Publicerad: 2025-05-26 12:32 | Uppdaterad: 2025-05-26 12:32

KI inrättar ny donationsprofessur i integrativ odontologi

två kvinnor tittar in i kameran
(Fr v) Bodil Lund och Louise Lindh. Foto: Martin Stenmark

Tack vare en generös donation från affärskvinnan och styrelseledamoten Louise Lindh, kan institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet, inrätta en ny professur. Satsningen markerar ett viktigt steg mot att göra tandhälsa till en självklar integrerad del av allmänhälsan – något som länge har efterlysts av både forskare och vårdpersonal.

– Det här är ett stort och nödvändigt initiativ för hela vårdsektorn. Munhälsan spelar en avgörande roll för vår allmänna hälsa, men har länge behandlats som ett isolerat område. Nu får vi möjlighet att förändra det, säger Bodil Lund, professor i käkkirurgi och prefekt vid institutionen för odontologi, KI.

Bakgrunden till satsningen är Louise Lindhs egen erfarenhet av flera års svår nervsmärta där orsaken – ett tandrelaterat problem – länge förblev oupptäckt på grund av bristande samverkan mellan tandvård och sjukvård.

– Jag vill bidra till att andra inte ska gå igenom samma sak. Tandhälsa är en del av hela kroppens hälsa och borde behandlas som det, säger Louise Lindh.

Svåra sjukdomar syns först i munnen

Forskning visar allt fler kopplingar mellan oral hälsa och sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes, demens och psykisk ohälsa. En del sjukdomar syns först i munnen och munhälsan kan i sin tur påverka hälsan generellt. 

Trots detta är kunskapen om oral hälsa generellt liten i sjukvården, något som KI nu vill ändra på.

Porträtt av Anders Franco-Cereceda.
Anders Franco-Cereceda. Foto: Andreas Andersson

– Det är en anmärkningsvärd kunskapslucka i vården. Vi behöver en gemensam kunskapsplattform där tandvård och sjukvård samverkar för patientens bästa. Den här riktade forskningsinsatsen inom detta område är därför mycket viktig, säger Anders Franco-Cereceda, professor i thoraxkirurgi och prefekt vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, KI. 

Möjliggör långsiktig forskning

Den sjuåriga donationen möjliggör inte bara en professur, utan också doktorandtjänster, teknisk personal och seniora forskare – vilket ger möjlighet till att både komma i gång snabbt och förutsättningar för långsiktig forskning.

Petter Höglund
Petter Höglund. Foto: Stefan Zimmerman

– Sambandet mellan munhälsa och annan sjuklighet är okänt för många och trots att en god munhälsa är inom räckhåll för alla i Sverige idag brister ibland följsamheten. Professuren är en strategisk investering i både forskning och folkbildning. Den stärker KI:s roll som ledande inom integrativ hälsa och är en milstolpe för hela branschen, säger Petter Höglund, professor i immunologi och prefekt vid institutionen för medicin, Huddinge, KI.