Nya avsnitt av Riskzonen i augusti och september
Podcasten Riskzonen, med KI-profilerna Mattias Öberg och Emma Frans, är tillbaka med en ny säsong med åtta rykande färska avsnitt! Fyra avsnitt släpptes i maj och juni, och efter ett kort sommaruppehåll kommer nu fler avsnitt, med start den 28 augusti. Den här gången kommer samtliga avsnitt att på ett eller annat sätt handla om hälsokriser, i alla former, från hjälpinsatser i krig till antibiotikaresistens. Den nya säsongen görs i samarbete med Centrum för hälsokriser.
Riskzonen är en podcast om faror som hotar, oro och hur vi hanterar livets oförutsägbarhet, producerad och presenterad av toxikologen Mattias Öberg och epidemiologen Emma Frans, som båda är verksamma vid KI. Tillsammans ger de ett vetenskapligt perspektiv på händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker.
Podcasten, som redan gjorts i tre säsonger, är nu aktuell igen med nya avsnitt. Nytt för den fjärde säsongen är samarbetet med Centrum för hälsokriser på KI, där Mattias är verksam som expertkoordinator inom ämnesområdet kemiska och toxikologiska händelser. Samtliga åtta avsnitt i säsongen har därför på olika sätt hälsokriser som tema, vilket sträcker sig från värmeböljor till hur vi bygger hälsosystem som klarar av att hantera hälsokriser, så kallad hälsosystemsresiliens. Gemensamt är att de skapar risker både för enskilda individer och hela samhällen. Avsnitten har samma format som tidigare säsonger av Riskzonen, det vill säga att i varje avsnitt avhandlas en typ av risk eller hot, ofta illustrerat med ett exempel från verkligheten, som Mattias och Emma samtalar kring och intervjuar experter i ämnet
Nya avsnitt i augusti och september
Först ut, i premiäravsnittet den 29 maj, var ett avsnitt om att koordinera hjälpinsatser i kris och katastrof, med exempel från kriget i Ukraina. I avsnittet intervjuades bland andra KI professorn och tillika föreståndaren för Centrum för hälsokriser, Johan von Schreeb, som arbetat med att koordinera internationella hjälpinsatser till krigets Ukraina, men även till jordbävningen som drabbade Syrien och Turkiet i februari. Han är en av många KI medarbetare som kommer höras i den nya säsongen av Riskzonen. Efter premiären släpptes ytterligare tre avsnitt, om antibiotikaresistens, värmeböljor och förgiftningar på allmän plats, innan Riskzonen tog ett sommaruppehåll.
Just som sommaren drar sig mot sitt slut och pendling och anda aktiviteter som lämpar sig för poddlyssning börjar igen, så kommer nu ytterligare fyra avsnitt, som släpps i slutet av augusti och början av september. Den 28 augusti kommer första avsnittet, som handlar om utbrott av smittsamma sjukdomar. Därefter följer avsnitt om giftig strålning och rädsla, om gift i mat och vatten, och om folkhälsa i kriser. Precis som tidigare släpps nya avsnitt varje måndag och finns där du hittar podcaster. Där hittar du även tidigare avsnitt och säsonger av Riskzonen.
Att se bortom rädslan och paniken
- Vår ambition med att göra Riskzonen har alltid varit att prata om sådant som är svårt; risker, kriser, hot och oro, och att genom att just prata om dem göra de mer begripliga och hanterliga. Vi vill se bakom rädslan och paniken och titta på vad vi faktiskt ställs inför när en kris inträffar eller en risk uppenbaras. Att nu dessutom särskilt lyfta det mångfaceterade ämnet hälsokriser, som är ständigt aktuellt men inte minst fått mycket uppmärksamhet i kölvattnet av pandemin, känns mycket relevant just nu, säger Mattias Öberg, som även är aktuell i Spotify Dok:s serie Mörkt vatten, om PFAS-skandalen i Kallinge.