Nyhetsarkiv

På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.

I en utvärdering som redovisades den 19 mars konstaterar Universitetskanslersämbetet (UKÄ) att vissa områden inom de biomedicinska analytikerutbildningarna i hela landet behöver förbättras för att studenterna ska få bästa möjliga utbildning. Samtidigt finns det styrkor i utbildningarna som kan inspirera till vidareutveckling visar resultatet från UKÄ.
Nyheter
Karolinska Universitetssjukhuset har nyligen fastställt en ny strategi för forskning, utveckling och utbildning (FoUU-strategi). Strategin är väl förankrad med Karolinska Institutet. För oss är samverkan med Region Stockholm ett prioriterat område – ett starkt regionalt samarbete och samverkan med näringslivet är en förutsättning för att Sverige ska stärka sin internationella position inom medicinsk forskning och utveckling.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Bioteknikföretaget Magnephy utvecklar nya metoder för att analysera vävnadsbiopsier med hjälp av optisk 3D-mikroskopi och vävnadsklarning. Denna teknik möjliggör helvävnadsdiagnostik och läkemedelstester in situ.
Nyheter
I det här avsnittet av KIB-podden gräver vi djupare i det akademiska perspektivet på AI: Hur använder och reflekterar studenter över användningen av AI i sina studier – och hur borde de tänka?
• Hur kan jag använda AI för att stödja mig i min inlärningsprocess?
• Vad händer med våra hjärnor? (eller med förväntat läranderesultat?)
• Är det fusk om jag ber ”min vän Bob”, AI:n, att skriva min uppsats?
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Docenturnämnden beslutade vid sammanträdet den 18 februari 2025 att anta Jeremy Wales som docent i oto-rhino-laryngologi.
Nyheter
Rebecka Hultgren har tilldelats uppdraget som prefekt vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, MMK. Beslutet undertecknades av dekan Carl Johan Sundberg den 7 mars 2025. Rebecka Hultgren tar över som prefekt efter Anders Franco-Cereceda den 1 juni 2025.
Nyheter
I forskningspropositionen för 2025–2028 aviseras bland annat utlysningar som kräver samordning av sökande universitet. Nu har KI:s rektor Annika Östman Wernerson beslutat att inrätta en styrgrupp med uppdraget att förenkla och överblicka dessa processer och andra kommande satsningar i regeringens forskningspolitik.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Onsdagen den 2 april är det återigen dags för KI:s hållbarhetsdag. I år är temat planetära gränser och kopplingen till hälsa. Medarbetare och studenter bjuds in till en dag i Biomedicum med inspirationsföreläsningar, nätverkande, goda exempel från KI:s verksamheter och flera prisutdelningar. Carl Johan Sundberg, professor och dekan för KI Nord belyser kopplingen mellan planetära gränser och hälsan, och Maria Wolrath Söderberg från Södertörns högskola dyker in i klimatretoriken.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Hösten 2022 fick Jennie Gustavsson diagnosen ändtarmscancer. I mars 2024 fick hon veta att sjukdomen inte går att bota. Hon hoppas att hennes berättelse kan ge kraft åt andra.
Nyheter
För några år sedan fick Krister Sjörén ont i ryggen och skuldran, särskilt när han gick på gymnastik där vissa rörelser blev svåra att göra. På vårdcentralen kunde läkaren inte ge någon förklaring. Han tog heller inget PSA-test vilket Krister har svårt att förlåta honom för.
Nyheter
Lisa Sand är socionom och har arbetat som kurator med svårt sjuka och döende personer sedan 1980-talet. Hon disputerade med en avhandling där patienter intervjuades om den existentiella kris som uppstår när döden blir verklig.
Nyheter
Malin Eneslätt vill initiera fler samtal kring död, döende och sorg. Det kan exempelvis göras med hjälp av Döbra-kortleken som nu ska tas fram i digital form.
Nyheter
Barn som är döende förstår ofta att de är just döende. En stor uppgift för vården är att hjälpa barn, föräldrar och syskon att prata om det. Men hur gör man då?
Nyheter
Alla har vi fötts och alla ska vi dö. Men hur vill vi dö och hur kan den sista tiden bli så bra som möjligt? Forskare inom palliativ vård vill förbättra livskvaliteten för människor med obotlig sjukdom. En annan viktig uppgift är att få till en mer jämlik tillgång till denna vård.
Nyheter
Elin Bergling gick kursen Formativ bedömning. Läs om insikterna från kursen och hur hon har använt dem i undervisning.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
I oktober står Region Värmland värd för den nationella konferensen Suicidprevention 2025 – i samarbete med bland andra Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska Institutet. Temat för i år är "Nu förändrar vi berättelsen om suicid", och konferensen kommer gästas av föreläsare från Norge, USA och flera delar av Sverige.
Nyheter
Forskaren och specialistläkaren Jonatan Wistrand vid Lunds universitet tilldelas priset för sin enastående doktorsavhandling "Läkaren som patient", som utforskar läkarnas egna sjukdomsupplevelser genom historien.
Nyheter
Patienter som behandlats för hjärtsvikt och fått en förbättring av hjärtats pumpfunktion, löper fortfarande högre risk för hjärtrelaterad död eller sjukhusvistelse om de slutar med sina hjärtsviktsmediciner. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som publicerats i den ansedda tidskriften Circulation.
Nyheter
Olga Rivera Ballesteros från Centrum för infektionsmedicin (CIM) vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH) försvarar sin avhandling med titeln "Circulating and Resident Memory T cell functions in viral diseases", den 21 mars, 2025. Huvudhandledare är Marcus Buggert (MedH).
Nyheter
Med över en miljon diarieförda handlingar har diarieföringen på Karolinska Institutet gått från papper samlade i kartonger till en smidig och rättssäker digital process. Genom förbättrade arbetsflöden, kvalitetssäkring och en dedikerad enhet är det nu enklare och snabbare att hitta, lagra och skydda viktiga dokument – en förändring som gagnar såväl medarbetare och forskare som allmänheten.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Årets utdelade forskningsbidrag från Njurfonden blev rekordstort, sju och en halv miljon kronor till njurforskning. Ungefär hälften, 3 450 000 kronor, går till projekt vid Karolinska Institutet.
Nyheter
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Välkommen att ta del av 2025 års verksamhetsplan för KI:s gemensamma verksamhetsstöd (GVS) och universitetsbiblioteket (KIB). ”Det samlade dokumentet är tänkt att underlätta kommunikation, bidra till transparens och gemensam förståelse för hur varje verksamhet bidrar till KI:s gemensamma mål inom GVS men också inom andra delar av KI”, säger Veronika Sundström, universitetsdirektör på KI.  
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
NASP och Swedish Suicide Research Conference (SSRC) är glada att kunna annonsera mottagarna av årets stipendium för juniora forskare. Stipendiet syftar till att stödja lovande forskare genom att ge ekonomiskt stöd för att delta i konferensen och presentera sitt arbete.
Nyheter
Runt en av 30 personer har en snedroterad ryggrad, så kallad skolios. Men de flesta har inga besvär och bara cirka tio procent behöver behandling. Hur utvecklas skolios med åren och hur påverkas den av träning?
Nyheter
Under vecka 13 skickas det ut en enkät till de studenter som gör VFU. Avsändaren till enkäten är KI, enskilda lärosäten samt Region Stockholm. Besvara enkäten - det gör skillnad!
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Hanna Gräs, 24 år, har länge haft en passion för medicin och forskning. Men hur hon skulle nå dit har inte varit självklart. Från uppväxten i en förort till Stockholm till studier på det engelskspråkiga masterprogrammet i translationell fysiologi och farmakologi är hennes resa mot en karriär inom life science såväl spännande som utmanande.
Nyheter
Nystartade Centrum för AI-innovation vid Karolinska Institutet ska stödja och påskynda utvecklingen av AI-innovationer inom hälso- och sjukvården. ”AI har en enorm potential, men det finns många faktorer att ta hänsyn till för att AI-lösningarna faktiskt ska bli användbara”, säger Johanna Furuhjelm, föreståndare för centrumet.
Nyheter
Villkoren för forsknings- och utbildningssamarbeten med USA riskerar att förändras till följd av flera beslut som den nytillträdde presidenten har fattat. Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson kommenterar här utvecklingen och vad KI gör för att ha beredskap inför eventuella kommande förändringar.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Den 14 mars försvarar forskaren och specialistläkaren Shiva Sabazade vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus sin avhandling. Hennes forskning ökar kunskapen om den maligna ögontumörsjukdomen uvealt melanom, och om hur AI kan bidra till bättre diagnostik av sjukdomen.
Nyheter
Kommittén för forskning på Karolinska Institutet har efter en omsorgsfull inventering beslutat att tilldela Eric Thelins forskargrupp, verksam vid institutionen för klinisk neurovetenskap, 730 000 kr ur en donation testamenterad av Erik Gut.
Nyheter
Vid multipel skleros (ms) kan antikroppar mot det vanliga Epstein-Barr-viruset av misstag attackera ett protein i hjärnan och ryggmärgen. Ny forskning visar att kombinationen av vissa virusantikroppar och genetiska riskfaktorer kan kopplas till kraftigt ökad risk för ms. Studien har publicerats i tidskriften PNAS och letts av forskare vid Karolinska Institutet och Stanford University School of Medicine.
Nyheter
Forskare som tilldelas ett Göran Gustafssonpris hör till Sveriges främsta under 45 år inom sitt område. En av årets fem Göran Gustafssonpristagare är KI-forskaren Laura Baranello, som uppmärksammas för ”banbrytande studier om topoisomerasers reglering och deras roll i tumörbiologin”. Målet för forskningen är en ny strategi för skonsammare cancerbehandlingar.
Nyheter
Hans forskning visar på molekylära förändringar i hjärnceller vid ms. Men än så länge är det oklart om de bidrar till – eller rentav skyddar mot – sjukdomen. Gonçalo Castelo-Branco är öppen för svaret.
Nyheter
Representanter från KI på olika nivåer har deltagit aktivt i arbetet med en ny strategi för forskning, utbildning och utveckling vid Karolinska Universitetssjukhuset. Strategin ska stärka sjukhusets akademiska miljö, förbättra tillgången till hälsodata, fördubbla externa forskningsmedel och främja tidig forskarkarriärutveckling.
Nyheter
Akademiska Hus ska utföra två brandlarmstester i ANA8-huset under vecka 11, inklusive ANA Futura.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi, Laboratoriemedicin, Klinisk vetenskap, intervention och teknik, Medicin, Huddinge
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en tidigare okänd mekanism som påverkar cancercellers förmåga att sprida sig i kroppen. Studien, publicerad i EMBO Molecular Medicine, visar att en process kallad chaperon-medierad autofagi (CMA) kan fungera som en naturlig försvarsmekanism mot metastaser.
Nyheter
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Nyheter
Om du vill nå en bred internationell publik med din forskning är nyhetsplattformen The Conversation en bra möjlighet. Artiklar av KI:s forskare nådde där sammanlagt 2,3 miljoner läsare under 2024.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Kvinnors och barns hälsa
I detta seminarium får du information om din tjänstepension samt den allmänna pension du tjänar in när du arbetar i Sverige.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
EuroJEM är en ny infrastruktur för yrkesexponeringsmatriser i Europa skapad inom EU Horizon 2020-projektet EPHOR.
Nyheter
I maj är det dags för Swedish Suicide Research Conference (SSRC), ett evenemang som samlar nationella och internationella experter och forskare inom suicidologi och suicidprevention – säkra din plats idag.
Nyheter
Hallå där Elin Uzunel, doktorand vid avdelningen för allmänmedicin och primärvård. Den 14 mars försvarar du din avhandling ”Fragility fractures, self-rated health and treatment with a spinal orthosis in older women in primary health care”. Vad handlar den om?
Nyheter
Hjärntrötthet efter stroke. KI DS forskare Alison Godbolt och Marika Möller berättar om begreppet fatigue, möjliga orsaker och vad som kan göras för att hjälpa drabbade.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus
Vad gör vår medarbetare Indu Motwani på dagarna? Låt oss ta reda på vad den handläggaren för internationella projekt vanligtvis gör.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Den 20 mars håller Enheten arkiv och registratur en öppen föreläsning om rutinerna kring begäran om allmän handling.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en ny mekanism som möjligen kan förbättra behandlingen av ischemisk stroke. Studien, publicerad i Journal of Clinical Investigation, visar att tillväxtfaktorn PDGF-CC och dess receptor PDGFRα spelar en avgörande roll i hjärnans ärrbildning efter stroke.
Nyheter
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Här kan du se pdf:en från Bodil Lunds ledningsinfo den 4 mars 2025
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Nyheter
KI webbförvaltning
2024-06-11