Specialistkompetenskurs i katastrofmedicin övade för första gången i Widerströmska huset
I tre dagar var det extra mycket liv och rörelse i undervisningslokalerna i Widerströmska huset, när forskargruppen Global katastrofmedicin genomförde specialistkompetenskursen ’Katastrofmedicin – Hälso-och sjukvårdsinsatser vid omfattande skadehändelser, hälsokriser och katastrofer’. Forskargruppen har gett kursen sedan 2018, men det här var första gången den hölls i Widerströmska huset.
Specialistkompetenskurser (ofta kallade SK-kurser) är statligt finansierade kurser, som Socialstyrelsen ansvarar för. De är avsedda för läkare som genomgår specialiseringstjänstgöring. SK-kursen i katastrofmedicin, som forskargruppen Global katastrofmedicin hälsobehov och insatser på institutionen på global hälsa undervisar, ger blivande specialistläkare kompetens att verka i sjukvårdsinsats vid omfattande skadehändelser och katastrofer. Den innehåller såväl praktiska övningar som mer teoretiska föreläsningar och seminarier.
Den 9–11 oktober hölls kursen för första gången i Widerströmska husets lokaler. Tidigare har andra lokaler använts för kursen. Anneli Eriksson, som ingår i kursledningen, är nöjd med resultatet.
– "Det är en lokalkrävande kurs, framför allt när vi genomför de praktiska övningarna, men det funkade bra att vara i Widerströmska. Och det känns så klart extra bra att vara här, eftersom vi då får en mer naturlig koppling till där vi som forskargrupp håller till."
Masskadeövning omsätter kunskaper i praktiken
Sista kursdagen, den 11 oktober, blev det extra mycket liv och rörelse i lokalerna, när masskadesimuleringsövningen MACSIM gick av stapeln. I övningen får studenterna praktiskt öva hanteringen av en masskadehändelse i realtid, med hjälp av patienter och patientflöden uppsatta på stora whiteboardtavlor.
– "Det är bra att avsluta kursen med en masskadeövning som MACSIM, för att på så sätt försöka omsätta det vi lärt ut i praktiken. Eller så nära praktiken man kan komma i en övning. Tidigare under kursen har vi även gjort vår egenutvecklade övning AnTriEx, som är en annan typ av simuleringsövning. Tanken är att kursen ska gå att relatera till verkliga förhållanden och att studenterna känner att de har verklig nytta av det de lär sig", säger Anneli Eriksson.
Årets kurs är nu avslutad. Huruvida det blir lektioner och masskadeövningar igen i Widerströmska huset nästa år avgörs av hur planeringen och budget för kommande SK-kurser blir.