Nyhetsarkiv

På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.

Tips från KI Grants Office om aktuella utlysningar
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
KI arbetar för en ökad internationalisering av utbildningsprogrammen. Syftet är att öka kvaliteten och mångfalden och att förbereda KI:s studenter för arbete på en global arbetsmarknad.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Institutionen för medicin Solna har köpt in några mobila gym som kan lånas ut inom verksamheten. Att ha träningsredskap i närheten kan vara ett bra sätt att få in några minuters rörelsepaus under dagen – skönt för både kropp och skalle!
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Medicin, Solna
I år firar Karolinska Institutet 25 år av stöd till gästforskare och utländska doktorander. Delade kunskaper och erfarenheter leder till innovation och framsteg, och därför behöver vi våra internationella samarbeten så väl. För våra gästforskare och utländska doktorander finns flera stödfunktioner för att mottagandet ska bli så bra som möjligt.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Vill du forma framtiden för studentlivet på Karolinska Institutet? Nu har du chansen! Vart fjärde år genomför KI fokusgruppsintervjuer för att samla in feedback från studenter. Dina tankar är värdefulla så ta chansen att göra din röst hörd.
Nyheter
Karolinska Institutet firar att två studenter har vunnit priser i den prestigefyllda uppsatstävlingen Global Undergraduate Awards (GUA). Muriel, en förstaårsstudent i biomedicin, och Sophia, en sistaårsstudent på läkarprogrammet, har vunnit i sina respektive kategorier tack vare de uppsatser de skrivit.
Nyheter
Den 1 januari 2025 träder en ny organisation av KI:s gemensamma verksamhetsstöd (GVS) i kraft. Sex befintliga avdelningar upphör och tre nya bildas. Samtidigt ska arbetsformer för ökad samordning av så kallade tvärfrågor inom verksamhetsstödet utvecklas.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Donders Institute vid Radboud University är en del av NeurotechEU och samarbetar med Karolinska Institutet. Nyligen höll de ett event där KI-forskaren Gilberto Fisone presenterade sin forskning.
Nyheter
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom? Ridwanul Amin är en av fem forskare som nu har fått forskningsanslag från Afa Försäkring för att ta fram mer kunskap om detta.
Nyheter
I en ny studie har forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet visat att det finns tydliga skillnader mellan kvinnor och män i hur ofta de får psykiska sjukdomar under livet. Dessa skillnader beror på ålder, typ av psykisk sjukdom, tidsperiod och socioekonomisk status (till exempel inkomst eller utbildning).
Nyheter
Behöver du hitta en docent vid KI inom ett visst ämnesområde? Nu kan du enkelt ta ut en lista i KI RIMS. Lagom till att KI:s system för forskningsinformation varit öppet i ett år släpps rapporten "Docents at KI", som listar både anställda och anknuta docenter vid KI.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Under Nobel Calling-veckan i oktober arrangerade Institutet för miljömedicin (IMM) ett seminarium för gymnasieungdomar med naturvetenskaplig studieinriktning. Drygt 800 deltagare från hela Stockholmsregionen samlades i Aula Medica för att ta del av aktuell kunskap kring ungdomars miljö, livsstil och kommande yrkesliv med hälsan i fokus.
Nyheter
Hallå där Christian Rück som nominerats till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok för boken "Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare", Albert Bonniers Förlag. Den 25 november presenteras prismottagarna på Augustgalan.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Klinisk neurovetenskap, Rück
Rachael Sugars vid Institutionen för odontologi är årets mottagare av Cathrine Everts Forskningsstiftelse Stipendium. Projektet har titeln " Klinisk diagnostik och behandling av patienter med orala komplikationer efter hematopoetisk stamcellstransplantation".
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Nya teknikframsteg inom högkapacitetsekvensering har möjliggör det för forskare att utnyttja värdefull omics-data, vilket banar väg för precisionsmedicin. Detta syftar till att förbättra diagnostik och behandling genom att anpassa behandling till individen. Att analysera omics-data för effektiv individualiserad behandling är dock fortfarande en stor utmaning på grund av sjukdomsvariabilitet och datakomplexitet.
Nyheter
SSMF (Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning) vänder sig till forskare inom alla medicinska områden och stödjer grundforskning såväl som tillämpad forskning. Hösten 2024 har 21 forskare vid Karolinska Institutet beviljats SSMF Consolidator Grant, Starting Grant respektive Postdoctoral Grant.
Nyheter
Hallå där Abigail Dove! Du har nyligen disputerat med avhandlingen "Cardiometabolic disease and dementia risk: identifying compensatory factors". Kan du berätta lite mer om vad den handlar om?
Nyheter
Region Stockholm och Region Uppsala har gått ihop i en gemensam satsning för att ytterligare stärka det gemensamma life science-klustret. På en konferens den 10 oktober i KI:s Aula Medica samlades stora delar av life science-sektorn i Uppsala-Stockholm för att diskutera hur life science-klustret ska utvecklas.
Nyheter
En solig fredag i oktober fick KI besök av Virginia Braun, professor i psykologi vid naturvetenskapliga fakulteten i University of Auckland, Nya Zeeland. Hon var inbjuden av PUF-V och Högskolan i Dalarna för att hålla en föreläsning om vad som är viktigt i kvalitativ tematisk analys.
Nyheter
Hallå där Marcus Skribek, doktorand vid institutionen för onkologi-patologi. Den 8 november försvarar du din avhandling "Strategies for optimizing immune checkpoint inhibition in advanced non-small cell lung cancer.”
Nyheter
En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications visar att det inflammatoriska proteinet IL-1β har en viktig fysiologisk funktion i fettvävnad. Forskare vid Karolinska Institutet har upptäckt att IL-1β hjälper kroppen att hantera energilagring genom att signalera till celler att omvandlas till nya fettceller som kan lagra energi på ett säkert sätt.
Nyheter
Budtelefonen samt pakethanteringen på LIME kommer att vara obemannad den 1 november. Detta innebär att den som beställt och väntar ett paket den dagen själv behöver svara i budtelefonen och ta emot sitt paket.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Lärande, Informatik, Management och Etik
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Daniel Lundqvist, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap, anställs per den 1 november 2024 som professor i neuroimaging.
Nyheter
Grants Office tipsar om aktuella utlysningar
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Sverige har nått UNAIDS:s och WHO:s mål för hiv-epidemin, enligt en studie i Eurosurveillance av forskare vid bland annat Karolinska Institutet. Enligt forskarna är Sverige det första land i världen som uppnått dessa mål.
Nyheter
Karin Holmsten vid Karolinska Institutet har tilldelats Pfizers och Svensk Förening för Urologisk Onkologis (SFUOs) nyinstiftade forskningsstipendium för onkologer inom urologi. Stipendiet på 50 000 kronor delades ut den 17 oktober vid SFUOs årsmöte i Stockholm.
Nyheter
Kom till Café Jorpes under vecka 43 mellan klockan 8-15. När du är klar lämnar du tillbaka verktygen och anmäler dig och din pumpa till tävlingen och väntar med spänning på resultatet som presenteras under vecka 44.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Knut Steffensen tillträder den 4 november som föreståndare för Karolinska ATMP-centrum, ett ledande ATMP-centrum med forskning, tillverkning och behandling under samma tak.
Nyheter
Den 23 september beslutade Solna stad om namnbyten för två vägar på KI:s campus Solna. Blombäcks väg har ersatt Retzius väg och Liljestrands väg har ersatt von Eulers väg.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Årets KLOK-pris går till akutens studentmodul på Södersjukhuset där sjuksköterske- och läkarstudenter får bredda och fördjupa sina kunskaper i en interprofessionell lärandemiljö.
Nyheter
Ansökningsperioden för program på KI med start i januari 2025 stängde 15 oktober. Flera av programmen i den fick en ökning i sökande generellt och förstahandssökande. Även vidareutbildningar för yrkesverksamma, vars ansökningsperiod avslutades 15 september, uppvisar större sökkraft än föregående år.
Nyheter
Den 1 juli 2023 anställdes forskargruppsledare Karin Jensen som professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS).
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Klinisk neurovetenskap, Neuro
Hallå där Andreas Rydell, doktorand vid avdelningen för allmänmedicin och primärvård. Den 7 november försvarar du din avhandling "Impaired lung function and the development of cardiovascular disease". Vad handlar den om?
Nyheter
Institutionen för fysiologi och farmakologi (FyFa) firar 75 år på Campus Solna. Denna milstolpe markeras bland annat av ett specialnummer av Pharmacological Reviews, som firar det långvariga samarbetet mellan institutionen och tidskriften, som båda firar 75-årsjubileum i år.
Nyheter
Vi är glada att presentera: Rodrigo Fernandez Gonzalo, ny forskargruppsledare på Labmed och avdelningen för fysiologi.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Laboratoriemedicin
I tre dagar var det extra mycket liv och rörelse i undervisningslokalerna i Widerströmska huset, när forskargruppen Global katastrofmedicin genomförde specialistkompetenskursen ’Katastrofmedicin – Hälso-och sjukvårdsinsatser vid omfattande skadehändelser, hälsokriser och katastrofer’. Forskargruppen har gett kursen sedan 2018, men det här var första gången den hölls i Widerströmska huset.
Nyheter
Vår kroppsuppfattning är beroende av hur hjärnan tolkar och integrerar signaler från olika sinnessystem, inklusive syn, beröring och proprioception - kroppens förmåga att känna av sin position och rörelse i rummet. I en ny studie har forskare vid Karolinska Institutet visat att nociception, den sensoriska process som upptäcker potentiellt skadlig stimulering av kroppen, också spelar en roll för hur vi uppfattar vår kropp. Artikeln publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften PAIN.
Nyheter
Professor Malin Flodström-Tullberg vid Karolinska Institutet har tilldelats årets Johnny Ludvigsson-pris för framstående forskare i Norden. Priset får hon för sin banbrytande forskning om mekanismerna bakom typ 1-diabetes.
Nyheter
Resultatet av den senaste examensenkäten läsåret 23/24 visar att studenter vid KI generellt är nöjda med sin utbildning och känner sig förberedda på kommande yrkesliv. Studenternas svar i de öppna frågorna ger viktiga perspektiv och idéer till utvecklingen av utbildningen.
Nyheter
Forskare vid Karolinska Institutet har kartlagt hur små RNA-molekyler, som de nyligen Nobelprisbelönade mikroRNA-molekylerna, styr cellers utveckling i det mänskliga embryot under de första dagarna efter befruktningen. Resultaten, som publicerats i Nature Communications, kan på sikt bidra till förbättrad fertilitetsbehandling.
Nyheter
Ett rektorsbeslut fattades på tisdagen den 15 oktober om ersättning för fryshaveriet i Neo. Institutionen för medicin, Huddinge (MedH) kompenseras med totalt 30 miljoner kronor som ska fördelas till de drabbade forskarna för uppkomna kostnader, och för att börja återskapa den samling av forskningsmaterial som gått förlorad.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Medicin, Huddinge
Institutionen för odontologi och Universitetstandvården är unik på KI med att vara miljöcertifierade enligt ISO 14001:2015. Den 22 till 24 oktober 2024 välkomnar vi Susanne Evergård från Intertek som ska utföra re-certifiering. Hon är här hela dagarna.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Ny, effektiv och personlig cancerimmunterapi, bättre behandling vid inflammatorisk tarmsjukdom och förbättrat skydd mot infektioner och virus är några exempel på grundforskning som nu beviljas anslag av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Av de totalt 30 projekten som delar på 835 miljoner kronor drivs sju av forskare vid Karolinska Institutet.
Nyheter
Snart drar säsongsinfluensan in över landet. Alla medarbetare på Dentmed och Unitand har möjligheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensan utan kostnad, enligt ett beslut från ledningen.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Den 10 oktober höll universitetsdirektör Veronika Sundström ett digitalt personalmöte för KI:s gemensamma verksamhetsstöd (GVS). Under mötet presenterade hon ett förestående beslut om ny organisering av GVS. Nedan följer en sammanfattning av den delade informationen.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
GVS Gemensamt verksamhetsstöd
Kurskatalogen för vårterminen 2025 (VT25) är nu öppen för ansökan! Notera att ansökningsperioden är tre veckor, med sista ansökningsdag 5 november.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
I samband med professorsinstallationen den 3 oktober tog professor Jennifer Cleland emot Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik, KIPRIME, 2024. Hennes arbete har bland annat förändrat hur medicinska universitet i Storbritannien väljer ut och examinerar studenter. Målet för Jennifer Clelands forskning är att komma till rätta med ojämlikheter i vårdens kompetensförsörjning.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Välkommen till Shazina Sompas presentation av avhandlingen ”Electronic cigarettes and pulmonary effects : a translational approach”.
Nyheter
Varje år korsar hundratals doktorander och forskare Atlanten för konferens, intressanta föreläsningar – och fika. Varannan gång ses de på Karolinska Institutet i Stockholm och varannan gång på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota. Nu firar samarbetet mellan de två topprankade institutionerna 30 år på KI. Några eldsjälar som var med från början reflekterar över samarbetets framgångsfaktorer.
Nyheter
KI webbförvaltning
2024-06-11