KI:s nya miljöpolicy är ett åtagande för alla
Karolinska Institutet har tagit fram en ny miljöpolicy för att möta dagens och framtidens miljö- och hållbarhetsutmaningar. Miljöpolicyn beskriver KI:s avsikter och inriktning för arbetet med miljömässig hållbarhet. Genom att integrera miljöperspektiven i hela verksamheten ska KI vara en aktiv samhällsaktör som bidrar till att lösa viktiga miljö- och klimatutmaningar med fokus på hälsa.
– Med miljöpolicyn vill vi i ledningen visa hur viktigt KI:s miljö- och hållbarhetsarbete är. Vi förtydligar att alla inom KI ska vara medvetna om miljöpolicyn och vilken miljöpåverkan vår verksamhet har samt bidra aktivt till ett väl fungerande och systematiskt miljöarbete. Det är viktigt att säkerställa att våra medarbetare och studenter har de resurser och kunskaper som behövs för det, säger KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Maya Petrén och Lilia Daianova, centrala miljösamordnare på kansliet för hållbar utveckling och lika villkor, har lett arbetet med utformningen av den nya policyn tillsammans med representanter från olika delar av KI.
– Enligt policyn ska miljöperspektiven integreras i hela verksamheten, både strategiskt och operativt. Därför har en bred arbetsgrupp och förankringsprocess varit viktigt i arbetet. KI ska öka den positiva miljöpåverkan och samtidigt minska den negativa miljöpåverkan som KI:s verksamhet indirekt eller direkt orsakar. På så sätt ska vi också bidra till att nationella och internationella miljö- och klimatmål uppnås, säger Maya Petrén.
Miljöpolicyn visar riktningen
Den nya miljöpolicyn har baserats på miljöledningsförordningen och standardkrav i ISO 14001-standarden för miljöledningssystem samt andra styrande dokument och vägledningar.
Här har bland annat erfarenheter från institutionen för odontologi och universitetstandvården, som är miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015 sedan 2009, varit värdefulla. För inspiration och benchmarking har arbetsgruppen också gjort en omvärldsanalys.
– Det är viktigt att tydliggöra att miljöpolicyn inte belyser vilka KI:s betydande miljöaspekter är eller i detalj går in på vad vi ska göra för att uppnå miljömålen. Fokus ligger på att visa vilka avsikter KI har samt vilken riktning som KI:s miljöarbete ska ta, säger Lilia Daianova.
Miljöpolicyn ska därför kompletteras med en ny handlingsplan för 2025–2027 som innehåller konkreta miljömål samt åtgärder för att uppnå dem. Arbetet med att ta fram den nya handlingsplanen är i full gång.
Handlingsplanen ska följas upp årligen och resultatet redovisas bland annat till Naturvårdsverket och Utbildningsdepartementet. Uppföljningen är viktig för att se hur miljömålen har uppnåtts, om åtgärderna har varit tillräckliga samt om det finns behov av förbättringar. Mer långsiktiga mål, fram till 2030, finns i KI:s Klimatstrategi 2030.
En ledstjärna i arbetet
För att integrera policyn i det dagliga arbetet, kommer den nu att kommuniceras via till exempel medarbetarportalen, nyhetsbrev och i olika mötesforum. Det är också viktigt att hitta rutiner för att introducera miljöpolicyn till nya medarbetare och till KI:s externa samverkansparter.
– Vår förhoppning är att miljöpolicyn inte bara ska bli en pappersprodukt, utan ett levande dokument som vi använder som en ledstjärna vid beslutsfattande och större förändringar. Den ska hjälpa oss att utveckla vårt miljöarbete och förbättra KI:s miljöprestanda, avslutar Lilia Daianova.