Publicerad: 2025-04-23 14:41 | Uppdaterad: 2025-04-23 14:45

Martin Bergö: Vi ska fortsätta stå för vetenskaplig excellens, öppenhet och samverkan, inom Sverige och globalt

KI:s prorektor Martin Bergö
KI:s prorektor Martin Bergö Foto: Liza Simonsson

I början av april publicerade Vetenskapsrådet (VR) en rapport om forskningskvalitet och genomslag inom medicinsk forskning. Jag är stolt över att Karolinska Institutet sticker ut på ett mycket positivt sätt – vår forskning har mycket hög vetenskaplig kvalitet och har lett till banbrytande upptäckter med stor inverkan på samhället. Vi har den högsta citeringsgraden i landet och publikationer i världsklass, särskilt inom områden som cancerbiologi, neurovetenskap och cellbiologi.

Att över 90 procent av våra toppublikationer får höga betyg i en internationell expertgranskning är stort, och säger mycket om kraften i KI:s forskarkår. Men det för också med sig ett ansvar. Vi ska fortsätta stå för vetenskaplig excellens, öppenhet och samverkan, inom Sverige och globalt. Samverkan och förmågan att kombinera grundforskning med kliniska tillämpningar har varit avgörande framgångsfaktorer.

Just samarbeten över gränserna inom forskningen, och mellan länder, är avgörande för vetenskapliga framsteg. Därför är det direkt sorgligt att se hur det amerikanska forskningssystemet nu påverkas av USA-administrationens beslut som går i motsatt riktning. Situationen påverkar hela forskarsamhället när det gäller finansiering från National Institutes of Health (NIH) och andra amerikanska finansiärer. Vi får många frågor om det är säkert att starta samarbeten med amerikanska kollegor, om det är tryggt att delta i konferenser i USA och om hur vi kan ta emot forskare, forskarstuderande och studenter från USA som nu ser sig kringskurna av presidentens beslut. Vi bevakar denna utveckling nära för att kunna ge en sådan aktuell bild som möjligt och råd till våra medarbetare. Både KI:s ledning och flera forskare deltar aktivt i diskussionen, bland annat genom att kommentera situationen i medierna.

Den 29 april deltar jag, tillsammans med Linda Wedlin, professor i företagsekonomi, och Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker och professor i islamisk teologi och filosofi, båda vid Uppsala universitet, i panelsamtalet "Akademisk frihet under press”. Samtalet äger rum på KI:s universitetsbibliotek och är öppet för alla. Jag hoppas att så många som möjligt av er kan delta för att få insikter och dela era tankar om hur vi kan skydda och främja vår akademiska frihet.

Akademisk frihet är högaktuellt och dragen till sin spets i och med dödsdomen mot vår kollega Ahmadreza Djalali. Han har varit fängslad i Iran under inhumana förhållanden i snart nio år och är en påminnelse om hur akademisk frihet kan hotas av politiska krafter. Vi måste fortsätta att kämpa för hans frigivning, vilket rektor Annika Östman Wernerson och Stefan Svallfors, ordförande för Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter, nyligen lyfte i en debattartikel i Läkartidningen. Vi som är verksamma inom vetenskap och högre utbildning är beredda att göra vad vi kan för att stå upp för den akademiska friheten, och för att få hem vår kollega till sin familj i Sverige.

Rektor just nu

Annika Östman Wernerson skriver om aktuella frågor för universitetet under vinjetten "Rektor just nu". Hennes texter publiceras bland annat på sidan Aktuellt från universitetsledningen och i nyhetsbrevet KI-nytt till KI:s medarbetare. Tidigare publicerade texter finnas att läsa i nyhetsarkivet.