Publicerad: 2025-04-17 14:44 | Uppdaterad: 2025-04-22 14:32

Svenskledd innovativ satsning för smärtskattning av nyfödda

newborn baby
Foto: iStock

Trots att smärtskattningsskalor används flitigt inom neonatalvården världen över, visar en ny Cochraneöversikt att de nuvarande verktygen för att bedöma smärta hos nyfödda bygger på mycket lågkvalitativ evidens. According to the review, none of the pain rating scales in use today are methodologically reliable enough to measure pain.

Cochrane-analysen omfattade 79 studier med över 7 000 spädbarn från 26 länder och utvärderade 27 olika kliniska skattningsskalor. Resultaten visar på betydande begränsningar i tillförlitlighet och klinisk användbarhet hos samtliga nuvarande verktyg. Det väcker oro för om vårdpersonal verkligen kan mäta smärta korrekt hos denna patientgrupp.

långhårig kvinna
Emma Persad

– Vi hoppades verkligen att någon smärtskala skulle visa sig vara bättre än de andra, men i stället fann vi att alla var dåligt utvecklade.Detta är en fråga som också berör svensk klinisk praxis och forskning. Till exempel fann en färsk publikation från KI att 25 procent av svenska spädbarn bedömdes utan att använda en betygsskala alls, vilket redan var chockerande, och nu kan vi bekräfta att de återstående 75 procenten av spädbarnen bedömdes med skalor som vi nu vet inte är metodologiskt tillförlitliga nog för att mäta smärta. Det innebär tyvärr att vårdpersonal i dagsläget inte kan vara säkra på om de överhuvudtaget mäter smärta, säger Emma Persad, doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet.

Forskarna hoppas att resultaten från deras studier ska leda till ett globalt samarbete, lett av svenska experter, för att utveckla en ny, säker och evidensbaserad smärtskala för nyfödda. Ett sådant verktyg skulle kunna förbättra neonatalvården världen över och ytterligare befästa Sveriges roll som ledande inom neonatologi.

I artikeln framgår att ”det handlar om att utveckla bättre skattningsskalor eller fysiologiska tekniker för att mäta smärta”.

– Det är precis vad vi hoppas kunna åstadkomma. Genom att samla det globala forskarsamhället hoppas vi att dessa resultat ska bli startskottet för ett globalt samarbete, drivet av svenska forskare, för att slutligen ta fram en smärtskattningsskala som är både säker och evidensbaserad och som förhoppningsvis kan anpassas och översättas för användning världen över. Vi hoppas att Sveriges roll inom neonatologi kan befästas ytterligare genom detta arbete, säger Emma Persad.