Publicerad: 2025-01-21 09:10 | Uppdaterad: 2025-01-21 09:20

Förberedelsekurs för medicinskt humanitärt hjälparbete drar igång på Karolinska Institutet

En gruppbild på människor framför en vägg där det står Department of Global Public Health
Deltagare i kursen Health Assistance in Humanitarian Crises på KI våren 2025 Foto: Åsa Svensson

Den 20 januari samlades ett nytt gäng deltagare på plats på Karolinska Institutet (KI) för första lektionen i en lite annorlunda kurs. De är alla potentiella blivande medicinska humanitära hjälparbetare och kommer under våren gå en kurs som ska förbereda dem för kommande arbete i hälsokriser, katastrofer och lågresursområden.

Kursen Hälsoinsatser i humanitära kriser, eller Health Assistance in Humanitarian Crisis som det står i KI:s kurskatalog eftersom undervisningsspråket är engelska, är ett samarbete mellan forskargruppen Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser på KI och Läkare Utan Gränser Sverige. Den är en av de kurser som har möjliggjorts tack vare ett bidrag från Familjen Kamprads Stiftelse, och med stöd från Centrum för hälsokriser på KI. Även Uppdragsutbildning på KI stöttar genomförandet av kursen. 

Deltagarna får lära sig att planera och genomföra av humanitära insatser inom hälso- och sjukvård, i syfte att förbereda dem för framtida arbete inom området. Förutom global hälsa i stort och hur medicinskt arbete i humanitära kriser går till, ligger fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, barns hälsa, smittsamma och icke smittsamma sjukdomar och epidemiska utbrott samt projektplanering och respons. Kursen vänder sig till alla som vill eller planerar att arbeta i medicinska projekt i humanitära kriser, både kliniskt medicinsk personal och personal i verksamhetsstödjande funktioner. 

Profilporträtt på Anneli Eriksson. En kvinna med blont hår och vit tröja.
Anneli Eriksson Foto: Linn Sjöberg

Föränderliga ämnen kräver ständigt uppdaterad undervisning

Anneli Eriksson är kursledare och har själv arbetat i flera humanitära kriser: 

Vi har gjort den här typen av kurs i samarbete med Läkare Utan Gränser i många år och det är alltid lika givande att få välkomna nya deltagare. Vi är övertygade om att den här typen av kurser för personer som ska åka ut på humanitära uppdrag är viktiga för att bibehålla en hög kvalitet på den hjälp som ges. 

I år är det dessutom första gången kursen genomförs utifrån en nya, uppdaterade modell för kursen, som vi tagit fram tack vare stödet från Familjen Kamprads Stiftelse och med hjälp av Uppdragsutbildning på KI. 

– Global hälsa och humanitära insatser är ämnen som ständigt förändras, så för att det vi lär ut ska vara relevant och användbart på plats är det viktigt att vi följer med och uppdaterar undervisningen, säger Anneli.  

Kunskaper att använda på uppdrag för Läkare Utan Gränser

I fyra kursmoduler, som blandar distansundervisning med lektioner och övningar på KI:s campus i Solna, kommer deltagarna att få lära sig mer om medicinskt arbete och projektledning under de speciella förutsättningar som råder i hälsokriser, katastrofer och i lågresursområden. 

Tanken är att kursdeltagarna sedan är ett steg längre på vägen mot ett arbete i framför allt Läkare Utan Gränsers medicinska humanitära uppdrag, där de kommer att få omsätta det de lärt sig här i praktiken. 

Vill du veta mer om den här och andra kurser som ges av Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser på KI? Besök gruppens webbsida för mer information.