Fetmakirurgi påverkar tandhälsan
Varje år görs cirka 5 000 fetmaoperationer i Sverige. De två vanligaste operationsmetoderna är gastric bypass, då en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas om, och gastric sleeve, då en stor del av magsäcken opereras bort.
Vi har tidigare visat att tandhälsan försämras efter överviktskirurgi, vilket avspeglas av att framför allt karies-relaterade åtgärder ökar efter fetmaoperation.
I den här studien har vi undersökt om valet av metod vid fetmaoperation har betydelse för tandhälsans utveckling. Vi har använt registerdata från det svenska överviktsregistret som länkats till tandhälsoregistret vid Socialstyrelsen. Av alla patienter som genomgått fetmakirurgi mellan 2011 och 2015 har vi matchat 3317 patienter som genomgått gastric sleeve med 3317 som genomgått gastric bypass. Därefter har vi studerat vilken tandvård som utförts under de tre påföljande åren efter fetmakirurgin.
Den negativa påverkan på tandhälsan, i form av fler tandfyllningar och extraktioner, var större efter gastric bypass än efter gastric sleeve. Orsaken är inte klarlagd. Mer forskning behövs för att förstå varför.