Ny WHO-rapport visar hur vårdinsatser i Gaza försvårats av blockad och attacker
Forskargruppen Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser har i uppdrag av Socialstyrelsen att bevaka och analysera globala katastrofer. Det innebär bland annat att tillgängliggöra expertis vid katastrofer och fungera som en kunskapsresurs för svenska myndigheter. En ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO), baserad på data och vittnesmål från vårdpersonal i fält, visar att vårdsinsatser i Gaza under våren 2025 allvarligt försvårats av blockader, attacker och inreserestriktioner.
Allvarlig resursbrist och säkerhetsläget förvärras
WHO-rapporten Impact of supply shortages, security constraints, and entry procedures on EMT operations in Gaza dokumenterar att förutsättningarna för emergency medical teams (EMTs) att arbeta i Gaza under perioden mars till maj 2025 varit mycket begränsade.
Sedan vapenvilan bröts den 18 mars har en total blockad av humanitärt bistånd, inklusive medicinska förnödenheter, pågått i över 80 dagar.
Vid slutet av maj var 56 procent av hälsovårdscentralernas lager av basmaterial helt uttömda. EMT-personal rapporterar att de tvingats ransonera grundläggande material, som sårförband och steril utrustning för postoperativ vård.
Samtidigt har säkerhetsläget försämrats kraftigt. WHO rapporterar om 56 attacker mot vårdinrättningar och ambulansverksamhet sedan den 18 mars. Detta har inneburit stora risker för patienter och vårdpersonal, och i vissa fall krävs internationell eskort för att kunna genomföra sjuktransporter.
Stöd till WHO och engagemang för skydd av vård
Forskargruppen bidrar till WHO:s arbete med EMTs genom forskning, utvärdering, utbildning, mentorskap och klassificering av medicinska team.
EMT är ett globalt initiativ som samordnas av WHO och omfattar över 40 medicinska team världen över. Syftet är att snabbt kunna mobilisera kvalificerade insatser vid katastrofer för att avlasta lokala vårdsystem.
Gruppledaren Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, var med och initierade EMT-arbetet efter jordbävningen i Haiti 2010 och har bidragit till framtagandet av flera av initiativets styrdokument.
Uppmärksamhet på hoten mot sjukvården
De dokumenterade attackerna mot hälso- och sjukvård i Gaza är en del av en bredare utveckling där vårdinrättningar allt oftare utsätts för våld i väpnade konflikter. Detta har även uppmärksammats av Centrum för hälsokriser vid Karolinska Institutet och Läkare utan gränser Sverige.
Tillsammans har de bland annat organiserat en manifestation utanför Utrikesdepartementet, vilket lett till att ett samtal om frågan planeras med utrikesminister Maria Malmer Stenergard under hösten.
Ett läge utan motstycke
Rapporten från WHO beskriver hur den långvariga blockaden av medicinska förnödenheter, i kombination med återkommande attacker mot vårdinrättningar, har lett till en situation som saknar tidigare motstycke.
Konsekvenserna för befolkningens tillgång till livräddande vård är allvarliga, och rapporten betonar behovet av omedelbara åtgärder för att skydda hälso- och sjukvården i konfliktzoner.
Uttalanden i media
På gruppens mediesida du ta del av analyser och uttalanden från forskare vid Karolinska Institutet som kommenterat utvecklingen i Gaza och andra humanitära kriser.