Publicerad: 2024-08-28 09:33 | Uppdaterad: 2024-09-02 10:20

Studerar vad som händer i hjärnan vid Parkinsons sjukdom

Porträtt av Andrea Varrone vid en PET-kamera.
Andrea Varrone är professor i molekylär positronemissionstomografi. Foto: Rickard Kilström

Andrea Varrone använder PET-teknik för att studera hur hjärnan förändras vid Parkinsons sjukdom. Målet är att utveckla nya avbildningsverktyg som kan användas för tidig diagnos och för att mäta effekten av olika behandlingar. Möt en av Karolinska Institutets nya professorer som deltar vid årets installationshögtid i Aula Medica den 3 oktober.

Text: Karin Tideström, för KI:s installationsskrift 2024 

 Vad forskar du om?

– Jag använder avbildningstekniken positronemissionstomografi (PET) för att undersöka hur hjärnan påverkas vid Parkinsons sjukdom. Med PET kan man studera hur hjärnan fungerar i normalfallet och hur funktionen förändras vid psykiatrisk eller neurologisk sjukdom. Vi undersöker bland annat hur de dopaminproducerande cellerna bryts ner vid Parkinsons sjukdom. 

Porträtt av Andrea Varrone.
Andrea Varrone forskar bland annat om hur de dopaminproducerande cellerna bryts ner vid Parkinsons sjukdom. Foto: Rickard Kilström

– Ett viktigt mål med min forskning är också att utveckla nya avbildningsmarkörer för att förbättra diagnostik och behandlingsuppföljning. Vi har bland annat utvecklat och validerat ett spårämne som kan mäta hur de dopaminproducerande cellerna minskar och vi håller på med utvärdering av ett spårämne som kan användas för att studera hur synaptisk funktion förändras i Parkinson-hjärnan. Vi försöker också förstå hur inflammation är kopplad till sjukdomen.

Varför är detta viktigt?

– Vid Parkinsons sjukdom är det viktigt med tidig diagnos och att kunna skilja sjukdomen från andra Parkinson liknande sjukdomar. Då kan dessa avbildningsmarkörer hjälpa till. De kan också användas för att mäta effekten av behandlingar, till exempel vid kliniska prövningar av nya läkemedel.

Vilka är era huvudsakliga resultat hittills?

– Förutom utveckling av spårämnena har vi kunnat visa att det är nervanslutningarna, synapserna, hos de dopaminproducerande cellerna som förstörs först, medan nervtrådar och cellkroppar är relativt intakta. Det betyder att man i tidig fas av sjukdomen skulle kunna bromsa eller modifiera förloppet genom att återställa funktionen hos synapserna.

Om Andrea Varrone

Professor i molekylär positronemissionstomografi vid institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS)

Andrea Varrone föddes 1970 i Neapel, Italien. Han är utbildad läkare, specialist i nukleär medicin och disputerade 2003 vid Sapienza Universitet i Rom. År 2007 började han som forskarassistent vid Karolinska Institutet och 2012 blev han docent och lektor i nukleärmedicin. Sedan 2018 är han forskningsgruppledare för en forskargrupp som studerar molekylär hjärnavbildning vid neurodegenerativa sjukdomar. Andrea Varrone utnämndes till professor i molekylär positronemissionstomografi vid Karolinska Institutet den 4 september 2023.