Bahira Shahim utsedd till en av framtidens forskningsledare

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har utsett Bahira Shahim vid institutionen för medicin, Solna till en av "framtidens forskningsledare". Totalt inkom 213 ansökningar, varav 16 valdes ut. Forskarna får ett anslag på 15 miljoner kronor vardera under en femårsperiod, samt deltar i ett omfattande ledarskapsutbildningsprogram.
Målet med SSF:s program Framtidens forskningsledare är att ge nyetablerade forskare med hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens möjlighet att utvecklas som forskningsledare. I den här nionde omgången sedan programmets start var biträdande lektor Bahira Shahim vid institutionen för medicin, Solna en av 16 unga forskare som valdes ut.
Grattis Bahira! Vad betyder den här utnämningen för dig och din forskning?

– Tack! Det är oerhört uppmuntrande, både för mig och mitt team. Det här anslaget ger oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp om en komplex och relativt outforskad sjukdom i vänsterhjärtats mitralisklaff. Trots att mer än 24 miljoner människor globalt är drabbade vet vi förvånansvärt lite om varför sjukdomen uppstår, hur den utvecklas över tid och när behandling bör sättas in.
Målet med vår forskning är att fördjupa förståelsen för sjukdomsprocessen vid mitralisklaffsjukdom, både i själva klaffen och i hjärtmuskeln, samt att undersöka kopplingen till kammararytmier. På sikt kan resultaten bidra till bättre riskbedömning och bana väg för utveckling av nya förebyggande och sjukdomsbromsande behandlingar.
Anslaget gör det möjligt för mig att expandera mitt team med postdocs, doktorander och expertis inom hjärtavbildning, molekylärbiologi och bioinformatik. Jag ser även fram emot SSF:s ledarskapsprogram, och hoppas kunna förstå mig själv bättre som ledare och utveckla mitt arbetssätt för att skala upp forskningen.
Vad är nu nästa steg?
– Vi fortsätter att bygga upp och följa patientkohorter där vi samlar in hjärtavbildningsdata, arytmiregistreringar och vävnadsprover från hjärtklaffar och hjärtmuskel. Tack vare anslaget kan jag nu också rekrytera nya medarbetare till forskargruppen, med fokus på avancerade analyser av våra biobanker.