Cannabis har inte ersatt alkohol
Unga svenskar dricker mindre alkohol, men det beror inte på att de gått över till att röka hasch. Det visar Isabella Gripes avhandling.
Text: Catarina Thepper för Medicinsk Vetenskap nr 3, 2023
Till skillnad mot hur det ser ut i många andra länder använder svenska 15- och 16-åringar cannabis varken som ersättning eller komplement till alkohol.
– Därför har riktade insatser för att minska drickandet bland unga i Sverige sannolikt ingen betydelse för att minska bruket av cannabis och tvärt om, säger Isabella Gripe, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, vars avhandling om unga och cannabisbruk i Sverige publicerades i juni 2023.
Hon hade stora mängder data att utgå ifrån. Många minns säkert den anonyma enkät om drogvanor som fnissande niondeklassare har fyllt i varje år sedan 1971. Isabella Gripe arbetar även som utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning med just denna undersökning.
– Svenska ungdomar är skötsammare idag både när det gäller rökning och drickande. Vi reagerar ofta med ”jaha, vad gör de i stället då” kanske med en tanke på den egna tonårstiden, men man kan ju tänka sig att de helt enkelt inte ersatt vuxengenerationens dumheter med något alls, säger hon.
Det är få svenska niondeklassare som har provat cannabis visar siffrorna, som har legat stabilt mellan 5 och 7 procent de senaste 20 åren. Flest elever som använde cannabis återkommande fanns på gymnasiets yrkesförberedande program och introduktionsprogram.
– Det är en viktig samhällsfråga att fånga upp dem, säger Isabella Gripe.
Isabella Gripes avhandling tar även upp en viktig hälsoaspekt där det tidigare inte funnits så mycket underlag; kopplingen mellan cannabis och symtom på psykisk ohälsa. En av studierna, gjord på data från norska ungdomar, visade att återkommande cannabiskonsumtion i unga år har en koppling till symtom på depression, särskilt hos män.
Om tidningen Medicinsk Vetenskap
Läs fler spännande artiklar om medicinsk forskning
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa fler artiklar om det senaste inom medicinsk forskning. Bli prenumerant!
Är beroende en sjukdom?
Är du beroende eller lider du bara av en dålig vana? Forskaren Joar Guterstam reder ut begreppen och nej, man kan inte vara socker-, tränings- eller mobilberoende. Däremot kan droger och spel om pengar leda till beroende som kräver vård. Och den är effektivare än vad många känner till.