Publicerad: 2024-09-23 08:52 | Uppdaterad: 2024-09-25 21:45

Beredskapsveckan är här, men vad är egentligen beredskap?

En dörr i ett underjordiskt skyddsrum och människor som går igenom den
Skyddsrum är bara en del av vår beredskap. Foto: Melker Dahlstrand

Beredskapsveckan 2024 har dragit igång. Temat för året är ”Sätt igång” och runt om i landet satsar kommuner, regioner, civilsamhällesorganisationer och många fler på informations- och kommunikationskampanjer. Men vad är egentligen beredskap?

Just nu pratas det mycket om beredskap. Inte bara för att det vecka 39 varje år är MSB:s temavecka och kommunikationsinsats Beredskapsveckan, men också för att den allmänna samhällsdebatten i kölvattnet efter covid-19-pandemin och i ett oroligt omvärldsläge har börjat handla mer om att vara beredd. 

Komplext att satsa på det som inte hänt

Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet samlar expertis inom områden som rör såväl beredskap som hantering av hälsokriser. Där är Maja Fjaestad expertkoordinator inom just samhällspolitik och beredskap. 

Hon vet av egen erfarenhet att beredskap många gånger kan vara lättare att prata om än att faktiskt genomföra, inte minst för att det handlar om olika typer av investeringar i som kanske inte säkert kommer att behövas. I beredskapens natur ligger att behovet inte har inträffat än. 

På så sätt kan investeringar i beredskap liknas vid en försäkringspremie. Maja Fjaestad tar intvesteringar i materiell beredskap, som beredskapslager eller skyddsrum, som exempel.  

Profilfoto på Maja Fjaestad. En kvinna i vit knutblus och glasögon
Maja Fjaestad. Foto: n/a

– Sådana satsningar kan inte uteslutande ske på bekostnad av annan funktionalitet i samhället, Till exempel nedskärningar i socialförsäkringssystemet för att bekosta en stor skyddsrumssatsning. Socialförsäkringar är också en del i ett lands civila beredskap, genom att ge trygghet och förutsägbarhet, något vi inte minst såg under covid-pandemin där möjligheten att vara sjukskriven med ersättning vid symptom var ett viktigt verktyg mot viruset. Nivån av risktagande kontra kostnader och nödvändiga bortprioriteringar är en viktig del av det demokratiska samtalet, säger Maja Fjaestad.

Expertis på lärosätena kan bidra till beredskap

På många håll runt om i landet och på många verksamheter pågår det arbete kring frågor som rör beredskap. Den expertis som finns på lärosätena kan då vara till stor nytta för det omgivande samhället. Under Beredskapsveckan 2024 kommer Centrum för hälsokriser publicera en nyhet om dagen på temat beredskap, inom ett par av centrumets olika expertområden, för att synliggöra en del av den expertis som finns samlad just där.