Nedsatt tuggförmåga kopplas till ökad risk för undernäring hos äldre

Äldre personer som har svårt att tugga hård mat löper högre risk att bli undernärda eller gå ner mycket i vikt över tid. Det visar en ny svensk populationsstudie av forskare från Karolinska Institutet, som följt över 1 500 personer i mer än sex år. Studien publiceras i The Journal of Nutrition, Health and Aging.
Undernäring är ett vanligt hälsoproblem bland äldre och kan leda till ökad sjuklighet, skörhet och sämre livskvalitet. En rad faktorer påverkar näringsstatus, såsom ålder, sjukdom och livsstil. Nu visar ny forskning att även tuggförmåga spelar roll.
– Vår studie visar att nedsatt tuggförmåga är en oberoende riskfaktor för undernäring, även om inflytandet är relativt svagt, säger Duangjai Lexomboon, tandläkare och forskare vid Karolinska Institutet, institutionen för odontologi.
Studien bygger på data från Kungsholmsundersökningen (SNACK) och omfattar 1 596 individer över 60 år. Forskarna undersökte om personer som själva uppgav svårigheter att tugga hård föda hade högre risk för undernäring eller kraftig viktminskning (mer än 10 procent) efter sex år.
Resultaten visade att just de personer som haft kvarstående eller nyuppkomna tuggproblem löpte större risk att vara undernärda vid uppföljningen.
– Även om inflytandet är relativt litet, pekar resultaten på betydelsen av att uppmärksamma tuggfunktion när vi bedömer äldres orala hälsa, säger Lexomboon.
Publikation
"Is poor chewing ability a risk factor for malnutrition? A six-year longitudinal study of older adults in Sweden", Lexomboon, D., Kumar, A., Freyland, S., Xu, W., & Sandborgh-Englund, G. Journal of Nutrition, Health and Aging, 29(6), 100554. Doi: 10.1016/j.jnha.2025.100554.