm och öka medvetenheten om neurovetenskaplig forskning, som ett led av den globala kampanjen.
Nyheter

I förra veckan hölls en konferens på Karolinska Universitetssjukhuset på ämnet ”Cancer, equality and Europe’s Beating Cancer Plan”. Konferensen hade över 200 deltagare från EU:s medlemsländer, däribland Sveriges sjukvårdsminister, Socialstyrelsens generaldirektör och EU-kommissionens representant för cancerområdet.
Nyheter

23 maj 2023
Bli studentambassadör på KI:s Instagram Vill du inspirera framtida och befintliga studenter på KI? Ta chansen att söka ett roligt och avlönat uppdrag som studentambassadör på Instagram-kontot KI_studenter.
Nyheter

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en molekylär metod som på bara några minuter kan ta reda på om bakterier svarar på antibiotikabehandling eller ej. Fynden presenteras i tidskriften Nature Microbiology och målet är nu att utveckla ett enkelt test som kan användas inom sjukvården.
Nyheter
Utdrag ur debattartikel: "Regeringen aviserar nu en utredning av systemet för etikprövning av forskning. Det är dags att vi tar itu med bristerna som den förra regeringen inte åtgärdade. Däribland risken för åtalsanmälan som i värsta fall skrämmer forskare från att bedriva forskning. Avsikten med översynen är att svenska forskare ska få mer tid till forskning och en större akademisk frihet."
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi

Årets stora silvermedaljer tilldelas Göran K Hansson och Jan-Inge Henter. Medaljen delas ut till personer som gjort storartade insatser till stöd för Karolinska Institutets verksamhet och uppmärksammas i samband med installationshögtiden i Aula Medica den 12 oktober.
Nyheter
22 maj 2023
Höstens utlysningar 2023Karolinska Institutet disponerar medel ur ett stort antal stiftelser och fonder. Ur dessa utdelas forsknings- och resebidrag.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

22 maj 2023
Ansök till TA-fondenOm du som TA-personal vill delta i en kongress eller konferens kan du söka bidrag från TA-fonden. Fondens syfte är att bidra till att främja och stimulera TA-personalens kompetensutveckling.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

En ny svensk studie kring orsaker till neuromuskulära sjukdomar har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Neurology. Studien är gjord av forskare i gruppen Sällsynta diagnoser vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, i samarbete med läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Nyheter

Forskare vid Karolinska Institutet har funnit ytterligare bevis för hur Epstein-Barr-virus kan utlösa multipel skleros eller driva på sjukdomsutvecklingen. En studie publicerad i Science Advances visar att vissa individer har antikroppar mot viruset som av misstag attackerar ett protein i hjärnan och ryggmärgen.
Nyheter
Hej Claes Frostell, ordförande i KI:s Etikråd som arrangerar ett seminarium om möjligheter och utmaningar med ChatGPT och annan generativ AI, tillsammans med Enheten för Undervisning och lärande.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare

17 maj 2023
Ny docent i ortopedi vid KI SÖSBjörn Barenius har utnämnts till docent i ortopedi vid Institutionen för Klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS), Karolinska Institutet. Björn är specialistläkare i ortopedi med särskilt intresse för idrottsskador.
Nyheter

Anna Falk vid forskargruppen Thoraxkirurgi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi, försvarar sin avhandling "Depression and delirium in cardiac surgery patients" den 26 maj 2023. Huvudhandledare är Malin Stenman.
Nyheter

Även under hösten 2023 ordnas fler kurstillfällen om teambaserat lärande (TBL). Kurserna ges på både introduktion- och fördjupningsnivå, som lärandemål och facilitering.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Tomas Olsson vid Institutionen för Klinisk neurovetenskap, avdelningen för Neuro, är rankad #35 av landets främsta forskare inom det medicinska fältet.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Klinisk neurovetenskap