Nyhetsarkiv

På den här sidan kan du söka fram äldre nyheter. Välj ämne, typ av nyhet eller skriv in ett eget sökord för att filtrera fram nyheter.

View expanded
View compact
Här sammanfattar KI:s presstjänst medieuppmärksamhet kring KI och personer verksamma vid KI.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att spädbarn enbart ammas under de första sex månaderna för att få de bästa förutsättningarna att växa och utvecklas. Men i vissa sammanhang, t.ex. i en humanitär nödsituation, kan det vara svårt att påbörja och upprätthålla optimala amningsrutiner. Att undersöka vilka utmaningar och möjligheter som finns för amningsstöd i humanitära nödsituationer, och hur man genomför det stödet mest effektivt, är ämnet för Nieves Amat Camachos doktorsavhandling.
Nyheter
Nobelpriset i fysiologi eller medicin går i år till Katalin Karikó och Drew Weissman. Deras forskning ledde till effektiva mRNA-vaccin som begränsade covidpandemin och räddade miljontals liv. Priset är välförtjänt enligt forskare från Karolinska Institutet.
Nyheter
I det nya avsnittet av KI:s studentpodd ”Statuspodden – vi tar tempen på KI” får KI:s studentpoddare Arash och Nora finbesök av rektor Annika Östman Wernerson.
Nyheter
Forskar Grand Prix är en tävling där forskare från svenska lärosäten tävlar om vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och lättförståeliga presentationen av sin forskning och det på endast fyra minuter. Deltävlingarna är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag.
Johanna Mayer vid avdelningen för neurogeratrik, NVS, vann Stockholms delfinal i Forskar Grand Prix fredagen den 29 september. Nu ser hon fram emot riksfinalen som går av stapeln den 23 november.
Nyheter
Forskare vid Karolinska Institutet och Universitetet i Oslo presenterar en ny form av immunterapi som angriper cancerceller med en specifik mutation. En studie publicerad i tidskriften Nature Cancer visar lovande effekt på patientceller i möss och ger hopp för patienter med den svårbehandlade cancerformen akut myeloisk leukemi (AML).
Nyheter
En dag om året går Karolinska Institutets namn ett medialt varv runt jorden, eller kanske flera. Här är ett axplock (uppskattningsvis nån promille) av de medier här hemma och internationellt som uppmärksammat tillkännagivandet av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2023.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Aula Medica 10 år
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Välkommen att nominera 2024 års hedersdoktorer. Behöriga att nominera är alla anställda samt adjungerade till Karolinska Institutet.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Från första oktober är Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser en egen forskargrupp. Detta till följd av organisatoriska justeringar på institutionen. Verksamheten har dock funnits sedan mer än tjugo år, som ett team med namnet Kunskapscentrum för global katastrofmedicin. I samband med omorganiseringen byter teamet namn, för att ännu tydligare visa fokuset i sitt arbete.
Nyheter
Under en timme får du möjlighet att besöka KI:s zebrafiskenhet och se allt ifrån teknisk utrustning, djurhållning och forskning. Vad krävs egentligen för att hålla över 20 000 zebrafiskar? Visningarna är en del av Nobel Calling Stockholm 2023 som arrangeras tillsammans med Nobel Prize Museum.
Nyheter
Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2023 skall tilldelas Katalin Karikó och Drew Weissman för deras upptäckter rörande nukleosidbasmodifieringar som möjliggjorde utveckling av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19.
Nyheter
Vi gratulerar professor Anna Martling, forskargruppen för kolorektal kirurgi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, som utnämnts till hedersmedlem i European Society of Coloproctology (ESCP).
Nyheter
UBW web kan nu nås på distans utan VPN-anslutning – du loggar enkelt in direkt med ditt KI-ID.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Forskare vid Karolinska Institutet som studerat SARS-CoV-2 variant BA.2.86 har funnit att den nya varianten inte är signifikant mer resistent mot antikroppar än flera andra varianter som cirkulerar. Studien, publicerad i The Lancet, visade också att antikroppsnivåerna mot BA.2.86 var signifikant högre efter en våg av XBB-infektioner jämfört med tidigare, vilket tyder på att vaccin baserat på XBB borde ge ett visst korsskydd mot BA.2.86.
Nyheter
Efter vetenskaplig granskning av externa granskare och beslut av styrgruppen för odontologisk forskning har följande personer och projekt tilldelats SOF medel för 2024-2026:
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Forskare från Karolinska Institutet har publicerat en studie i Alzheimer's Research & Therapy som lyfter möjliga samband mellan kronisk stress, mild kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom. Studien visar hur personer i åldern 18 till 65 år som tidigare diagnostiserats med utmattningssyndrom och depression i något högre grad än andra får diagnosen mild kognitiv svikt eller Alzheimers sjukdom.
Nyheter
Teorin att en viss nivå av mikrobiell exponering kan minska vår risk att utveckla allergier har blivit allt mer utbredd under de senaste decennierna och har kommit att kallas hygienhypotesen. Nu utmanas hypotesen av en artikel publicerad i Science Immunology av forskare från bland annat Karolinska Institutet. Studien visar att möss med hög infektionsexponering från födseln har samma, om inte en ännu större förmåga att utveckla allergiska immunsvar än "rena" laboratoriemöss.
Nyheter
Hösten 2023 inleds en omfattande studie för att färdigställa ett nytt verktyg som kan bidra till effektivare insatser vid autism och adhd
-Idag saknas ofta kompetens kring inkludering vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst i skolan och på arbetsmarknaden, säger Sven Bölte, professor och chef för KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet). Det bidrar till psykisk ohälsa och utanförskap.
Nyheter
I en ny studie från Karolinska Institutet fann forskarna att en kombination av information från blodmarkörer och genetisk information avslöjar undergrupper av patienter med myosit, som kan bidra till att förbättra klassificering och behandling av sjukdomar. Studien publicerades i EbioMedicine.
Nyheter
Aula Medica invigdes i oktober 2013 och vann utmärkelsen Årets Bygge 2014. Dess uttryck är välkänt och förknippas med medicinsk forskning i världsklass. Årligen hålls många sammankomster i Aulan där världens främsta möts och idéer delas och föds. Den 3 oktober firar vi denna mäktiga byggnads tioårsjubileum, och du som medarbetare är bjuden!
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Westins Buss
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Kanelbullens dag
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Karolinska Institutet har under de senaste tre åren genomfört ett utbildningsprogram i samarbete med universitet i Afrika söder om Sahara om innovation för chefer inom hälsosektorn. "Vi behöver verkligen dessa typer av ansträngningar för att uppnå hållbar hälsa. Programmet ger deltagarna verktyg att arbeta tillsammans för att hantera komplexa utmaningar", säger Dr. Rawlance Ndejjo, ansvarig för en av programmodulerna.
Nyheter
Grants Office tipsar om aktuella utlysningar
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Svenskar med lägre inkomst och utbildning löpte större risk att må sämre psykiskt under pandemin. Det visar en undersökning som forskare från Göteborgs universitet gjort i samarbete med professor Mats Lekander vid Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Nyheter
Årets KLOK-pris går till Optikerprogrammet som tillsammans med S:t Eriks Ögonsjukhus utvecklat en klinisk utbildningsmottagning där studenter från flera utbildningsprogram får bredda och fördjupa sina kunskaper i en interprofessionell lärandemiljö.
Nyheter
Bernard och Barbro Osher donerar 2 100 000 USD (cirka 23 miljoner kronor) till Osher centrum för integrativ hälsa vid Karolinska Institutet. Donationen följer på en tidigare donation år 2005 från samma donatorer.
Nyheter
Nu öppnar en ny omgång av FIELD-programmet (Fellows In Gender Equal Career Development) som pågår från februari till oktober 2024 och erbjuder mentorskap och seminarier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Från och med januari nästa år infaller en ny uppdragsperiod för KI:s dekaner. Dekaner har ett linjeuppdrag och utses av rektor. Rollen är under förändring och utveckling – ett viktigt uppdrag för de nya dekanerna blir att delta i den processen. Som dekan ingår man i fakultetsnämnden. Det är universitetsledningens avsikt att förtydliga dekanens uppdrag i KI:s linjeorganisation.
Nyheter
Den 19 september utnämndes Annika Bergquist till professor i gastroenterologi med inriktning hepatologi, vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH). Annika är avdelningschef på avdelningen för Gastroenterologi och Reumatologi vid MedH.
Nyheter
Läkarstudenten Julie Cheung vid Karolinska Institutet (KI) tog nyligen hem första pris i den prestigefulla uppsatstävlingen ”The Global Undergraduate Awards” i kategorin Medical Sciences.
Nyheter
Mani* är en ovanlig men möjlig biverkning vid behandling av depression med antidepressiva läkemedel hos vuxna, men lite har hittills varit känt om risken hos barn och ungdomar. En ny studie i JAMA Psychiatry undersökte detta och fann inga bevis för mani 12 veckor efter påbörjad behandling med antidepressiva. Försiktighet kan dock behövas vid antidepressiv behandling av barn med allvarligare depressioner eller när en förälder har bipolär sjukdom.
Nyheter
Ritah Bakesiima tilldelas årets utmärkelse för bästa avhandling av Svenska Föreningen för Obstetrik & Gynekologi. Rita disputerade vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa 2022. Hennes forskning studerar hinder för preventivmedelanvändning bland ungdomar och lyfter fram vikten av "peer counseling".
Nyheter
För att underlätta nya och befintliga kontakter mellan forskare och doktorander samt öka forskningssamarbetet med the Univeristy of Edinburgh utlyser KIs internationaliseringsnämnd resebidrag för labbesök för postdoktorer och doktorander.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
För att underlätta nya och befintliga kontakter mellan forskare och doktorander samt öka forskningssamarbetet med Imperial College London utlyser KIs internationaliseringsnämnd resebidrag för labbesök för doktorander.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
För att underlätta nya och befintliga kontakter mellan forskare och doktorander samt öka forskningssamarbetet med King's College London utlyser KIs internationaliseringsnämnd resebidrag för labbesök för doktorander.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
När Times Higher Education (THE) i Storbritannien publicerar sin årliga universitetsrankning ligger KI på plats 50 bland 1 904 lärosäten i världen och på plats 16 i Europa.
Nyheter
Detta är en kort rapport från projektgruppen som arbetar med implementeringen av KI RIMS. Inläggen vänder sig till dig som är intresserad av arbetet med att anpassa produkten Elements från Symplectic till KI:s krav och förutsättningar, och vill hänga med under utvecklingsprocessen.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Bing Chat Enterprise är ett nytt, AI-drivet chattverktyg. Tjänsten finns nu tillgängligt i en förhandsversion som ingår utan extra kostnad i KI:s licens för Microsoft 365.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
The course aims to give doctoral students an opportunity to reflect on the importance of academic research and how this can lead to societal change.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Tack vare Christian Rücks och andras forskning finns idag behandling för alla tvångs­relaterade sjukdomar. Nu ger han sig på en kanske ännu svårare och viktigare uppgift: Förhindra självmord.
Nyheter
För att underlätta nya och befintliga kontakter mellan forskare och doktorander samt öka forskningssamarbetet med the University of Tokyo utlyser KIs internationaliseringsnämnd resebidrag för labbesök för doktorander.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Anna Wedell, professor vid Karolinska Institutet, har tilldelats Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Guldmedalj 2023 för sina insatser inom precisionsmedicin. Denna guldmedalj har delats ut sedan 1921 för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.
Nyheter
En ny studie publicerad i Cell Metabolism av professor Nils-Göran Larssons forskargrupp, vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, visar att så kallade superkomplex inte har någon större roll i cellulär energiproduktion och att förändrade nivåer därför är sannolikt inte påverkar fysiologi och sjukdom.
Nyheter
Mellan 19-20 okt kommer alla nyanställda och medarbetare med kort äldre än 5 år, att erbjudas att porträttfotograferas av fotografen Johannes Frandsen.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetsförvaltningen, Universitetsgemensamt, Universitetsledningen, Universitetskapitalförvaltning, Universitetsinvesteringar
Snart drar säsongsinfluensan in över landet. Ledningen har beslutat att erbjuda alla medarbetare vid universitetstandvården och institutionen för odontologi möjligheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensan utan kostnad.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetstandvården, Odontologi
Nu öppnar en ny omgång av FIELD-programmet (Fellows In Gender Equal Career Development) som pågår från februari till oktober 2024 och erbjuder mentorskap och seminarier.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Universitetet i Bergen har i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet tilldelats ett betydande bidrag finansierat av Horizon Europe om 7 miljoner euro under 2024-2028. Detta som ett resultat av forskarnas engagemang i att rikta in Epstein-Barr-virus i syfte att behandla och förebygga multipel skleros.
Nyheter
Målgrupp: Medarbetare
Klinisk neurovetenskap, Neuro
KI webbförvaltning
2023-06-09