Thuy Tran får anslag från Erling-Perssons Stiftelse för att utveckla metod för svårbotad cancer
Thuy Trans forskargrupp vid Karolinska Institutet har tilldelats 8 MSEK över tre år från Erling-Perssons Stiftelse för att utveckla en precisionsinriktad, teranostisk, metod som integrerar både diagnostik och behandling av avancerade solida tumörer.
Thuy Trans forskning fokuserar på att ta fram en innovativ, målsökande plattform som ska bidra till mer skonsamma, individanpassade och målinriktade behandlingsalternativ. Målet är att förbättra såväl patienternas välmående som behandlingsresultatet.
– Vi ser en stor potential att förändra hur metastaserande solida tumörer behandlas genom att kombinera både diagnostik och behandling. Inom projektet ska vi utveckla och utvärdera ett radioaktivt läkemedel som riktar sig specifikt mot TROP-2-antigenet, vilket är högt uttryckt i många solida tumörer, säger Thuy Tran, forskargruppledare på institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet.
Kombination av diagnostik och behandling
Solida tumörer utgör över 90 procent av all cancer, med hög dödlighet globalt. Trots de framsteg som har gjorts inom cancerterapi, är avancerade solida tumörer, som bröst-, lung-, prostata- och kolorektalcancer, fortfarande svåra att behandla.
– Problemet ligger i tumörernas heterogenitet, resistens mot läkemedel och bristen på effektiva biomarkörer för tidig upptäckt och behandling. Nuvarande behandlingsmetoder har dessutom ofta allvarliga biverkningar, säger Thuy Tran.
Teranostik – kombinationen av diagnostik och behandling via samma plattform – innebär att ett läkemedel som innehåller radioaktiva isotoper används för att söka upp cancercellen. Därefter avger isotoperna en lokal strålning inuti cancercellen, så kallad radionuklidterapi, och cancercellen dör.
– Metoden gör det möjligt att identifiera cancerceller och samtidigt strålbehandla dem med hög precision. På så sätt skonas den friska vävnaden och biverkningarna minskar. Vår förhoppning är att kunna erbjuda denna teranostiska plattform till kliniker, som ett säkrare och mer effektivt behandlingsalternativ än vad som finns tillgängligt idag, säger Thuy Tran.
Mål att snabbt komma till klinisk användning
En viktig aspekt av projektet är det multidisciplinära, tvärvetenskapliga samarbetet mellan forskargruppen som har ett prekliniskt fokus inom radiofarmaci, och SciLifelab med expertis inom läkemedelsscreening och kliniker inom nuklearmedicin och onkologi.
– Genom anslaget från Erling-Perssons Stiftelse kan vi fullfölja viktiga prekliniska studier, optimera tillverkningsprocesser och genomföra nödvändiga toxikologiska tester. Det möjliggör en snabbare övergång från laboratoriet till klinisk användning, där vi hoppas kunna erbjuda patienter en ny behandling som kan förbättra deras livskvalitet och förlänga överlevnaden, säger Thuy Tran.