Karolinska Institutet utmärker sig i Vetenskapsrådets utvärdering av medicinsk forskning

Vetenskapsrådet har publicerat sin rapport "Quality and impact of research in basic medicine in Sweden", där vetenskaplig kvalitet och genomslag i samhället av medicinsk forskning vid sju universitet utvärderas. Karolinska Institutet är ledande bland svenska lärosäten.
Enligt Vetenskapsrådets (VR) utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper har forskningen vid KI mycket hög vetenskaplig kvalitet och har även lett till banbrytande upptäckter med stor positiv inverkan på samhället, enligt rapporten.
En intern bedömargrupp på KI, under ledning av prorektor Martin Bergö, gjorde urvalet av publikationer och fallstudier som lämnades in till VR. Resultatet av VR:s utvärdering är ett suveränt styrkebesked för KI, menar han.

– KI har den högsta citeringsgraden i landet, och våra mest framstående publikationer håller mycket hög vetenskaplig kvalitet. Det visar att vår grundforskning inte bara står sig väl nationellt, utan den håller faktiskt världsklass, säger Martin Bergö och fortsätter:
– Att över 90 procent av våra toppublikationer får höga betyg i en internationell expertgranskning där cirka hälften får högsta betyg – det är stort. Det säger mycket om kraften i KI:s forskarkår. Men det för också med sig ett ansvar. Vi ska fortsätta stå för vetenskaplig excellens, öppenhet och samverkan, inom Sverige och globalt.
Cancerbiologi, neurovetenskap och cellbiologi är några områden där KI fick särskilt höga betyg, med forskning som ofta citeras och används som referens av andra forskare i Sverige och internationellt.
VR har arbetat enligt en utvärderingsmodell som utgår från två komponenter: Publikationer som har legat till grund för bedömning av den vetenskapliga produktionens kvalitet, och fallstudier som har legat till grund för bedömning av forskningens betydelse, impact, på samhället.
I tillägg till urvalet som lärosätena lämnat in har VR genomfört bibliometrisk analys av totala antalet publikationer som publicerats under utvärderingsperioden.
Ledande internationella experter
Utvärderingen genomfördes av en internationell expertpanel med forskare från olika delar av världen, för att säkerställa en objektiv och omfattande bedömning. Panelen använde en fyrgradig betygsskala och gav detaljerade kommentarer om resultaten på nationell nivå.
I sin sammanfattning uppger expertpanelen KI:s fokus på samverkan som en viktig framgångsfaktor. Ett omdöme som Martin Bergö gärna framhåller.
– Vi vill verka som ett nav för internationella samarbeten och det gläder mig lite extra att utvärderingen bekräftar den ambitionen – att KI verkar i nära samspel med andra ledande aktörer i världen, säger han.
KI:s förmåga att kombinera grundforskning med kliniska tillämpningar har varit en annan avgörande framgångsfaktor, enligt rapporten.
– Att panelen uppmärksammar vår förmåga att koppla grundforskning till kliniska tillämpningar, det vill säga vår translationella styrka, är extra roligt. Kärnan i KI:s uppdrag är att vetenskapen ska göra skillnad för människors hälsa, och ligger helt i linje med vår vision, säger Martin Bergö.
Vilar inte på lagrarna
Vetenskapsrådets utvärdering erbjuder en viktig kompass och grund för KI:s fortsatta utvecklingsarbete, sammanfattar Martin Bergö.
– Vi vill använda insikterna för att ytterligare stärka vår forskningsmiljö. Både när det gäller infrastruktur, stöd till yngre forskare och möjligheten att bedriva långsiktig, nyfikenhetsdriven forskning. Rapporten och vårt eget material ger oss också ett effektivt kommunikations- och informationsmaterial att bygga vidare på.
I sina slutsatser och rekommendationer nämner den internationella expertpanelen att KI:s storlek, ekonomiska resurser och framgångsrika forskningsmiljö gör att världsledande forskare gärna söker sig hit.
– KI:s världsledande ställning är resultatet av medvetna och effektiva strategier. Framgångarna och attraktionskraften är resultatet av långsiktigt och hårt arbete och inget KI tar för givet. Vi fortsätter arbeta för att kunna överträffa omvärldens förväntningar, säger Martin Bergö.
Höga sifferskattningar
Lärosäten som ingått i VR:s utvärdering är Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Umeå universitet och Örebro universitet.
Antalet publikationer respektive fallstudier som VR efterfrågade står i proportion till respektive lärosätes forskningsproduktion, antal forskande och undervisande personal.
KI lämnade in cirka 150 toppublikationer och 15 fallstudier, vilket är det största antalet bland deltagande lärosäten. Utvärderingen omfattar forskningens resultat för åren 2018–2024.
KI fick följande sifferskattningar i Vetenskapsrådets utvärdering av forskningsområden inom medicinsk grundforskning där betyg 4 är högsta betyg:
- Biokemi: Av 16 inlämnade studier fick 9 betyg 4 och 6 betyg 3.
- Cellbiologi: Av 10 inlämnade studier fick 6 betyg 4 och 4 betyg 3.
- Genetik: Av 9 inlämnade studier fick 2 betyg 4 och 7 betyg 3.
- Cancerbiologi: Av 18 inlämnade studier fick 12 betyg 4 och 5 betyg 3.
- Immunologi: Av 21 inlämnade studier fick 12 betyg 4 och 6 betyg 3.
- Mikrobiologi: Av 20 inlämnade studier fick 8 betyg 4 och 9 betyg 3.
- Neurovetenskap: Av 32 inlämnade studier fick 18 betyg 4 och 14 betyg 3.
- Molekylärbiologi: Av 15 inlämnade studier fick 6 betyg 4 och 8 betyg 3.
Toppbetyg för fallstudier
I utvärderingskategorin fallstudier lämnade KI in 15 arbeten för utvärdering. Även här används en fyrgradig betygsskala. Här fick 7 fallstudier betyg 4 och 8 fick betyg 3.
Definition av betyg avseende publikationer
Fyra: Kvalitet som är världsledande när det gäller originalitet, betydelse och stringens.
Tre: Kvalitet som är internationellt utmärkt i fråga om originalitet, betydelse och noggrannhet, men som inte når upp till de högsta kvalitetsstandarderna.
Definition av betyg avseende fallstudier (impact)
Fyra: Enastående genomslag i fråga om räckvidd och betydelse.
Tre: Mycket betydande effekter i fråga om räckvidd och betydelse.