Publicerad: 2025-05-20 18:03 | Uppdaterad: 2025-05-21 11:05

Annika Östman Wernerson: Det är dags att stärka KI:s relationer i omvärlden

Kontorsklädd kvinna utomhus
Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson Foto: Liza Simonsson

När jag och Martin Bergö tillträdde som rektor respektive prorektor för lite drygt två år sedan, inledde vi en omfattande dialog med KI:s olika delar. Det var en medveten strategi som bland annat resulterade i ett antal fokusområden för att stärka KI genom hållbara strukturer, ökad samverkan samt tydlighet och transparens.

Under denna tid har vi fokuserat på att höja kvaliteten och effektiviteten i våra interna processer. Nu är det dags att ta nästa steg – att stärka KI:s relationer i omvärlden. Vår ambition är att KI ska bli en ännu mer aktiv och engagerad samhällsaktör – regionalt, nationellt och globalt. Vår kunskap och våra uppdrag är efterfrågade, och vi har ett ansvar att bidra till samhällets utveckling.

Mot denna bakgrund har universitetsledningen påbörjat arbetet med att identifiera ett antal prioriterade profilfrågor där KI ska vara drivande. I samband med detta ser vi också ett behov av att förnya KI:s övergripande strategi och vision. Det förra strategiarbetet inleddes för snart tio år sedan, och sedan Strategi 2030 fastställdes av konsistoriet 2019 har vår omvärld förändrats – vi har genomlevt en pandemi, men också säkerhetsläget och nya förutsättningar för internationellt akademiskt samarbete har förändrats, liksom att vi ser ett ökat ifrågasättande av akademisk frihet och demokratiska värden.

Ny strategi och vision

Det är därför dags att se över vår strategi och vision. Jag ser framför mig att begrepp som kunskapsutveckling och kunskapsdelning kommer att vara centrala, och att visionen tydligt ska visa vart vi vill nå. Jag räknar med att vi tillsammans kommer att inleda detta arbete under 2026.

Samtidigt kan vi glädjas åt det som händer nu, till exempel åt ett mycket positivt söktryck till höstens utbildningar. När anmälan stängde den 15 april hade antalet sökande till KI:s program och kurser ökat med tio procent jämfört med förra året. För logopedprogrammet har antalet ansökningar ökat med 38 procent. Även sjuksköterskeprogrammet och flera magisterprogram visar en positiv utveckling, och för sommarkurserna ser vi en ökning med 82 procent. Det starka söktrycket visar på ett stort förtroende för våra utbildningar.

Vårt arbete lyfts fram

Vi har också fått goda omdömen i UKÄ:s uppföljning av sjuksköterskeutbildningen. Deras återkoppling visar att de åtgärder vi genomfört är relevanta och ändamålsenliga. Det är särskilt glädjande att vårt arbete med att stärka studenternas kompetens och förmåga i omvårdnad lyfts fram.

Jag vill också – återigen – rikta ett stort och varmt grattis till våra nya doktorer som promoverades vid den högtidliga ceremonin i Stockholms stadshus den 16 maj. Att fira er, är också att hylla era idéer och er uthållighet. Alla vi tillsammans, har en lång och viktig tradition att upprätthålla – att utan tvekan och utan förbehåll ha styrkan att utforska och hålla fast vid våra idéer och att fortsätta att stå bakom principerna för akademisk frihet. Öppenhet och kunskapsdelning inom forskningen har varit en enorm framgångsfaktor för mänskligheten, och måste få fortsätta att vara det. 

Tack för ert engagemang och ert viktiga arbete för att utveckla KI – tillsammans gör vi skillnad.

Rektor just nu

Annika Östman Wernerson skriver om aktuella frågor för universitetet under vinjetten "Rektor just nu". Hennes texter publiceras bland annat på sidan Aktuellt från universitetsledningen och i nyhetsbrevet KI-nytt till KI:s medarbetare. Tidigare publicerade texter finnas att läsa i nyhetsarkivet.