Publicerad: 2024-08-21 16:25 | Uppdaterad: 2024-08-22 13:51

Sekondering till Världshälsoorganisationen har gett värdefull erfarenhet för epidemiolog

Metalskylt på väg där det står WHO regional office Aman jordan
WHO:s regionkontor i Aman, Jordanien Foto: Moa Herrgård

Epidemiologen Moa Herrgård har under sex månader varit utsänd till Världshälsoorganisationens (WHO) regionala center för hälsokriser i Amman, Jordanien. Det övergripande fokuset för hennes arbete har varit att förbättra beredskapen för, och insatserna vid, hälsokriser i östra Medelhavsområdet och Mellanöstern. När hon ser tillbaka tycker hon att hon har lärt sig mycket under sin sekondering som hon kommer att ha nytta av i arbete på KI.

Profilbild på Moa Herrgård
Moa Herrgård Foto: Privat

Moa har varit anknuten till forskargruppen Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser sedan 2017.  Gruppen har ett nära samarbete med Centrum för hälsokriser och det är genom dem som Moas sekondering har genomförts. Centrumet är medlem i GOARN (Global Outbreak Alert and Response Network) och när de sökte personal till det regionala centret för hälsokriser i Amman föreslog Centrum för hälsokriser Moa. 

I en intervju bara en vecka efter att hon påbörjat sin sekondering beskrev Moa hur hennes första uppgift på det nya jobbet skulle bli att göra en landskapsanalys av befintliga utbildningsprogram för fältepidemiologi (FETP) i regionen, vilket hon gjorde och sedan presenterade vid en regional WHO-workshop. Det följdes sedan av konkret tekniskt stöd till FETP i regionen. Men hon har också gjort mycket mer. 

- Förutom att arbeta med FETP:erna har jag förberett och genomfört workshops, som varit en del av de tidiga utvecklingsfaserna för att skapa nationella folkhälsoinstitut i Jemen och Kuwait. Workshopparna resulterade i konkreta handlingsplaner för att etablera nationella folkhälsomyndigheter, vilket är ett viktigt steg för att ytterligare stärka infrastrukturen för folkhälsa i båda länderna, med särskilt fokus på hantering av hälsokriser, berättar Moa. 

Värdefull kunskap och kännedom om nya verktyg

Moa tycker att hon har lärt sig mycket under de senaste sex månaderna: 

- Det har definitivt fördjupat min förståelse för regionala hälsokriser. Och jag har lärt mig mycket om hur man underlättar samarbete mellan olika nationella och regionala experter. I allmänhet tycker jag att hela erfarenheten har gett mig värdefull kunskap och kännedom om verktyg som kan gynna det arbete vi gör i forskargruppen, på centrumet och kanske till och med mer allmänt på KI.

Sekondering leder till dubbla fördelar

Att ta med sig kunskap och erfarenhet tillbaka, samtidigt som man fått med sig lärdomar från andra sammanhang och arbetssätt, är viktiga aspekter som gör att Centrum för hälsokriser värdesätter sekondering som en av sina arbetsmetoder. Som Johan von Schreeb, föreståndare för centrumet, förklarar: 

- Genom sekondering hjälper vi till att se till att den expertis och den kunskap vi har här på KI når dit där den behövs, antingen i pågående hälsokriser eller, som i Moas fall, i arbetet med beredskap och insatser vid hälsokriser. Samtidigt gör sekonderingar att de personer vi skickar tar med sig mycket värdefulla erfarenheter tillbaka till KI, något som jag är övertygad om förbättrar vår utbildning och vår forskning. 

Moas sekondering har nu officiellt avslutats. Hon kommer att fortsätta att arbeta å WHO:s regionala center för hälsokriser i Amman, där hennes första uppgift nu blir ett uppdrag i Jemen för att stödja samarbete med flera intressenter i arbetet med att formalisera landets nationella folkhälsomyndighet. Hon kommer även fortsatt vara anknuten till och bidra till arbetet i forskargruppen Global katastrofmedicin och samarbeta med Centrum för hälsokriser.