Vetenskapsrådet utvärderar KI:s vetenskapliga forskningskvalitet
Vetenskapsrådet genomför under året en omfattande nationell utvärdering av kvaliteten och betydelsen av preklinisk forskning inom medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper. KI är ett av sju svenska lärosäten som granskas. Vetenskapsrådets utvärdering avser resultaten av forskning som publicerats under åren 2018-2024.
Omfattningen av urvalet av toppublikationer och fallstudier som KI och andra involverade lärosäten ska lämna in är förutbestämt av Vetenskapsrådet.
Den står i proportion till respektive lärosätes storlek och forskningsaktivitet. En internationell expertpanel kommer att utvärdera det material som lämnas in.
Vetenskapsrådets ämnesutvärdering är den tredje i sitt slag, efter tidigare utvärderingar inom fysik och statsvetenskap. Resultaten syftar till att motivera lärosäten, politiker och finansiärer att vidta åtgärder som stärker kvaliteten i svensk forskning.
– Utvärderingen kan på sikt påverka förutsättningarna för forskningen i Sverige. Därför är det viktigt att KI gör bra ifrån sig, säger prorektor Martin Bergö, som leder KI:s interna granskningspanel med experter.
Vetenskapsrådets utvärderingsmodell består av två huvudsakliga delar: vetenskaplig kvalitet och samhällsnytta och är tänkt att komplettera andra insatser för att utveckla svensk forskning.
Vetenskapsrådets utvärderingsmodell
Kvantiteten och bredden på KI:s forskning utvärderas genom kvantitativ, bibliometrisk, analys av samtliga vetenskapliga publikationer under åren 2018-2024.
Betydelsen av KI:s forskning ska beskrivas i så kallade fallstudier där forskningens genomslag i samhället (impact) ska ha inträffat under 2018-2024.
Den mest excellenta forskningen utvärderas genom så kallad peer review, granskning av andra experter inom ämnet, av ett urval toppublikationer som KI ska lämna in till Vetenskapsrådet.
Flera enheter deltar
Flera enheter inom KI, som kansliet för forskning och forskarutbildning, universitetsbiblioteket samt Research Support Office, stöttar det interna arbetet med att ta fram underlag. KI:s forskare har bjudits in att föreslå lämpliga fallstudier.
Det slutgiltiga beslutet om vilket material som ska lämnas in fattas av KI:s rektor Annika Östman Wernerson. Publikationer och fallstudier ska lämnas in till Vetenskapsrådet senast den 3 september respektive 5 november.
Resultaten av den nationella utvärderingen förväntas publiceras senast i april 2025.
Nationell bild av forskningsområdet
De sju lärosäten som omfattas av Vetenskapsrådets pågående granskning är: Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet.
Vetenskapsrådet bedömer att de sju utvalda lärosätena ger en nationell bild av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper.
Enligt statistikmyndigheten SCB, representerar de utvalda institutionerna 96 procent av alla forskare i Sverige inom forskningsområdet för tidsperioden 2018–2022 samt 99 procent av alla doktorander inom området.
Den aktuella utvärderingen omfattar inte klinisk forskning då denna ingick i ALF-utvärderingen som genomfördes 2023.
Källa: Vetenskapsrådet