Publicerad: 2024-12-09 13:30 | Uppdaterad: 2024-12-09 13:46

Underlag till Vetenskapsrådets nationella utvärdering av medicinsk forskning

Aula Medica. Foto: Ulf Sirborn

Den 5 november lämnade KI in det sista underlaget till Vetenskapsrådets (VR) nationella utvärdering av medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper som genomförs 2024–2025. Sju lärosäten deltar i processen som syftar till att ge en nationell bild av forskningsområdet.

Vetenskapsrådet (VR) genomför ämnesvisa utvärderingar på uppdrag av regeringen i syfte att ge en nationell bild av forskningens vetenskapliga kvalitet och betydelse, främja utveckling av svensk forskning, samt ge en grund för kvalitetsutveckling.

VR har tagit fram en utvärderingsmodell som utgår från två komponenter. Publikationer ligger till grund för bedömning av den vetenskapliga produktionens kvalitet, medan fallstudier ligger till grund för bedömning av forskningens betydelse, eller impact, på samhället. 

Det har varit en stor utmaning för KI att gallra fram de bästa publikationerna och fallstudierna, sammanfattar prorektor Martin Bergö som varit ordförande för den interna bedömargruppen. 

Martin Bergö, Karolinska Institutets prorektor
Martin Bergö. Foto: Martin Stenmark

– Vi är glada över att ha lämnat in dessa publikationer och fallstudier, som dels visar KI:s excellenta forskning i världsklass, dels fallstudier från forskare i olika karriärstadier från hela KI som visar upp djupet och bredden i vår forskning. Vårt bidrag visar också hur KI:s forskning genom samarbeten med externa partners används till att gynna samhället, både i Sverige och runtom i världen, säger han.

Antalet publikationer respektive fallstudier som VR efterfrågat står i proportion till lärosätets forskningsproduktion, antal forskande och undervisande personal. KI har lämnat in cirka 150 toppublikationer och 15 fallstudier, vilket är det största antalet bland deltagande lärosäten.

Tydliga urvalskriterier från VR

Vetenskapsrådet har tydliga krav på det inlämnade underlaget. Till exempel ska KI-forskare vara förste, siste eller korresponderande författare. 

Medan VR genomför en bibliometrisk analys av den totala mängden vetenskapliga publikationer, ska varje lärosäte välja ut ett antal toppublikationer publicerade 2018 eller senare. 

Fallstudierna ska beskriva forskningens impact under 2018-2024, där den bakomliggande forskningen ska vara publicerad under de senaste tjugo åren. Förslag på fallstudier har kommit från forskare. 

– Det är imponerande att se all den fantastiska forskning som produceras vid KI. Vi är också tacksamma för den hjälp vi har fått från forskarna med att beskriva fallstudierna, där vi just nu planerar att visa upp hur de forskningsresultat som genererats vid KI under de senaste två decennierna bidragit till samhället, säger Martin Bergö.

Bland de inlämnade publikationerna finns samtliga tio forskningsämnen (se faktaruta) representerade. Ämnesområden som neurovetenskaper, immunologi, cellbiologi samt biokemi och molekylärbiologi dominerar, vilket speglar antalet verksamma forskare på KI.

De inlämnade fallstudierna omfattar till exempel utveckling av nya riktlinjer, behandlingar, metoder och vaccin. 

Urvalsprocess vid KI 

KI tillsatte en intern bedömargrupp under våren 2024 med experter inom aktuella forskningsområden och prorektor Martin Bergö som ordförande. Ytterligare experter har rådfrågats vid behov. 

Medarbetare från enheten för forskning och forskarutbildning (FFU), Research support office (RSO) och KI:s universitetsbibliotek har bidragit med administrativt och annat stöd. 

Det inlämnade materialet utvärderas nu av VR med hjälp av en expertpanel med i huvudsak internationella experter. Utvärderingsrapporten förväntas senast i april 2025. Därefter kommer möten hållas mellan panelrepresentanter och lärosäten. 

Sju lärosäten och tio olika forskningsämnen 

Lärosäten som ingår i utvärderingen är Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. 

Varje lärosäte har själv bestämt hur urvalet av publikationer respektive fallstudier görs.  Utvärderingen omfattar forskningens resultat för åren 2018–2024. 

VR:s utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper under åren 2018 eller senare omfattar tio olika forskningsämnen: 

  1. Biokemi och molekylärbiologi
  2. Cellbiologi
  3. Läkemedelskemi
  4. Medicinsk genetik 
  5. Immunologi
  6. Mikrobiologi
  7. Neurovetenskaper
  8. Farmakologi
  9. Fysiologi
  10. Toxikologi
     

Inlämnade artiklar och fallstudier