Publicerad: 2024-12-17 11:04 | Uppdaterad: 2025-01-07 16:46

Rektorsbeslut: Karolinska Institutet stärker EU-stöd till forskare

Kvinna och man i labbmiljö jobbat ihop.
Foto: Liza Simonsson

Karolinska Institutet satsar över 200 miljoner kronor under fem år i ett nytt ekonomiskt stöd till EU-finansierade forskningsprojekt. Beslutet som fattades av rektor den 11 november 2024, syftar till att stärka KI:s forskning och att öka antalet internationella forskningsbidrag och globala samarbeten för att möta samhällsutmaningarna. Satsningen avser även att belöna framgångsrika forskningsprojekt som attraherar stora externa, konkurrensutsatta bidrag.

EU-projekt har stor betydelse för forskningens finansiering, för att stärka internationella samarbeten och för att bygga nätverk. Genom rektorsbeslutet, kan KI skapa ännu bättre förutsättningar för forskares möjligheter att delta i EU-projekt. 

Mellan år 2025 och 2029 ska pengarna fördelas mellan KI:s institutioner vilket ökar deras möjlighet att samfinansiera institutionernas pågående EU-projekt.

Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson
Annika Östman Wernerson. Foto: Liza Simonsson

– Detta är ett viktigt steg i att realisera målen i KI:s Strategi 2030 och ligger helt i linje med regeringens mål att öka forskningsintäkterna från EU:s ramprogram Horisont Europa med 10 procent. Satsningen kommer att stärka möjligheten till långsiktighet i KI:s forskning och förhoppningsvis göra KI mer attraktivt för framstående forskare. Vi kan öka antalet KI-ledda EU-projekt och skapa bättre förutsättningar för banbrytande forskning, säger KI:s rektor Annika Östman Wernerson

Stödet är nära kopplat till KI:s strategiska mål, inklusive fördjupat samarbete med hälso- och sjukvårdssektorn, en av KI:s viktigaste partner. Genom EU-projekt, som ofta genomförs i nära samarbete med hälso- och sjukvården, bidrar KI till framstegen inom sektorn, vilket främjar bättre hälsa. Strategin betonar också vikten av ett internationellt perspektiv inom svensk forskning, där projektansökningar ofta behöver ha ett europeiskt eller globalt fokus, vilket det nya stödet gynnar.

Tre delar för det nya stödet

KI:s satsning består av tre delar varav samfinansiering är en. Det innebär att varje institution får extra medel som prefekten kan prioritera kopplat till EU-projekt inom institutionen. Summan de får kommer att motsvara tio procent av respektive institutions intäkter från EU-projekt föregående år.

Dessa medel kan bland annat täcka kostnader som ofta faller utanför EU:s finansiering, exempelvis kostnader för lokaler och andra indirekta utgifter, och kan delas ut till forskare som deltar i EU-projekt.

Kvinna i kontorsmiljö.
Marie Arsenian Henriksson. Foto: Liza Simonsson

– Denna samfinansiering möjliggör för fler av KI:s forskare att kunna söka medel, och att driva eller delta i fler samordnade EU-projekt. Det stärker forskarnas konkurrenskraft och ger förutsättningar för mer tidskrävande projekt, vilket i sin tur ökar KI:s attraktionskraft och synlighet i Europa, säger Marie Arsenian Henriksson, vicerektor för forskning vid KI. 

En annan del i satsningen görs för forskare som avslutar sina ERC-projekt. Forskaren tilldelas ett engångsbelopp motsvarande ett års kontraktsvärde, som bland annat bidrar till fortsatt spetsforskning, möjligheten att behålla personal och för att kunna fortsätta utveckla verksamheten medan nya medel söks. 

En tredje del i satsningen är rekryteringen av två nya projektkoordinatorer till KI som ska underlätta hanteringen av stora forskningsprojekt – från ansökan till genomförande och avslut. 

Porträtt av man i kontorsmiljö.
Sten Linnarsson. Foto: Liza Simonsson

– Stödet är tänkt att minska den administrativa bördan för forskare som leder EU-konsortier och skapar ett mer enhetligt och effektivt arbetssätt inom organisationen. På så sätt frigörs tid och resurser, vilket ger forskarna bättre möjligheter att fokusera på sitt arbete, säger Sten Linnarsson, dekan för KI Solna.

Skapar attraktiv forskningsmiljö

KI:s forskning ska bidra till att lösa stora globala samhällsutmaningar, poängterar Annika Östman Wernerson.

– Ingen organisation klarar det ensam. Det krävs samarbeten mellan många olika aktörer och forskningsområden. Genom att fokusera på globala samhällsproblem kan forskning med de bästa förslagen på nya angreppssätt få finansiering för att ta sig an dessa utmaningar, säger hon. 

Stöd i tre delar

  • KI:s finansiering uppgår till över 200 miljoner kronor över fem år. Stödet omfattar perioden 2025–2029 och finansieras åtminstone inledningsvis av räntemedel.
  • Stödet består av tre delar: ett års extra stöd för forskare efter avslutade ERC-projekt (ERC Starting Grant, Consolidator Grant, Advanced Grant och Synergy Grant), rekrytering av projektkoordinatorer för att minska den administrativa bördan för forskarna och samfinansiering för att täcka kostnader som EU inte finansierar. 
  • Målet är att öka KI:s synlighet internationellt, att koordinera fler EU-projekt och att förbättra förutsättningar för banbrytande forskning.