Genterapi gav döva hörseln tillbaka

Genterapi kan förbättra hörseln hos barn och vuxna med medfödd dövhet eller grav hörselnedsättning, visar en ny studie av forskare vid bland annat Karolinska Institutet. Alla tio patienter fick bättre hörsel och behandlingen tolererades väl. Studien genomfördes i samarbete med flera sjukhus och universitet i Kina och publiceras i tidskriften Nature Medicine.

– Det här är ett stort framsteg inom genetisk behandling av dövhet och en utveckling som kan förändra livet för både barn och vuxna, säger Maoli Duan, överläkare och docent vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, och en av studiens korresponderande författare.
Studien omfattade tio patienter med medfödd dövhet eller grav hörselnedsättning i åldrarna 1 till 24 år vid fem sjukhus i Kina. Alla hade en genetisk form av hörselnedsättning som orsakas av mutationer i en gen som kallas OTOF. Det leder till brist på proteinet otoferlin, som är avgörande för att överföra ljudsignaler från örat till hjärnan.
Effekt inom en månad
I genterapin användes ett syntetiskt adenoassocierat virus (AAV) för att leverera en fungerande version av OTOF-genen till innerörat med en engångsinjektion. Genen injicerades genom ett membran på hörselsnäckans utsida som kallas det runda fönstret.
Effekten av genterapin var snabb – majoriteten av patienterna fick bättre hörsel redan inom en månad. Vid uppföljningen sex månader senare hade hörseln förbättrats avsevärt hos samtliga deltagare. Den genomsnittliga ljudnivån som patienterna kunde uppfatta förbättrades från 106 decibel till 52 decibel.
De yngre patienterna i studien, särskilt de mellan fem och åtta år, fick bäst resultat av behandlingen. En av deltagarna, en sjuårig flicka, visade en snabb förbättring till nästan normal hörsel och kunde ha dagliga konversationer med sin mamma fyra månader efter behandlingen. Men även vuxna fick god effekt.
– Mindre studier i Kina har tidigare visat positiva resultat hos barn, men det är första gången metoden testas även hos tonåringar och vuxna. Flera av studiedeltagarna fick en kraftigt förbättrad hörsel som kan få stor betydelse för dessa patienters livskvalitet. Vi kommer nu fortsätta att följa patienterna för att se hur effekten är på lång sikt, säger Maoli Duan.
Inga allvarliga biverkningar
Resultaten visar också att behandlingen var säker och väl tolererad. Den vanligaste biverkningen var en minskad andel neutrofiler, en typ av vita blodkroppar, i blodet. Under uppföljningsperioden på 6–12 månader rapporterades inga allvarliga biverkningar.
– OTOF är bara början. Vi och andra forskare arbetar vidare med andra, vanligare gener som orsakar dövhet, som GJB2 och TMC1. Dessa är mer komplicerade att behandla, men djurförsök har hittills visat positiva resultat. Vi har goda förhoppningar om att patienter med olika typer av genetisk dövhet kommer att kunna behandlas i framtiden, avslutar Maoli Duan.
Studien genomfördes i nära samarbete med bland annat Zhongda Hospital, Southeast University, Kina, och finansierades av flera kinesiska forskningsprogram och Otovia Therapeutics Inc., det företag som utvecklat genterapin. Flera av forskarna som medverkat i studien är anställda vid detta företag. Se den vetenskapliga artikeln för en fullständig förteckning över intressekonflikter.
Publikation
”AAV gene therapy for autosomal recessive deafness 9: a single-arm trial”, Jieyu Qi, Liyan Zhang, Ling Lu, Fangzhi Tan, Cheng Cheng, Yicheng Lu, WenXiu Dong, Yinyi Zhou, Xiaolong Fu, Lulu Jiang, Chang Tan, Shanzhong Zhang, Sijie Sun, Huaien Song, Maoli Duan, Dingjun Zha, Yu Sun, Xia Gao, Lei Xu, Fan-Gang Zeng, Renjie Chai, Nature Medicine, online 2 juli 2025, doi: 10.1038/s41591-025-03773-w.