Ny avhandling om användning av hjärnavbildning inom Lewykroppsdemens och relaterad kognitiv sjukdom
Hallå där Anna Rennie, doktorand vid avdelningen för klinisk geriatrik. Den 9 juni försvarar du din avhandling ”Does white matter matter? Neuroimaging in dementia with Lewy bodies and related conditions.” Vad handlar den om?

– Min avhandling handlar i huvudsak om kognitiv sjukdom av Lewy body typ/Lewykroppsdemens (DLB) och hur vi kan använda hjärnavbildning för att lära oss mer om förändringarna som sker i hjärnans vitsubstans. Vi ville också veta mer om hur de här förändringarna är besläktade med olika hjärnområdens volym eller resultat på kognitiva test.
Vilka är de viktigaste resultaten?
– Kombinerat så visar resultaten i avhandlingen att patienter med DLB har ganska mycket förändringar i sin vitsubstans och att dess placering och karaktär skiljer sig jämfört med kontrollgrupper av friska personer. Ett av de viktigaste resultaten är att vi kunde visa att patienter med DLB har mer av vitsubstansförändringarna jämfört med till exempel patienter med Alzheimers sjukdom. Vi har också kunnat visa att patienter med DLB har proportionellt mer av sina vitsubstansförändringar i det kolinerga systemet jämfört med kontroller, vilket tyder på att det kolinerga systemet är extra känsligt hos vår patientgrupp. Det kolinerga systemet är en viktig del av hjärnan som påverkas vid demenssjukdomar.
Hur kan den kunskapen komma människor till nytta/bidra till att förbättra människors hälsa?
– Den kommer att bidra till bättre diagnostik för patienter och har öppnat upp för vidare studier av den vitasubstansen hos patienter med DLB. Vi vet nu att det är vanligt för patienter med DLB att ha förändringar i sin vitsubstans vilket betyder att vitsubstansförändringar inte bör exkludera möjligheten till diagnos. Vi kunde också visa att det går att inkludera patienter som är tidigt i sitt sjukdomsförlopp och fortfarande få meningsfulla resultat, vilket kommer att vara viktigt för framtida studiedesign.
Vad ska du göra nu? Kommer du fortsätta att forska?
– Mitt mål är att stanna inom forskningen, både för att fortsätta med min forskning inom DLB och vitsubstansförändringar men också att fokusera mer på forskningsinfrastruktur och internationella samarbeten.