Förnyat samarbete mellan KI och Läkare Utan Gränser med stöd från Familjen Kamprads stiftelse
Karolinska Institutet (KI) förnyar sitt utbildningssamarbete med Läkare Utan Gränser och lanserar inom kort två nya kurser. Dessa utbildningar är möjliga tack vare stöd från Familjen Kamprads stiftelse. Fokus ligger på utbildningar som ger deltagarna kompetens och verktyg för att arbeta med vårdinsatser i lågresurskontexter, humanitära katastrofer och hälsokriser både globalt och i vårt närområde.
Samarbetet kring utbildningar mellan forskargruppen Global katastrofmedicin – hälsobehov och insatser på KI och Läkare Utan Gränser har pågått i över tio år. Sedan 2023 är även Centrum för hälsokriser på KI med i samarbetet.
Satsningen möjlig tack vare Familjen Kamprads stiftelse
Det fortsatta samarbetet kring utbildningar fokuserar till en början på två kurser. Kursen Health Assistance in Humanitarian Crises, som har gått i olika omgångar och med något varierande innehåll under flera år, återkommer nu med nytt format och uppdaterat innehåll. Dessutom lanseras en ny kurs Anesthesia and critical care with limited resources, som riktar sig till specialister inom anestesi och intensivvård som ska arbeta på uppdrag i humanitära katastrofer och hälsokriser. Bägge kurserna är öppna både för svenska och internationella deltagare. De är framtagna och kommer undervisas av personer, däribland internationella föreläsare, med lång erfarenhet och stor kunskap inom ämnet. Allt sammantaget bidrar kurserna till att bygga en resursbas för svenskar med kunskap och erfarenhet av arbete i globala humanitära katastrofer och hälsokriser, vilket på långsikt också stöttar till Sveriges hälsokrisberedskap.
Det fortsatta utbildningssamarbetet och satsningen på de två kurserna har varit möjligt tack vare ett generöst bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Bidraget kommer även att bekosta kursavgiften för de deltagare som går kurserna som en del av förberedelserna för att åka på uppdrag för Läkare Utan Gränser.
- ”Det betyder mycket för oss att Familjen Kamprads stiftelse har valt att stödja dessa kurser. Rätt utbildning och förberedelse är avgörande att kunna genomföra humanitära insatser så effektivt och framgångsrikt som möjligt, och på så vis ge den bästa möjliga vården till människor i akut behov, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.”
Kurs i planering och genomförande av humanitära insatser
I kursen Health Assistance in Humanitarian Crises får deltagarna lära sig hur planering och genomförande av humanitära insatser inom hälso- och sjukvård går till. Nytt för den här gången är förutom uppdaterat innehåll, att kursupplägget ändras till att omfatta fyra moduler: global hälsa och humanitära kriser, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och barns hälsa i humanitära kriser, smittsamma och icke smittsamma sjukdomar i humanitära kriser och epidemiska utbrott samt projektplanering och respons i humanitära kriser. Det nya upplägget gör det möjligt för både medicinsk och icke-medicinsk personal att läsa olika delar av kursen, beroende på vad som är relevant för deras kommande uppdrag. Det gör att kursen blir tillgänglig för fler och att mervärdet av utbildningen ökar.
Den första omgången av den nya Health Assistance in Humanitarian Crises-kursen kommer att ske på KI våren 2025 och anmälan till kursen är nu öppen. För att vara berättigad att gå kursen behöver deltagare antingen vara i en pågående rekrytering för uppdrag med Läkare Utan Gränser, eller gå kursen som del av en fortbildning som stöds av deras arbetsgivare.
Anestesi och intensivvård i humanitära hälsokriser
Att arbeta med anestesi och intensivvård i lågresurskontexter, humanitära katastrofer och hälsokriser ställer speciella krav, på grund av den begränsade tillgången till medicin och utrustning, samt bristerna i hälso- och sjukvårdssystemen. Kursen Anesthesia and critical care with limited resources är en unik förberedelsekurs för specialister inom anestesi och intensivvård som ska arbeta under just sådana förutsättningarna. Tack vare kursen får de praktiska verktyg som stödjer dem att arbeta patientsäkert och etiskt i resurssvaga områden.
Anesthesia and critical care with limited resources ges för första gången i november 2024.
I samband med kursen kommer Läkare Utan Gränser och Centrum för hälsokriser att arrangera en temakväll om anestesi och intensivvård i humanitära katastrofer och hälsokriser, som är öppen för allmänheten. Medverkar gör både svenska och internationella experter inom fältet. Vi ses online eller på plats i Volvo Studio Stockholm den 20 november från klockan 18.30. För mer information och inbjudan, kontakta Sophie Rosvall på Läkare Utan Gränser sophie.rosvall@lakareutangranser.se.