Anna-Karin Trångteg hjälper unga att sluta med nikotin
Anna-Karin Trångteg arbetar som tobaksavvänjare på en ungdomsmottagning. Här berättar hon hur de unga hon möter ser på olika typer av nikotinberoende.
Text: Annika Lund, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 2 2024 / Tema nya nikotinprodukter
Anna-Karin Trångteg jobbar på en ungdomsmottagning och utbildade sig för sex år sedan till tobaksavvänjare.
- Vi brukar fråga ungdomarna om levnadsvanor. För några år sedan började allt färre svara ja på frågor om rökning och tobak. Det var skumt, tyckte jag. Till slut började jag fråga om nikotinanvändning istället. Då kom det massor av jakande svar. De tyckte inte vitt snus var tobak, säger hon.
Väldigt få säger direkt att de är beroende. Men när Anna-Karin Trångteg ber ungdomarna berätta om när de brukar snusa, då upptäcker de ofta att det är vid ganska många tillfällen. De blir ofta förvånade när de hör sig själva.
Övertygade om att vitt snus ofarligt
- Vid rökning kan hälsofrågan vara motiverande för att sluta. Det kan handla om en önskan om att orka träna, inte vara andfådd och slippa lukta illa i håret. När det handlar om det vita snuset säger de inget sådant. Det enda vi hör om är ett svidande under läppen. Ungdomarna är övertygade om att vitt snus inte är farligt, säger Anna-Karin Trångteg.
Anna-Karin Trångteg hjälper den som vill sluta med nikotin. Det börjar med ett samtal om förberedelser. Då sätts ett startdatum.
- Man ska tänka igenom vad man ska göra när suget kommer, för det måste man ha en plan för. Det är bra att berätta för kompisar och familj, men vill man inte så slipper man. Vi kommer inte att berätta om snusande för någons familj, säger Anna-Karin Trångteg.
Nikotinläkemedel är bra, anser hon. Plåster utsöndrar lite hela tiden, tuggummi kan man ta till vid akut sug, som på morgonen. Man ska ha tålamod och förstå att det är en lång process att sluta med nikotin. Det kommer kännas jobbigt det första lovet, den första julen och påsken och på skidresan. Det är som att ta farväl av något man har tyckt om.
- De som slutar säger att det är skönt att slippa lägga tid, kraft och pengar på nikotin. I stället för att planera för nästa snus eller inköp av nästa dosa kan tankarna handla om något annat, säger hon.
Anna-Karin Trångteg
Ålder: 56 år.
Gör: Jobbar på en ungdomsmottagning i Stockholm. Är barnmorska samt utbildad rökavvänjare.
Mer om samma ämne
Läs fler spännande artiklar om medicinsk forskning
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa fler artiklar om det senaste inom medicinsk forskning. Bli prenumerant!