Beslut om ny resursfördelningsmodell för forskningsanslag
Den 30 augusti beslutade rektor införa en ny modell för fördelning av statsanslaget för forskning. Modellen, som innebär att alla institutioner får ett basanslag, ska tillämpas från och med 2025. Totalt innebär den nya modellen att mer medel fördelas till kärnverksamheten jämfört med tidigare, bland annat genom att avsättningen till rektor minskar. Det gör att alla institutioner vid införandet kommer att få ökade resurser jämfört med 2024.
Den nya modellen syftar till att vara enkel, transparent och förutsägbar. Den ska också stärka möjligheterna att forskningsankyta utbildningen och att minska incitamenten att spara anslag. Mer medel kommer nu fördelas direkt till kärnverksamheten och alla institutioner kommer vid införandet få ökade resurser. Den nya modellen ska också bidra till en hållbar och framtidssäkrad ekonomi, vilket är ett av KI:s nio fokusområden som ska bidra till att uppnå målsättningarna och visionen i Strategi 2030.
– Vår nuvarande modell har bidragit till ansamling av myndighetskapital, vilket delvis beror på att den upplevts som osäker och kortsiktig. Med den nya modellen fördelas mer medel ut från central nivå till institutionerna, vilket innebär att de som har bäst kunskap om kärnverksamheten får större möjligheter att prioritera hur medlen ska användas, säger rektor Annika Östman Wernerson.
Den nya modellen införs successivt under de kommande åren, och detta utgör det första steget. De följande stegen omfattar en översyn av hur KI fördelar lokalkostnader samt den aktivitetsbaserade modellen för forskningsanslaget. Utbildningsanslaget ingår inte i översynen, eftersom det nyligen setts över och inte uppvisar samma problem med ansamling av myndighetskapital.
– Vi kommer nu att fokusera på de andra delarna som används för att fördela resurser och samtidigt följa utfallet av den aktuella förändringen under 2025. Att vi kan tilldela alla institutioner ökade resurser nästa år är en stor fördel och det ger oss tid för fortsatt konstruktiva dialoger framöver, säger Annika Östman Wernerson.
Bakgrund
KI:s universitetsledning inledde våren 2023 ett arbete med att se över vad som behöver förändras och utvecklas i organisationen i linje med omvärldens förändringar, interna förväntningar och behov samt utifrån vision och mål i Strategi 2030. Ett brett samarbete och konstruktiva dialoger mellan universitetsledning, chefer, medarbetare och studenter resulterade i nio strategiska fokusområden, varav ett är Hållbar och framtidssäkrad ekonomi.
Ledningens inventering pekade på starka interna önskemål om att resursfördelningsmodellen för forskningsanslaget skulle ses över. Dessutom gav konsistoriet oktober 2023 rektor i uppdrag att ta fram en ny resursfördelningsmodell mot bakgrund av KI:s ökande myndighetskapital.
Det finns flera brister i den befintliga resursfördelningsmodellen. Den upplevs som onödigt komplicerad och har genom åren modifierats på olika sätt vilket bidragit ytterligare till otydlighet och snedfördelning.
Arbetet med att ta fram förslag till en ny resursfördelningsmodell för forskningsanslag har pågått under 2024 under ledning av planeringsdirektör Gunnar Gustafsson Wiss och ekonomidirektör Eva Tegelberg. Förslaget har justerats i dialog med bland andra dekaner, prefekter, vice-rektorer och administrativa chefer.
Mål och kriterier för den nya modellen
Den nya resursfördelningsmodellen ska ge
- Basersättning till alla institutioner
- Möjligheter till bättre planering och förutsägbarhet
- Förbättrade villkor för utbildande institutioner
- Löpande användning av anslaget
- Minskat myndighetskapital
- Möjlighet till gemensamma prioriteringar/omfördelningar på institutionsgruppsnivå
För att skapa en mjukare omställning sker övergången stegvis. Under de första åren sker fördelning av basanslag direkt till institutionerna. Därefter sker fördelningen via dekan. Totalt innebär den nya modellen att mer medel fördelas till kärnverksamheten jämfört med tidigare, bland annat genom att avsättningen till rektor minskar med omkring 80 mnkr som istället fördelas närmare kärnverksamheten.
Återtag av icke förbrukade medel
I modellen ingår återtag av icke förbrukat statsanslag till fakultetsnämnden. Ambitionen är att förändringarna ska ge institutionerna incitament att använda tilldelade medel i sin verksamhet. De medel som trots detta går tillbaka fördelar fakultetsnämnden ut igen via nuvarande aktivitetsbaserade modell. Modellen för återtag kommer även den att införas stegvis så att institutionerna får tid på sig att anpassa verksamheten och sina rutiner för att använda myndighetskapitalet mer proaktivt.
Effekterna av den nya modellen kommer att följas noggrant.
– Frågan om resursfördelning är svår och det finns ingen modell som gör alla fullt ut nöjda. Med denna nya modell ser jag dock att vi tar viktiga kliv mot en alltmer transparent, hållbar fördelning av våra resurser. Modellen innebär att besluten kring anslagen kommer närmre kärnverksamheten, vilket också innebär att ett större ansvar måste tas av flera än i dag. Jag har fullt förtroende för att organisationen kommer att hantera detta på ett bra sätt, säger Annika Östman Wernerson.
Aktuellt inför 2025
Institutionsledningarna har fått en detaljerad genomgång av den nya modellen och hur ersättningsnivåerna beräknas se ut för respektive institution kommande år.
Budgetbeslut tas dock som vanligt först i oktober, då vi fått hela bilden av KI:s ekonomiska förutsättningar via budgetpropositionen.
Sammanfattningsvis kan den pågående och fortsatta förändringsprocessen beskrivas utifrån tre steg:
- Beslut om ny resursfördelningsmodell för forskningsanslag har fattats av rektor 30 augusti 2024. Modellen ska tillämpas från och med 2025.
- Översyn av lokaler och hyressubventioner inleds hösten 2024. Beslut om förändringar beräknas kunna fattas omkring halvårsskiftet 2025, och till dess gäller befintlig hyressubvention.
- Översyn av modellen för prestationsbaserade forskningsanslag (bibliometri med mera) inleds sannolikt under slutet av 2024.