Publicerad: 2024-08-20 16:30 | Uppdaterad: 2024-11-21 09:17

Externa granskare stödjer tidigare slutsatser om fryshaveriet

Fasaden av Neo, Blickagången.
Foto: Erik Cronberg

Den externa granskningen av den tidigare interna utredningen om fryshaveriet på Neo under julhelgen 2023, stödjer slutsatser och rekommendationer i den interna rapporten. Det stod klart när den externa utredningen presenterades för KI:s ledning och berörd personal den 20 augusti.

Annika Östman Wernerson
Annika Östman Wernerson. Foto: Martin Stenmark

– Den externa granskningsgruppens rapport är mycket värdefull för hela KI, inte enbart när det gäller frysinfrastruktur. Den har bäring på behovet av tydlighet kring ansvar och roller, vikten av en tydlig struktur och ett bra kvalitetsarbete – det är ett förbättringsarbete som KI har påbörjat inom ramen för arbetet med våra nio fokusområden, säger rektor Annika Östman Wernerson.

Det var på grund av en avstängd ventil under julhelgen 2023 som frysinfrastrukturen i Neo på campus Flemingsberg drabbades av ett haveri då 16 av 19 kryotankar tinade. 

En kedja av brister

I kryotankarna förvarades stora mängder biologiskt forskningsmaterial, insamlat under decennier. När fryshaveriet upptäcktes var en betydande del av frysarnas innehåll förstört.

En intern utredning tillsattes för att utreda orsakerna till haveriet och ge förslag på åtgärder med målet att minimera risken för liknande händelser på KI. 

Oberoende granskning av externa experter

Den interna utredningen presenterades den 12 april 2024, och konstaterar att en kedja av brister, tekniska såväl som organisatoriska, ledde till haveriet.

Porträtt av Anna Beskow, ordförande för den externa granskningsgruppen.
Anna Beskow, ordförande för den externa granskningsgruppen. Foto: N/A

För att få en oberoende bedömning och granskning tillsattes också en extern utredningsgrupp, ledd av Anna Beskow, chef för Uppsala Biobank.

Den externa rapporten styrker slutsatserna i den interna utredningen: det är ett flertal brister som förorsakat haveriet och inte en enskild händelse. 

– Den externa utredningsgruppens slutsatser ligger väl i linje med vår interna utredningsgrupps slutsatser. Nu ska vi gå igenom den externa rapporten i detalj eftersom den blir ett viktigt stöd i vårt förbättringsarbete, säger Annika Östman Wernerson.

Den externa utredningen konstaterar sammanfattningsvis att bristernas omfattning tyder på ett systemfel som spänner över en omfattande kedja av ansvar, ansvarsfördelning, infrastruktur, juridik och kvalitetssystem inkluderande övervakning.

Översyn av KI:s forskningsinfrastruktur

Arbetet med åtgärder är i flera delar i gång. Bland annat handlar ett av de nio fokusområdena om optimerad användning av KI:s infrastruktur, vilket innebär en inventering och översyn av befintliga forskningsinfrastrukturer. Målet är att skapa en kompetent organisation som på bästa sätt stödjer KI:s forskning.

KI ska även inkomma med handlingar och begärda uppgifter till IVO. En handlingsplan ska vara klar och lämnas till tillsynsmyndigheten den 1 september 2024.  

Slutrapporten från den externa granskningsgruppen