Vården fick Sten på fötter efter mordbranden
Sten Lundin tände eld på sin lägenhet och dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordbrand. Han fick diagnosen bipolär sjukdom och hjälp att komma på fötter igen. "Livet kan vända. Jag vill att alla ska veta det", säger han.
Text: Annika Lund, för Medicinsk Vetenskap nr 3, 2023 | Tema: Rättspsykiatri
Som barn kunde Sten Lundin bli intensivt intresserad av olika saker och komma på kant med lärare i ettriga diskussioner. Senare i livet hamnade han i samma roll i arbetslivet – han kom på kant med chefer när han blev intensiv och hade starka åsikter.
– Det här tog hårt på självförtroendet. Jag stannade på jobb där jag egentligen inte trivdes, mådde allt sämre och föraktade mig själv. I mina ögon var jag en närmast ond person som ständigt gjorde andra väldigt illa, berättar han.
Självmordstankar kom allt oftare och blev mer och mer konkreta. Till slut bestämde han sig för att tända eld på sin lägenhet. Han tänkte att han skulle dö av röken, men att brandkåren skulle hinna dit innan någon annan blev skadad.
– Men innerst inne ville jag nog leva. Jag lämnade ytterdörren olåst. I ett kaos av exploderande rutor och smältande möbler blev jag hämtad av en brandman. I sjukhussängen blev jag delgiven misstanke om mordbrand. Min advokat var en mycket bra person som tog mig igenom domstolsförhandlingarna, där jag dömdes till rättspsykiatrisk vård utan utskrivningsprövning, säger Sten Lundin.
Hans vård pågick i tre år. Första året hände det inte så mycket, men andra året tog det fart och tredje året gick det undan. Det visade sig att han hade bipolär sjukdom och den är numera bra behandlad. Det förklarade mycket för Sten Lundin – han förstod alla tillfällen då han varit alldeles för intensiv tidigare i livet och hamnat på kant med människor.
– På rättspsyk hittade jag tillbaka till gamla förmågor som jag hade förlorat, som att vara trevlig mot andra människor. Gamla vänner hörde av sig, min mamma och syster började känna igen mig, säger han.
Vården Sten Lundin dömdes till avslutades 2014. Nu har han en tillvaro som fungerar och som han trivs med.
– Livet kan vända. Jag vill att alla ska veta det, säger Sten Lundin.
Sten Lundin
Ålder: 57 år.
Gör: Föreläser om rättspsykiatrisk vård ur ett brukarperspektiv. Leder gruppsamtal med rättspsykiatriska patienter på Löwenströmska sjukhuset. Är utbildad skötare inom psykiatrin, har gått ekonomisk linje på gymnasiet.
Läs fler spännande artiklar om medicinsk forskning
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa fler artiklar om det senaste inom medicinsk forskning. Bli prenumerant!
Dömd till vård – straff eller möjlighet?
Under 2022 dömdes drygt 350 personer till rättspsykiatrisk vård. Det är ett unikt gränsland mellan rättsväsende och sjukvård där den som är medicinskt färdigbehandlad kan hindras från att skrivas ut. Samtidigt vittnar många patienter om att de mått bra av vården. Och det är färre som återfaller i brottslighet efter rättspsykiatrisk vård än efter ett fängelsestraff.