Publicerad: 2024-08-30 09:00 | Uppdaterad: 2024-09-02 09:53

Vill förbättra vaccinationsskyddet hos barn med cancer

Porträtt av Anna Nilsson.
Anna Nilsson är professor i barnonkologi. Foto: Rickard Kilström

Barn som genomgått cancerbehandling förlorar ofta det skydd mot infektioner som de fått genom tidigare vaccinationer. Anna Nilsson studerar hur cancerbehandling påverkar immunförsvaret. Målet är att förbättra riktlinjerna för vaccination av dessa barn. Möt en av Karolinska Institutets nya professorer som deltar vid årets installationshögtid i Aula Medica den 3 oktober.

Text: Karin Tideström, för KI:s installationsskrift 2024

Vad forskar du om?

– Jag forskar om vaccination efter behandling av barncancer. Barn som behandlas med cellgifter förlorar ofta de antikroppar de fått vid tidigare vaccinationer och det är inte alltid ny vaccination kan återställa samma nivå av skydd. I min forskning studerar jag hur cellgifter och andra immunmodulerande läkemedel påverkar antikroppsproducerande plasmaceller och deras stödjeceller i benmärgen. Vi utvärderar också hur riktlinjerna för revaccination av barn med cancer efterlevs och ger önskad effekt, alltså om barnen senare i livet har samma vaccinskydd mot infektioner som normalpopulationen.

Varför är det här viktigt?

Porträtt av Anna Nilsson.
Anna Nilsson forskar om vaccination efter behandling av barncancer. Foto: Rickard Kilström

– För personer som varit svårt sjuka tidigt i livet är det extra viktigt att ha ett gott vaccinationsskydd mot smittsamma sjukdomar. Det gör att de kan leva ett mer normalt liv och till exempel resa som sina friska jämnåriga. I Sverige är risken att smittas av de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet förhållandevis låg eftersom så pass många är vaccinerade mot sjukdomarna att de inte kan spridas brett. I länder där barnvaccinationsprogrammen har lägre täckningsgrad är risken högre. Därför är det viktigt att fokusera på förebyggande vaccinationsåtgärder, kanske genom fler eller tätare vaccindoser för barn som behandlats för cancer.

Hur hoppas du att resultaten från din forskning ska kunna användas?

– Jag hoppas att min forskning ska resultera i bättre riktlinjer för vaccination av barn som genomgått cancerbehandling eller annan immunmodulerande behandling. En lärdom från covid-19-pandemin är att det är viktigt med kunskap om vaccin och barnvaccination även inom den högspecialiserade barnsjukvården, och inte bara inom barn- och skolhälsovård. Där hoppas jag att min forskning ska kunna bidra med kunskap.

Om Anna Nilsson

Professor i barnonkologi vid institutionen för kvinnor och barns hälsa

Anna Nilsson är född 1965 och uppvuxen i Utansjö, strax norr om Härnösand. Hon tog sin läkarexamen vid Karolinska Institutet 1991 och disputerade 2004 på en avhandling om vaccinationsskydd hos immundefekta människor. År 2009 blev hon docent och 2012 lektor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Anna Nilsson har en kombinerad forskartjänst och är även överläkare i barnonkologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus där hon arbetar kliniskt. Hon utnämndes till professor i barnonkologi vid Karolinska Institutet den 1 juli 2024.