Ny behandling för självmordsbenägna ungdomar visar lovande resultat

En ny studie från Karolinska Institutet i samarbete med BUP Stockholm har genomfört av pilotutvärdering av en familjebaserad kognitiv beteendeterapi för ungdomar med suicidalt beteende. Studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ Mental Health, visar att behandlingen Safe Alternatives for Teens and Youths (SAFETY) kan vara ett lovande alternativ för att minska suicidförsök.
Forskare vid Karolinska Institutet har genomfört en pilotstudie i samarbete med Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Stockholm för att utvärdera en ny behandlingsmetod för ungdomar med suicidalt beteende. Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften BMJ Mental Health, visar att den familjebaserade kognitiva beteendeterapin Safe Alternatives for Teens and Youths (SAFETY) kan vara genomförbar i en svensk kontext och en lovande behandling att erbjuda i det akuta skedet efter ett suicidförsök.
Studien omfattade 30 ungdomar i åldern 10-17 år som nyligen genomfört suicidalt beteende. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper: en som fick SAFETY och en som fick en aktiv kontrollbehandling i form av stödjande terapi. Behandlingen pågick i 12 veckor.
Nöjda med behandlingen
Resultaten visar att båda behandlingarna hade hög följsamhet och att deltagarna var nöjda med behandlingen. Vid uppföljningen tre månader efter behandlingen hade två deltagare i SAFETY-gruppen och fyra i kontrollgruppen gjort nya suicidförsök. Ungdomar i båda behandlingar minskade sitt självskadebeteende.

– Våra resultat tyder på att SAFETY är en genomförbar och lovande behandling för ungdomar med suicidalt beteende, säger Moa Karemyr, MSc, vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Det är viktigt att fortsätta undersöka denna behandlingsmetod i större studier för att fastställa dess effektivitet.
Förutom lovande effekter på suicidförsök och självskadebeteende upplevde deltagarna i SAFETY också förbättringar i ångest, depression, livskvalitet och känsloreglering. Dessa resultat tyder på att SAFETY kan ha en bredare positiv inverkan på ungdomars psykiska hälsa.

– Denna studie är ett viktigt steg mot att utveckla effektiva behandlingar för ungdomar med suicidalt beteende, säger Johan Bjureberg, PhD, vid samma institution, Karolinska Institutet. Vi hoppas att våra resultat kan öka kunskap om och bidra till att förbättra vården för denna utsatta grupp.
Studien betonar behovet av ytterligare forskning för att bekräfta dessa preliminära resultat och för att undersöka hur SAFETY kan implementeras i olika vårdmiljöer. Forskarna planerar nu att genomföra en större randomiserad kontrollerad studie för att ytterligare utvärdera behandlingens effektivitet.
– Vi är mycket tacksamma för alla familjer och behandlare som deltog i studien och för deras engagemang, säger Moa Karemyr.
Denna studie markerar ett viktigt framsteg inom forskningen om suicidalt beteende hos ungdomar och kan bidra till att förbättra behandlingsmöjligheterna för denna utsatta grupp.