Ökande förekomst av graviditetsnära cancer, men prognosen är likvärdig med låga obstetriska och perinatala risker
Även om cancer under graviditet ökar över tid i Sverige, så visar nya studier från Karolinska Institutet att kvinnor med graviditetsnära cancer har likvärdig prognos och låga risker för ogynnsamma obstetriska och perinatal utfall.
Cancer under graviditet är en utmaning för både patienten och den behandlande läkaren. Under senare år har flera internationella studier rapporterat om utfall bland kvinnor och barn i sådana graviditeter, men eftersom graviditetsnära cancer är ovanligt har många studier varit små och presenterat osäkra resultat.
I tre nya studier från Karolinska Institutet har forskare därför kombinerat medicinska födelseregistret med svenska cancerregistret och nationella kvalitetsregistret för bröstcancer för att identifiera kvinnor med cancer under graviditet och inom ett år efter förlossning under perioden 1973-2017. Dessa svenska studier är bland de största inom detta område och omfattade 4629 kvinnor med graviditetsnära cancer.
Viktiga resultat för kvinnor och behandlande läkare
De fann att incidensen av graviditetsnära cancer har ökat i Sverige och att bröstcancer, malignt melanom och livmoderhalscancer var de tre vanligast cancerformerna. Under 2015-2017 diagnostiserades cirka 50 kvinnor per 100,000 förlossningar med cancer under graviditet, medan cirka 110 per 100,000 diagnosticeras inom det första året efter förlossningen. Den pågående trenden med senarelagt barnafödande i allt högre åldrar förklarade en viss del av incidensökningen, men andra riskfaktorer återstår att identifieras.
I två av studierna som fokuserade på bröstcancer, fann forskarna att brösttumörer som diagnosticerats under graviditet och inom ett år efter förlossning hade sämre tumörkarakteristik, såsom mer avancerat stadium och trippelnegativ subtyp. Trots detta var överlevnaden densamma hos dessa kvinnor jämfört med andra bröstcancerpatienter med liknande tumörer. Det enda undantaget var kvinnor vars bröstcancer diagnosticerats under andra trimestern som hade en något sämre överlevnad.
Kvinnor som diagnosticerats med bröstcancer under graviditeten hade högre risk för prematur, dvs födsel innan graviditetsvecka 37, och låg födelsevikt som är en följd av prematur. Däremot fann forskarna inga andra förhöjda risker för graviditetskomplikationer eller komplikationer hos det nyfödda barnet.
”En planerad tidig förlossning är ibland nödvändigt för att kunna påbörja cancerbehandlingen, men det är viktiga resultat att inga andra förhöjda risker fanns hos dessa kvinnor och deras barn”, säger Anna Johansson, forskargruppledare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet. ”Eftersom graviditetsnära cancer är så pass ovanligt kommer många läkare bara möta en handfull fall under sin karriär. Det här visar på betydelsen av att vi genomför dessa kliniskt relevanta studier med registerdata och högkvalitativa epidemiologiska metoder, och att vi gör det i nära samarbete med kliniker.”
Dessa studier finansierades av Cancerfonden, Radiumhemmets forskningsfonder och Bröstcancerförbundet.
Publikationer
Risk factors for the increasing incidence of pregnancy-associated cancer in Sweden - a population-based study.
Lundberg FE, Stensheim H, Ullenhag GJ, Sahlgren HM, Lindemann K, Fredriksson I, Johansson ALV
Acta Obstet Gynecol Scand 2024 Apr;103(4):669-683
Worse histopathology and prognosis in women with breast cancer diagnosed during the second trimester of pregnancy.
Gkekos L, Lundberg FE, Humphreys K, Fredriksson I, Johansson ALV
ESMO Open 2024 Apr;9(4):102972
Risk of obstetric and perinatal complications in women presenting with breast cancer during pregnancy and the first year postpartum in Sweden 1973-2017: A population-based matched study.
Lundberg FE, Gkekos L, Rodriguez-Wallberg KA, Fredriksson I, Johansson ALV
Acta Obstet Gynecol Scand 2024 Apr;103(4):684-694