Annika Östman Wernerson: Nu vill vi träffa dig!
Jag, tillsammans med prorektor Martin Bergö och universitetsdirektör Veronika Sundström, vill i december möta dig i öppna dialogmöten. Dialogen är viktig för oss för att få perspektiv, kunskaper och insikter om viktiga framtidsfrågor, hur vi kan arbeta ännu bättre tillsammans inom KI och rusta oss i en omvärld i ständig förändring.
Boka in datumen den 3 december i Solna och den 5 december i Flemingsberg i din kalender redan i dag. Det behövs ingen föranmälan, tillsammans sätter vi agendan och vi anpassar språket efter deltagarna till både svenska och engelska. Varmt välkomna!
Möten i Uganda om globala hälsoutmaningar
Förra veckan besökte jag tillsammans med en delegation från Karolinska Institutet, Makerere University i Kampala i Uganda. Syftet var att lära oss mer om det långvariga samarbetet mellan våra båda universitet, och om utvecklingen av Centre of Excellence for Sustainable Health (CESH) – ett partnerskap som syftar till att driva agendan för hållbar hälsa. Diskussionerna under veckan fokuserade på forskning, ledarskapsprogram och initiativ inom CESH och var både viktiga och framåtsyftande för de globala hälsoutmaningar som vi delar, däribland kopplingen mellan miljö, klimat och hälsa.
KI har en ny miljöpolicy
Med tanke på att klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa är så tydlig, har KI en viktig roll att bidra inom både utbildning och forskning. Vi behöver därför också arbeta med att minska vår egen negativa miljöpåverkan. För att förtydliga KI:s miljö- och hållbarhetsarbete har en ny miljöpolicy tagits fram. Det är viktigt att miljöperspektivet integreras i hela verksamheten och vi behövs alla i detta arbete. Jag vill samtidigt passa på att uppmärksamma institutionen för odontologi, som återigen har visat att deras miljöledningsarbete lever upp till kraven enligt ISO 14001:2015. Grattis!
Sveriges nya life science-strategi
Den nationella life science-strategin har uppdaterats, en viktig milstolpe i arbetet med att stärka Sverige som life science-nation. KI har bidragit till strategin, bland annat genom min medverkan i regeringens life science-råd. Jag var också med när strategin presenterades av fyra ministrar i The Cell på torsdagen den 7 november. Det är nu avgörande att nödvändiga resurser tilldelas för att implementera strategin, och att det sker i samverkan mellan akademi, hälso- och sjukvård och industri. Naturligtvis ska KI vara drivande i arbetet framåt.
Rektorsråd för samarbete med hälso- och sjukvården
Jag har beslutat att utse Maria Eriksdotter, professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, till rektorsråd för samarbete med hälso- och sjukvården. Uppdraget är att på en övergripande och strategisk nivå koordinera Karolinska Institutets samarbete med hälso- och sjukvården, och att vidareutveckla det interna och externa arbetet inom området.
Martin Bergö kommer även fortsatt att ingå i ledningsgruppen Karolinska Institutet-Region Stockholm, men lämnar över vissa av hälso- och sjukvårdsfrågorna till det nya rektorsrådet för att bland annat ta ett större ansvar för frågor kopplade till kvalitetsarbete och internationalisering.
Med allt detta ser vi framsteg för KI som medicinskt universitet, och ni medarbetare bidrar på olika sätt, liksom våra viktiga samarbetsparter i Sverige och i världen. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att komma med fler inspel, så återigen, boka in dig för dialogmötena i början av december, så ses vi där!
Rektor just nu
Annika Östman Wernerson skriver om aktuella frågor för universitetet under vinjetten "Rektor just nu". Hennes texter publiceras bland annat på sidan Aktuellt från universitetsledningen och i nyhetsbrevet KI-nytt till KI:s medarbetare. Tidigare publicerade texter finnas att läsa i nyhetsarkivet.