Publicerad: 2025-03-31 13:38 | Uppdaterad: 2025-03-31 14:34

Ny utgåva av “Att börja forska inom medicin och hälsa”

I dagarna publicerar Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik den tredje utgåvan av boken “Att börja forska inom medicin och hälsa”. Boken riktar sig till doktorander och blivande forskare inom medicin och hälsa.

Jonas Ludvigsson
Jonas F Ludvigsson. Foto: Jialu Yao

Varför behövs boken?

– Det talas alltmer om begreppet “too long, did not read”, alltså att många i Sverige, även på universitetsnivå, anser att texter är alltför långa eller alltför svåra att läsa och därför låter bli. Mycket kurslitteratur är också på engelska. Jag har velat skriva en bok med handfasta råd, på svenska, som alla orkar ta sig igenom! En bok riktad till doktorander och forskare i början av sin karriär. Jag har också under årens lopp fått mycket positiv feedback från läsare som uppskattat boken och dess koncisa kapitel!

Vad är nytt i den tredje utgåvan?

– Alla kapitel har gjorts om men några avsnitt har genomgått större förändringar än andra. Till exempel har regelverket för kliniska prövningar ändrats mycket och kapitel ett har därför helt skrivits om. Jag har också ändrat ganska mycket i kapitlet om etik och etikansökningar. Mycket har också hänt inom området systematiska översikter och metaanalyser. Även doktorandens formella villkor har ändrats senaste tio åren och det avspeglas i boken. Två andra kapitel som genomgått ganska omfattande ändringar är det om hur man skriver sitt CV/meritförteckning samt kapitlet om forskning i primärvården.

Vad har varit roligast med att revidera boken?

– Det känns jättebra att uppdatera boken och att åter göra den riktigt aktuell! Dessutom var det väldigt roligt att få stipendium från svenska läromedelsförfattarförbundet. Stipendiet gjorde det möjligt för mig att tillbringa en vecka i Frankrike förra sommaren och jobba med boken.

Hur skulle du råda någon som vill börja forska att börja?

– Mitt främsta råd är att söka rätt på en handledare som får mycket gjort och som man kan trivas med. Exakt vilket forskningsområde man väljer tror jag spelar mindre roll. När man går på djupet blir allt intressant!