Ny avhandling om optimering av behandling för lungcancerpatienter
Hallå där Marcus Skribek, doktorand vid institutionen för onkologi-patologi. Den 8 november försvarar du din avhandling "Strategies for optimizing immune checkpoint inhibition in advanced non-small cell lung cancer.”
Vad handlar avhandlingen om?
– Min avhandling fokuserar på att förbättra behandlingsstrategier för patienter med avancerad lungcancer, en av de vanligaste och mest dödliga cancerformerna. Genom att optimera användningen av immunterapi – en banbrytande behandlingsform som revolutionerat cancerbehandlingen och belönats med Nobelpriset i medicin 2018 – utforskar jag hur vi kan förfina behandlingsresultaten, särskilt för patienter med hjärnmetastaser, som tidigare haft mycket begränsade alternativ, säger forskaren Marcus Skribek vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet.
– Målet med min forskning är att inte bara förlänga livet för dessa patienter, utan även att förbättra deras livskvalitet genom mer individanpassade behandlingsmetoder. Jag hoppas att de insikter vi samlar kan öppna nya dörrar inom cancervården och säkerställa att fler patienter drar nytta av immunterapi, även i de mest avancerade sjukdomsstadierna.
Vilka är de viktigaste resultaten?
– Jag har riktat in mig särskilt på patienter med hjärnmetastaser – en grupp som ofta har saknat effektiva behandlingsalternativ och blivit exkluderade från många studier. Min forskning visar att immunterapi kan leda till betydande behandlingssvar även för dessa svårt sjuka patienter, vilket skapar nytt hopp där det tidigare inte funnits.
Vi har också sett att steroider, som tidigare ansågs minska effekten av immunterapi, faktiskt kan användas utan att äventyra behandlingsresultaten under rätt kliniska förutsättningar. Detta har redan lett till förbättrade behandlingsmöjligheter för många patienter.
Vi har dessutom utvecklat verktyg som hjälper läkare att identifiera vilka patienter som får störst nytta av behandlingen. Dessa verktyg representerar ett stort steg mot mer skräddarsydda och effektiva behandlingar, och det är oerhört givande att veta att vår forskning kan förvandla förtvivlan till hopp för så många. Varje gång en patient får ett nytt behandlingsalternativ, påminns jag om varför denna forskning är så viktig.
Hur kan den nya kunskapen bidra till att förbättra människors hälsa?
– Den nya kunskapen har potential att förändra livet för många patienter med avancerad lungcancer och hjärnmetastaser. Genom att optimera immunterapins användning har vi visat att även de mest utsatta patienterna kan få betydande förbättringar i sina behandlingssvar. Detta handlar inte bara om att förlänga liv utan även om att erbjuda en högre livskvalitet till dem som kämpar med en av de svåraste diagnoserna.
Att kunna ge dessa patienter fler år med sina nära och kära och erbjuda ett liv med mindre smärta och mer hopp driver mig framåt i mitt arbete. Varje ny upptäckt och varje framsteg för oss närmare en framtid där färre liv går förlorade och fler människor kan leva ett meningsfullt liv trots en cancerdiagnos. Dessa insikter visar forskningsarbetets sanna kraft – att omvandla förtvivlan till hopp och lidande till livskvalitet.
Vad väntar i framtiden för dig?
– Framöver är mitt mål inte bara att förbättra behandlingen för lungcancerpatienter, utan också att omdefiniera hur vi ser på vård och behandling av alla som lever med denna förödande sjukdom – både globalt och för kommande generationer. Jag vill skapa en framtid där nya insikter och innovationer ger varje patient de bästa möjliga förutsättningarna för ett bättre liv, oavsett diagnos.
Som specialist inom klinisk onkologi och forskare är jag fast besluten att fortsätta min forskning för att förbättra cancerpatienters livskvalitet, både nationellt och globalt. Jag ser fram emot att delta i nya banbrytande forskningsprojekt som kan påverka hur vi närmar oss behandlingen av komplexa sjukdomar. För mig är detta mer än en vetenskaplig karriär – det är en personlig resa, ett djupt kall, att förändra liv och ge hopp till dem som behöver det mest.