Publicerad: 2024-12-18 15:36 | Uppdaterad: 2024-12-18 16:57

Annika Östman Wernerson: Vi vill förbättra KI-forskares möjligheter att delta i EU-projekt

Kontorsklädd kvinna utomhus
Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson. Foto: Liza Simonsson

När vi närmar oss årets slut och ser fram emot välförtjänta ledigheter, vill jag, tillsammans med prorektor Martin Bergö och universitetsdirektör Veronika Sundström, dela några av höjdpunkterna från slutet av 2024.

Den 11 november kunde vi fatta beslut om att stärka vårt stöd till EU-finansierade forskningsprojekt med en satsning på över 200 miljoner kronor under de kommande fem åren.

Denna satsning är ett viktigt steg i att realisera målen i vår Strategi 2030. Genom satsningen på EU-projekt, är vår övertygelse att vi bättre kan möta de stora samhällsutmaningarna. Vi har nu möjlighet att belöna framgångsrika forskningsprojekt som attraherar stora externa bidrag, vilket ytterligare stärker vår konkurrenskraft och synlighet på den internationella arenan.

Vår satsning består av tre delar:

  1. Samfinansiering: Varje institution får extra medel motsvarande tio procent av föregående års intäkter från EU-projekt. Detta stöd kan till exempel täcka kostnader som ofta faller utanför EU:s finansiering, såsom lokaler och indirekta utgifter.
  2. Stöd efter ERC-projekt: Forskare som avslutar sina ERC-projekt tilldelas ett engångsbelopp motsvarande ett års kontraktsvärde, vilket bidrar till fortsatt spetsforskning och möjligheten att behålla personal.
  3. Projektkoordinatorer: Vi rekryterar två nya projektkoordinatorer för att minska den administrativa bördan och skapa ett mer enhetligt och effektivt arbetssätt inom organisationen.

Genom dessa åtgärder skapar vi bättre förutsättningar för våra forskare att delta i och leda EU-projekt, vilket i sin tur stärker vår långsiktiga forskning och gör KI mer attraktivt för framstående forskare.

En härlig Nobelvecka

Efter en härlig Nobelvecka, vill jag också lyfta fram årets Nobelföreläsningar, där Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin, Gary Ruvkun och Victor Ambros, delade med sig av sina banbrytande upptäckter inom mikro-RNA. Deras arbete har revolutionerat vår förståelse av genreglering och understryker vikten av nyfikenhetsdriven forskning. Gary Ruvkuns fascination för vetenskap började när han som barn byggde en enkel radio och insåg kraften i att förstå och manipulera naturens lagar. Victor Ambros vetenskapliga resa började med en familjeutflykt för att observera en solförmörkelse, vilket väckte hans nyfikenhet och passion för forskning.

Fri, nyfikenhetsdriven forskning är avgörande för vetenskapliga genombrott och tilltron till kunskap och fakta. Den ger forskare friheten att följa sina idéer och intuitioner, vilket ofta leder till oväntade och banbrytande upptäckter. Låt oss fortsätta stå upp för dessa värden som i grunden handlar om akademisk frihet. Och på samma sätt stå upp för grundad kunskap och evidens i en värld där vi annars riskerar att lämna fältet fritt för tyckande och desinformation. 

Tack till er som deltog i dialogmötet

Jag vill också uttrycka min uppskattning till alla som deltog i dialogmötet den 3 december. Ert engagemang och era insikter är viktiga för oss. Tyvärr tvingades vi ställa in mötet den 5 december, men vi ser i stället fram emot att träffa er den 22 januari 2025 i Flemingsberg.

Martin, Veronika och jag, vill tacka er alla för ert arbete och engagemang under året. Tillsammans bidrar vi till att lösa stora globala samhällsutmaningar och främjar bättre hälsa genom vår utbildning, forskning och samverkan. Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete tillsammans med er under 2025.

Med de varmaste önskningar om en avkopplande och glädjefylld ledighet!

Rektor just nu

Annika Östman Wernerson skriver om aktuella frågor för universitetet under vinjetten "Rektor just nu". Hennes texter publiceras bland annat på sidan Aktuellt från universitetsledningen och i nyhetsbrevet KI-nytt till KI:s medarbetare. Tidigare publicerade texter finnas att läsa i nyhetsarkivet.