Åldrande och Alzheimers sjukdom – studier av läkemedelseffekt
Inom åldersforskningen handlar den så kallade ”geroscience-hypotesen” om att förlänga människans friska livslängd genom att fokusera på åldrandets processer. Ny kunskap om biomarkörer för åldrande har gett upphov till verktyg för att mäta biologiskt åldrande och bedöma olika behandlingar. Nya rön tyder på att Alzheimers sjukdom, ett stort hälsoproblem, delvis kan förebyggas av vanliga läkemedel och tidiga interventioner.
I en ny avhandling från Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik utvärderar doktorand Bowen Tang effekterna av olika läkemedel på åldrande och insjuknande i Alzheimers sjukdom (AD), med målet att ge insikter om olika läkemedel med potential för att användas på ett nytt sätt för att bromsa åldrandet eller förebygga AD.
Vad är de viktigaste resultaten i din avhandling?
– I mina fyra studier undersökte vi effekterna av olika läkemedel på biologiska åldersmarkörer (BA) och risken för Alzheimers sjukdom/demens. I studie I och II identifierade vi flera läkemedelsklasser—såsom kalciumkanalblockerare, vitamin D-analoger och tiazider—som var förknippade med en minskning av BA-markörer. Dessa fynd kräver dock ytterligare validering. I studie III använde vi genetik för att studera effekten av diabetesläkemedel på AD och kunde se att sulfonylureor och GLP-1-analoger signifikant minskade risken för AD med cirka 60% respektive 70%. I studie IV använde vi svenska registerdata där vi kunde visa att bland äldre individer med typ 2-diabetes var GLP-1-analoger associerade med en minskad risk för demens med 30% respektive 23% jämfört med sulfonylureor och DPP-4-hämmare.
Varför blev du intresserad av det här ämnet?
– Jag blev intresserad eftersom det integrerar flera banbrytande och tvärvetenskapliga områden, inklusive åldrandeforskning, åldersrelaterade sjukdomar, farmakoepidemiologi och tillämpning av kausala inferensmetoder. Även om det ibland var väldigt utmanande, erbjöd denna kombination en lockande och mycket givande doktorandtid.
Vad tycker du bör göras i framtidens hälso- och sjukvård och forskningen?
– Mina studier tyder på att vissa vanliga läkemedel kan ha skyddande effekter mot åldrande och AD/demens. Dock är vidare forskning, särskilt randomiserade kontrollerade studier, avgörande för att bekräfta dessa resultat och fullt ut utforska deras terapeutiska potential.
Avhandling
“Investigating drug effects on aging and Alzheimer's Disease using causal inference approaches.”
Bowen Tang. Stockholm: Karolinska Institutet (2025), ISBN: 978-91-8017-434-3