Publicerad: 2024-12-12 13:38 | Uppdaterad: 2024-12-13 13:09

Miljonanslag möjliggör bildande av nordiskt hälsokrisnätverk

flygbild över utspridd folkmassa ansluten med linjer
Foto: Getty Images

Den 10 december kom beskedet att Centrum för hälsokriser får 3 miljoner norska kronor i finansiering från Nordiska ministerrådets organ för forskningsfinansiering, Nordforsk. Anslaget ska gå till ett projekt att skapa ett nordiskt hälsokrisnätverk. Anslaget kommer från att centrumet, tillsammans med partners i andra nordiska länder, sökt finansiering via en utlysning inom området beredskap och resiliens.

Projektet är ett samarbete mellan Centrum för hälsokriser här på Karolinska Institutet, Köpenhamns universitet, Roskilde universitet, Universitetet i Stavanger, Hanken - Svenska handelshögskolan i Finland och Islands universitet. Samarbetet de sex lärosätena emellan bygger delvis vidare på ett tidigare projekt kring forskning och samarbete under covid-19-pandemin. De ska nu bygga ett nordiskt hälsokrisnätverk, i syfte att stärka samspelet mellan vetenskap och policy (det som på engelska brukar kallas science-to-policy) i hälsokriser, och därigenom skapa samarbeten som stärker universitetens roll för att bygga krisberedskap i de nordiska länderna inför kommande hälsokriser. 

Tanken på ett nordiskt hälsokrisnätverk är inspirerat av det Hälsokrisnätverk på svenska lärosäten som Centrum för hälsokriser varit initiativtagare till. Målet är att genom forskning, utbildning, policy och expertstöd bidra till hälso- och sjukvårdens beredskap för hälsokriser.    

Nordiska fördelar och interdisciplinär kunskapsgenerering

I sin motivering skriver Nordforsk att ”projektet syftar till att generera samarbeten som ska stärka kontakten mellan lärosäten och policyutövare inom hälsokrisområdet”. Nordforsk ser även att projektet har god potential att skapa fördelar för det nordiska forskarsamhället inom området. 

Kvinna med blont hår klädd i en blå topp står framför en byggnad med glasfasad
Caroline de Groot - samverkansansvarig på Centrum för hälsokriser Foto: Evelina Björninen

”Vi är så glada att Nordforsk valt att stötta vårt initiativ. Interdisciplinär kunskapsgenerering och samarbeten mellan forskare, policyutövare och beslutsfattare är avgörande för att skapa beredskap och förbättra hanteringen av framtida hälsokriser, och det är just det vi vill att nätverket ska bidra till”, säger Caroline de Groot, samverkansansvarig på Centrum för hälsokriser, som koordinerat ansökan. 

Redan nu finns ett antal aktiviteter planerade som del av projektet, däribland workshops och doktorandutbyten, men först ska en kartläggning av vilka initiativ och aktörer som finns i Norden inom området påbörjas. 

Nyheter om hur projektet fortskrider kommer publiceras på Centrum för hälsokrisers webbsida. Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta healthcrises@ki.se