Publicerad: 2025-07-02 09:07 | Uppdaterad: 2025-07-02 09:09

Forskning undersöker toleransutveckling vid matallergier hos barn

Barn och matlagning
Children cooking Photo: pexels-asya-leonova

Josefin Ullberg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa har tilldelats forskningsstipendium från Astma- och Allergiförbundet för sitt projekt om hur barn utvecklar tolerans vid både IgE-medierade och icke-IgE-medierade födoämnesallergier. Fokus ligger på jordnötsallergi och det mindre kända tillståndet FPIES.

Två olika allergityper i fokus

Födoämnesallergier hos barn kan uppstå genom olika immunologiska mekanismer. De flesta känner till IgE-medierade allergier, där kroppens immunförsvar reagerar med allergiantikroppar – ett exempel är jordnötsallergi. Men det finns även icke-IgE-medierade reaktioner som aktiveras på andra sätt, exempelvis food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES).

"Födoämnesallergier är ofta förmedlade via allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar. Ett exempel är jordnötsallergi. Det finns också födoämnesintoleranser som förmedlas genom andra mekanismer än IgE. Ett exempel på icke-IgE-medierad födoämnesintolerans är food protein-induced enterocolitis syndrome, FPIES", skriver forskningsfonden i sin motivering.
(Källa: Astma- och Allergiförbundet)

Följer barn över tid

I projektet undersöker Josefin Ullberg toleransutveckling över tid hos barn med FPIES. Eftersom tillståndet inte syns i vanliga allergitester kan det vara svårt att diagnostisera. Genom att följa barnen under längre tid hoppas forskarna kunna förstå hur kroppen reagerar och om tolerans kan uppstå spontant.

Jordnötsallergi och livskvalitet

En annan del av studien handlar om barn med jordnötsallergi som behandlats med oral immunterapi (OIT). I denna behandling får barnet små mängder jordnötsprotein i syfte att minska allergireaktionen över tid. Studien jämför livskvaliteten för barn och familjer som genomgått OIT med de som inte fått denna behandling.

"I projektet ingår bland annat en studie av toleransutveckling över tid hos barn med FPIES. I en annan del studeras livskvaliteten för familjer där barnen genomgått behandling med oral immunterapi, OIT, mot jordnötsallergi, jämfört med barn som inte genomgått OIT", skriver forskningsfonden.
(Källa: Astma- och Allergiförbundet)

Om forskaren

Josefin Ullberg är doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet. Projektet genomförs inom ramen för hennes avhandling.