Publicerad: 2024-12-06 16:04 | Uppdaterad: 2024-12-13 11:12

KI:s rektor besökte Uganda och Rwanda för att stärka globala samarbeten

KI delegation visited Uganda in November 2024
Karolinska Institutets delegation inledde sitt besök i Uganda med en middag hemma hos Stefan Swartling Peterson i Kampala. Foto: Torun Swartling

En delegation från Karolinska Institutet (KI), under ledning av KI:s rektor Annika Östman Wernerson, reste till Uganda och Rwanda i november 2024. Delegationen besökte Makerere University i Uganda och träffade representanter från University of Rwanda och University of Global Health Equity i Rwanda, och betonade Karolinska Institutets engagemang för globala samarbeten, som bygger på starka relationer, kontextuell kunskap och robust infrastruktur.

Som en introduktion till Uganda träffade delegationen Maria Håkansson, Sveriges ambassadör i Uganda; Lotta Segerström Tejpar, chef för politiska sektionen, och Tomas Lundström, hälsorådgivare. 

Syftet med mötet var att genom ambassaden ta del av den svenska regeringens arbete i landet och diskutera möjligheter till fortsatt engagemang och samverkan.

KI President Annika Östman Wernerson met with Maria Håkansson, the Ambassador of Sweden to Uganda, Lotta Segerström Tejpar, Head of the Political Section, and Tomas Lundström, Health Counsellor
KI:s rektor i möte med Sveriges ambassadör i Uganda, Maria Håkansson. Foto: Kseniya Hartvigsson

Institutionen för folkhälsovetenskap

KI-delegationen träffade professor Rhoda Wanyenze, dekan vid Makerere University's School of Public Health, för att få information om det omfattande samarbetet mellan de två universiteten.

Diskussionen fokuserade på forskningssamarbete, ledarskapsprogram och resursstärkande initiativ inom Centre of Excellence for Sustainable Health– ett partnerskap som syftar till att utveckla kapacitet och mobilisera åtgärder för att driva agendan för hållbar hälsa.

– Vi diskuterade de globala hälsoutmaningar vi alla står inför, särskilt hur miljön och klimatet påverkar hälsan. Det var ett givande och framåtblickande möte som lyfte fram att klimatförändringarnas påverkan på hälsan är en av de utmaningar vi alla delar, säger Annika Östman Wernerson.

KI President Annika Östman Wernerson visited Makerere University in Kampala, Uganda
Den 11 november besökte KI:s rektor Makerere University's School of Public Health i Uganda. (Fr v) Elizeus Rutebemberwa, Kseniya Hartvigsson, Rawlance Ndejjo, Stefan Swartling Peterson, Tobias Alfvén, Helena Lindgren, Susanne Guidetti, Peter Waiswa, Rhoda Wanyenze, Annika Östman Wernersson, Irene Wanyama, Monika Berge-Thelander, Davidson Ndyabahika. Foto: Kelvin Atuhaire

Högskolan för hälsovetenskaper

Annika Östman Wernerson deltog i ett ledarskapsmöte på Makerere University's College of Health Sciences. Vid mötet deltog professor Damalie Nakanjako, rektor för högskolan, tillsammans med dekanerna och medlemmarna i styrgruppen för Centre of Excellence for Sustainable Health (CESH) vid KI.

Under sessionen presenterade dekanerna rapporter som lyfte fram framgångsrika resultat av det pågående samarbetet med Karolinska Institutet.

The President of Karolinska Institutet, Annika Östman Wernerson, attended a leadership meeting at Makerere University’s College of Health Sciences
KI:s rektor deltog i ett chefsmöte vid Makerere University's College of Health Sciences. Foto: Davidson Ndyabahika

Alumniträff på KI-MAK

Vid ett alumni-evenemang vid Makerere University firade Annika Östman Wernerson resultaten av det nästan 25-åriga partnerskapet och lyfte ett samarbetsprogram för doktorander som hittills har resulterat i nästan 50 doktorer från Makerere och över 500 peer-reviewed artiklar. 

KI:s rektor beskrev partnerskapet som ett "enastående exempel på långsiktigt samarbete", lyfte resultaten och betydelsen av över 200 studenter och 150 lärare i givande akademiska utbyten.

– Samarbetet mellan Makerere University och Karolinska Institutet är ett inspirerande exempel på ett så starkt, givande och långvarigt partnerskap. En gemensam ansträngning av att arbeta tillsammans i nästan ett kvarts sekel, säger hon och fortsätter: 

– Jag skulle vilja sammanfatta betydelsen av dagens evenemang med ett ord: Samverkan. Samarbete handlar om att skapa och vårda varaktiga partnerskap som stärker våra institutioners gemensamma syften och mål. Det är partnerskap som formar framtiden.

Annika Östman Wernerson during an Alumni event at Makerere University in Uganda
Annika Östman Wernerson talade i samband med Makereuniversitetets alumnievenemang. Foto: New Vision Uganda

Möte med universitetsledningen

Annika Östman Wernerson träffade professor Barnabas Nawangwe, rektor för vid Makerere University, i den nyinvigda huvudbyggnaden. Diskussionerna fokuserade på att stärka samarbetet, främja pedagogisk forskning och förbereda studenterna för att bli ledare inom folkhälsa. 

– Jag inspirerades särskilt av professor Wernersons expertis inom njur- och transplantationsvetenskap, hennes engagemang för patientvård för kronisk njursjukdom och hennes erfarenhet av klinisk patologi, säger Barnabas Nawangwe.

KI President Annika Östman Wernerson met with Barnabas Nawangwe, Vice Chancellor of Makerere University.
Annika Östman Wernerson träffade rektorskollegan Barnabas Nawangwe vid Makerere University. Foto: Davidson Ndyabahika

Mulago-sjukhuset

Under besöket på Makerere University besökte KI:s rektor också njurvårdsavdelningen, nefrologienheten, vid Mulago National Referral Hospital

Gästerna fick en omfattande presentation av sjukhusets innovativa metoder för bland annat nefrologivård. 

– Jag fick chansen att se enhetens verksamhet på nära håll och få kontakt med den fantastiska vårdpersonalen i frontlinjen. Erfarenheten belyste vikten av delad expertis för att ta itu med globala hälsoutmaningar och lämnade ett bestående intryck när jag bevittnade enhetens pågående uppdrag, säger Annika Östman Wernerson efter besöket.

Naguru-sjukhuset

Den 12 november besökte president Wernerson China-Uganda Friendship Hospital Naguru, där delegationen observerade det arbete som utförs av MIDWIZE-teamet, som inkluderar kollegor från Makerere University, Karolinska Institutet och Naguru Hospital. 

 MIDWIZE-projektet fokuserar på att överbrygga gapet mellan evidens och praktik inom förlossningsvården genom strukturerat kvalitetsförbättringsarbete. Syftet är att ge optimalt stöd till mammor och nyfödda.

Annika Östman Wernerson during a presentation of dynamic birth positions at Naguru Hospital in Uganda.
Annika Östman Wernerson fick en presentation av dynamiska förlossningsställningar på Naguru Hospital i Uganda. Foto: Kelvin Atuhaire

Afrikas organisation för medicin och beteendevetenskap (AMBSO)

Den 13 november besökte president Wernerson AMBSO, en av de ledande forskningsorganisationerna som bidrar till nationell och internationell kunskap om hiv, infektionssjukdomar och icke-smittsamma sjukdomar. 

AMBSO grundades 2016 av en grupp ugandiska epidemiologer och har gjort betydande bidrag till vetenskapen om hiv-prevention.

AMBSO har främjat starka samarbeten med forskare från Makerere University, School of Public Health och Karolinska Institutet, för att nämna några. Dessa partnerskap har varit mycket viktiga för att främja AMBSO:s uppdrag att bidra till den globala kampen mot infektionssjukdomar och icke-smittsamma sjukdomar.

Universitetet i Rwanda

Den 15 november, under sitt besök vid University of Rwanda, betonade Annika Östman Wernerson vikten av att stärka forskningssamarbeten, stöd för kliniska prövningar och att främja insatser för biotillverkning av vacciner. 

KI:s samarbete med Rwanda sträcker sig över mer än 10 år, med stöd av Sida, och inkluderar gemensamma initiativ som Grants Office. Under senare tid har organisationer som Sanofi, International Vaccine Initiative och Team Europe-initiativen tillkommit som partners. Dessa samarbeten är avgörande för att främja hälsa och ta itu med globala utmaningar genom att främja kunskapsdelning och innovation i regionen. 

Africa Centers for Disease Control pekar på behovet av forsknings- och utvecklingskapacitet på kontinenten, för att komplettera de många länder som inrättar anläggningar för de sista produktionsstegen av vacciner och läkemedel, så kallade fill and finish-anläggningar.

Rwanda, som ibland kallas Afrikas Singapore, har ambitiösa mål inom biovetenskap och spelar en nyckelroll i samarbetet mellan EU och Afrikanska unionen.

Annika Östman Wernerson visited the University of Rwanda in November 2024
KI:s rektor besökte Rwanda Bioeconomy hub i november 2024. Foto: N/A

Rektor träffade också University of Global Health Equity, som KI samorganiserar initiativet Health Diplomacy med. Under besöket inleddes diskussioner om Executive Global Health Diplomacy Program, en del av det Afrikabaserade initiativet för global och regional hälsodiplomati.

Detta initiativ syftar till att bygga upp viktiga hälsodiplomatiska färdigheter i hela regionen, med målet att skapa en hållbar modell för afrikansk hälsodiplomati. 

Dessa partnerskap är avgörande för KI:s strategi att ta itu med de mest angelägna hälsoutmaningarna i framtiden, eftersom de tillhandahåller kritisk kontextuell kunskap och infrastruktur som afrikanska institutioner bidrar med. Genom att arbeta tillsammans kan KI och dess afrikanska motsvarigheter främja global hälsa och forskning.

Text: Kseniya Hartvigsson

CESH startpage KI
Medlemmar i CESH-arbetsgruppen vid Karolinska Institutet. Foto: N/A

Samarbetets tidslinje och effekt 

2000: Karolinska Institutet och College of Health Sciences vid Makerere University i Uganda börjar bygga ett partnerskap baserat på strategisk planering och delade gemensamma mål. Samarbetet var till en början främst inriktat på forskning. 

2003: Samarbetet formaliserades genom en avsiktsförklaring och ett avtal om forskarutbildning. Sedan dess har det utvecklats till att även omfatta fakultets- och studentutbyten och att främja utvecklingen av ett aktivt alumnnätverk av hälso- och sjukvårdspersonal och forskare.

2021: Centre of Excellence for Sustainable Health grundades för att ytterligare stärka partnerskapet och utvidga dess omfattning. Centret har gjort betydande bidrag till forskning och odlat effektfulla partnerskap över olika utbildnings- och ledarskapsprogram. 

2003-2024: 49 doktorsavhandlingar försvaras av studenter vid Makerere University, varav 34 tar dubbla examina. Genom Sida-, EU- och KI-stipendier har partnerskapet möjliggjort utbyte av 93 studenter och 61 lärare från Makerere University till KI, och 148 studenter och 92 föreläsare från KI till Makerere. 

Varför globalt samarbete är nyckeln till att främja kunskap och hälsa

Karolinska Institutet (KI) inser vikten av globalt samarbete som en hörnsten i sin strategi för att förbättra den globala hälsan och främja medicinsk forskning.

I linje med KI:s Strategi 2030, som strävar efter att öka kunskapen om livet och sträva efter bättre hälsa för alla, syftar KI:s partnerskap med institutioner i Afrika till att ta itu med några av de mest angelägna globala hälsoutmaningarna. 

Dessa samarbeten hjälper till att uppfylla flera viktiga mål:

  1. Leverera utbildning anpassad till en globaliserad värld: Genom att samarbeta med afrikanska universitet förbättrar KI sina utbildningsprogram för att ta itu med olika globala hälsoutmaningar och förbereder studenter för hälso- och sjukvårdsmiljöer över hela världen.
  2. Förbättra den globala hälsan: Dessa partnerskap främjar gemensamma forskningsinsatser som syftar till att ta itu med akuta hälsoproblem, såsom infektionssjukdomar, kroniska sjukdomar och klimatförändringarnas inverkan på hälsan.
  3. Tillgång till afrikansk genomik, patogener och hälsosystem för avancerad forskning: Afrikas genetiska mångfald, folkhälsoutmaningar och varierade ekosystem ger värdefulla insikter för medicinsk forskning. Samarbeten med afrikanska universitet gör det möjligt för KI att utforska nya gränser inom genomik, patogenstudier och hälsosystem.
  4. Ömsesidigt lärande inför klimat- och hälsoutmaningar: KI samarbetar med forskare och institutioner i afrikanska länder för att få insikter om hur man kan hantera hälsoproblem relaterade till klimatförändringar, begränsade resurser och infektionssjukdomar, vilket främjar ömsesidigt lärande och innovation.
  5. Att ta itu med framtida läkemedelsmarknader och arbetskraftsbehov: Genom att samarbeta med afrikanska institutioner får KI en djupare förståelse för de föränderliga läkemedelsmarknaderna och arbetskraftsbehoven i Afrika, vilket bidrar till att utveckla hållbara lösningar för framtiden.

KI:s långvariga och framgångsrika partnerskap med Makerere University i Uganda har inneburit gemensamma forskningsprojekt, utbildningsutbyten och betydande bidrag till att förbättra hälso- och sjukvården.

Anmärkningsvärda initiativ inkluderar forskning om kronisk njursjukdom, förbättrad mödravård genom MIDWIZE-programmet, kliniska prövningar, strokerehabilitering och skapandet av Center of Excellence for Sustainable Health 2021.

Delegationen

I delegationen från Karolinska Institutet ingick:

Medlemmar i Centre of Excellence for Sustainable Health (CESH):