KI:s rektor: Förstärk aktiviteterna för Ahmadreza Djalali
I en debattartikel uppmanar KI:s rektor Annika Östman Wernerson och andra ledande företrädare för Sveriges universitets- och högskoleförbund till fortsatta och förstärkta aktiviteter för forskaren, läkaren, KI-alumnen och svenske medborgaren Ahmadreza Djalali. Sedan 2016 sitter Djalali fängslad på fabricerade grunder i Iran, i det fängelse som statsministern nyligen beskrev som helvetet på jorden.
Debattartikeln är undertecknad av KI:s rektor Annika Östman Wernerson, Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, och av Erik Renström, rektor vid Lunds universitet som företrädare för styrelsen i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF).
I artikeln framhålls att det är mycket glädjande att två svenskar som suttit fängslade i Iran utan rättsliga grunder, nu är fria och tillbaka i Sverige. Men att det är en besvikelse och sorg att forskaren, läkaren och KI-alumnen Ahmadreza Djalali, inte var inkluderad i samma fångutväxling.
Ahmadreza Djalali greps våren 2016 och dömdes ett år senare till döden efter en rättegång präglad av fabricerade bevis och utan möjlighet till rättssäker process.
Rättslig och internationell skandal
Hans gripande och senare rättegång betecknas i artikeln som en rättslig och internationell skandal. Han har levt under hot att bli avrättad sedan dödsdomen förkunnades 2017.
Statsministern beskrev att de två frisläppta svenskarnas upplevt ”helvetet på jorden” under sin tid i iransk fångenskap. Ahmadreza Djalali har befunnit sig i detta helvete betydligt längre.
Sverige får inte överge honom. Även han måste få komma hem till sin familj i Sverige, skriver de tre rektorerna.