Drottning Silvias födelsedagspresent – en dag om demensforskning
Den 30 januari hölls ett symposium om demenssjukdomar till H.M. Drottningens ära på Karolinska Institutet. Evenemanget var en del i den ”upplevelsepresent” som KI uppvaktade med i samband med Drottning Silvias 80-årsdag.
I samband med Drottningens 80-årsdag 2023 överlämnade Karolinska Institutet som gåva att arrangera symposier med fokus på demenssjukdomar och därmed hedra Drottningens insatser för forskning och utbildning inom demensområdet. Detta var det andra symposiet.
Drottningen har under många år visat ett stort intresse för vård och forskning på området demenssjukdomar. År 1996 var hon med och grundade stiftelsen Silviahemmet som idag tillsammans med KI bedriver utbildningar i demensvård för bland annat arbetsterapeuter, läkare och fysioterapeuter.
Tacksamhet för ökad medvetenhet
Forskarna som deltog under symposiet är verksamma vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på KI.
Under symposiet uttryckte flera talare sin tacksamhet över att Drottningen genom sitt engagemang lyft frågor om alzheimer och annan demenssjukdom.
– För att lyckas med forskning behöver man goda idéer och stor kunskap. Men för att forskningen alls ska bli av behöver vi också goda kontakter och resurser, sade professor Bengt Winblad, en nestor bakom KI:s alzheimerforskning.
Hans föredrag var en exposé över kunskapsutvecklingen inom demens, där Karolinska Institutet har spelat en viktig roll. På KI är Centrum för alzheimerforskning ett nav för forskning om Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.
Tidiga markörer och möjligheter med AI
Erika Jonsson Laukka, docent vid KI, höll ett spännande dragning om luktnedsättning, som kan vara en tidig markör för demens. Silvia Maioli, senior forskningsspecialist, talade om sambandet mellan demens och östrogenbrist och hur kvinnor i klimakteriet därför kan ha en större sårbarhet.
Docent Sara Garcia Ptacek forskar bland annat om maskininlärning med AI för att söka efter redan existerande läkemedel, till exempel på hjärt-kärlområdet, som kan ha effekt även vid demens.
Professor Dorota Religa och docent Anna-Karin Welmer presenterade Silvia-utbildningarna vid KI.
De berättade bland annat om hur de som tar examen från dessa uppdragsutbildningar ofta får en viktig roll i sina respektive regioner för att sprida evidensbaserad kunskap. Till exempel om nya behandlingsmöjligheter och för att bättre lyssna in demenssjuka och deras anhöriga.
Yngre patienter och FINGER-studien
På området klinisk forskning och tillämpning presenterade Malin Aspö, specialistsjuksköterska och forskare, exempel på de svårigheter som möter yngre med demenssjukdom.
Professor Miia Kivipelto presenterade det senaste från den stora FINGER-studien om riskfaktorer och friskfaktorer som har samband med demens, en studie som idag är spridd över hela världen.
Hjärnavbildning har spelat en stor roll för att förstå demenssjukdomarnas orsaker och progression, och professor Eric Westman berättade om forskningen med PET- respektive MR-kamera.
Flera sätt att ge stöd
Drottningen avslutade med att tacka för en härlig dag, och berättade om en släkting som liksom hon engagerat sig i demensforskning, men i Tyskland.
I en kampanj för att öka allmänhetens medvetenhet om demens klädde sig släktingen, och alla som arbetade med patientgruppen, i morgonrock som de gick omkring i även utanför hemmet under en dag.
– Jag skulle önska att vi kunde höja kunskapen om demens i den svenska befolkningen så att vi alla kan bidra med att bättre hjälpa och stödja dem som är drabbade, sade Drottningen.