Tandemturné som lyfter äldrefrågor – möt Pernilla Alencar Siljehag

Tandemturnén är ett populärvetenskapligt initiativ där forskare cyklar genom södra Sverige och håller föreläsningar om åldrande och hälsa på bibliotek och mötesplatser. Syftet är att nå ut till en bredare publik, skapa dialog och väcka intresse för forskningens roll i samhället. Turnén, som arrangeras i samarbete med forskarskolan SWEAH, pågår mellan 4–27 maj 2025 och är möjlig tack vare stöd från Sten K Johnsons Stiftelse.
Pernilla Alencar Siljehag, är doktorand vid Aging Research Center (ARC) och vid Äldrecentrum samt affilierad till forskarskolan SWEAH. Hon cyklar en nio mil lång etapp på Tandemturnén – ett forskningsprojekt på två hjul. Med trampande samtal och föreläsning i Tomelilla vill hon sprida kunskap om hur det är att för första gången ansöka om äldreomsorg – en livshändelse som berör många men sällan diskuteras.
Hur kom det sig att du blev en del av Tandemturnén?

– Jag träffade Oskar under en konferens förra året där vi ledde en löpargrupp tillsammans. Han berättade då om projektet och jag tyckte det var en genialisk idé. Cykling är både miljövänligt och hälsofrämjande – och att göra det på tandem symboliserar verkligen forskningssamarbete.
Vad ser du mest fram emot med turnén?
– Jag har aldrig cyklat tandem tidigare, så det blir en utmaning! Men också en fantastisk möjlighet att se Skåne och prata forskning på ett nytt sätt. Vi kommer att filma under färden och diskutera forskning medan vi trampar – det blir både flåsigt och spännande.
Vilken etapp cyklar du och hur har du förberett dig?

– Det blir en nio mil lång etapp mellan Bromölla och Tomelilla, en relativt kuperad sträcka har jag hört. Jag tar tåget ner till Bromölla den 21 maj och så startar vi tidigt på morgonen dagen därpå.
– Jag har försökt förbereda mig genom att gå på spinning, boxning och hyrox. Och springa över Tranebergsbron på väg till Widerströmska huset. Jag är också glad att jag var med i ForskarGrandPrix förra året eftersom föreläsningen ska ges till en bred allmänhet på Tomelillas bibliotek och instruktionerna är att ta hjälp just av ForskarGrandPrix’ coachningsvideos för att få ett populärvetenskapligt tilltal i presentationen.
Vad kommer du att prata om under föreläsningen i Tomelilla?
– Jag kommer att presentera resultat från mitt doktorandprojekt som handlar om debuten i äldreomsorgen – alltså när människor för första gången ansöker om och beviljas stöd. Det är en omvälvande livshändelse som det pratas för lite om, trots att många av oss kommer att beröras av det, direkt eller som anhöriga.
Vad visar din forskning hittills?
– Bland annat att hälften av dem som får äldreomsorg för första gången gör det direkt efter en sjukhusvistelse. Många har också stora behov redan vid debuten. Det finns också ett intressant samband mellan hur ofta man besökt vårdcentralen innan och hur omfattande insatser man får. Det här är viktig kunskap för att kunna planera och samordna vård och omsorg bättre.
Stort tack för pratstunden och stort lycka till Pernilla!