Publicerad: 2024-09-11 15:39 | Uppdaterad: 2024-09-12 13:14

Drottningen delade ut diplom vid examen från KI:s demensutbildningar

.
Bakre raden: kursledningen vid KI tillsammans med tandläkare Angélica Johansson, dietist Frida Axberg och audionom Anastasia Alferova med diplom från Silviahemmet. Nedre raden sittande från vänster: Stiftelsen Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman, H.M. Drottningen, Silviahemmets styrelseledamot Claes Dinkelspiel och KI:s rektor Annika Östman Wernerson. Foto: Yanan Li.

Den 3 september diplomerades två läkare, en tandläkare, en audionom och en dietist av H.M. Drottningen vid en högtidlig ceremoni på Drottningholms Slottsteater. Det var avslutningen för deltagarna som gått de utbildningar i demensvård som tagits fram av Karolinska Institutet i samarbete med Stiftelsen Silviahemmet.

I år tilldelades Silviahemmets diplom för första gången till en audionom, Anastasia Alferova, och en dietist, Frida Axberg. 

Ceremonin markerade en viktig milstolpe i Karolinska Institutets pågående arbete för att stärka kompetensen inom demensvård. Under eftermiddagen uppmärksammades utbildningens betydelse inte bara för de enskilda deltagarna, utan också för hela vårdsektorn, där behovet av specialistkompetens inom demensvård ständigt ökar. 

Bara i Sverige lever 150 000 människor med demens och antalet kommer att öka i takt med att befolkningen blir allt äldre.

– Inslagen om demens i grundutbildningen för de medicinska professionerna täcker inte alla behov - det är så mycket som ska rymmas i dessa program. Ni som genomgått dessa utbildningar blir därför viktiga kunskapsbärare och kunskapsspridare. Till gagn för de som drabbats men även för era kollegor, säger KI:s rektor Annika Östman Wernerson i sitt tal. 

Audionom och dietist först i Sverige

I år tilldelades Silviahemmets diplom till den första audionomen Anastasia Alferova, och den första dietisten, Frida Axberg. 

Ett fotografi på en kvinna i eftermiddags ljus ljus kavaj och lockigt brunt hår som håller i en inramad diplom.
Anastasia Alferova, audionom med diplom från Silviahemmet. Foto: Susanna Sjunneryd.

Värdet av samarbete över yrkeskategorier, kompetensutbyte och patientfokus inom vård av demenssjuka är också någonting som lyfts fram av de nyutexaminerade deltagarna.

– Jag tror att insyn och kunskap från andra professioner, att ha ett team runt demenspatienten ger en större möjlighet för patienten själv och dess anhöriga att få hjälp, stöd och vägledning i hanteringen av sjukdom och därmed en bättre vård, säger Anastasia Alferova, Sveriges första audionom med diplom från Silviahemmet som arbetar med hörselrehabilitering av vuxna på Karolinska Universitetssjukhuset. 

En bild på Frida Axberg den en ljushårig ung kvinna i grön klänning som står framför ett fönster och ler mot kameran.
Frida Axberg, Sveriges första dietist med diplom från Silviahemmet. Foto: Yanan Li.

– Vi är många professioner som behövs i vården av äldre demenssjuka och att även arbeta med nutritionen så kommer vi mycket längre i många områden. Jag är stolt och evigt tacksam över att få vara Sverige första dietist att få utbilda mig via KI och Silviahemmet, säger Frida Axberg, som är den första dietist som examineras från den multiprofessionella utbildningen Demensvård från cell till samhälle med diplom från Silviahemmet.

.
Bakre raden: Kursledningen vid KI tillsammans med Silvialäkarna Theofanis Tsevis och Malin Resman Friis. Nedre raden sittande från vänster: Stiftelsen Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman, H.M. Drottningen, Silviahemmets styrelseledamot Claes Dinkelspiel och KI:s rektor Annika Östman Wernerson. Foto: Yanan Li.

Vid ceremonin utdelades även Silviahemmets stipendium 2024 till Silvialäkare Theofanis Tsevis, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

Annika Östman Wernerson avslutade med att tacka initiativtagaren till det viktiga demensutbildningarna. 

– Jag vill framföra mitt varmaste tack till Drottning Silvia, som för 27 år sedan tog initiativet till att starta Silviahemmet. Samarbetet mellan Silviahemmet och KI har blivit allt starkare genom åren.