Lokal strålning effektivt mot tidig ändtarmscancer
Strålningsonkologen Alexander Valdman forskar vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet. Han arbetar för att patienter med cancer i ändtarmen ska få färre biverkningar av sin behandling.
Text: Annika Lund för Medicinsk Vetenskap nr 4 2024 / Tema strålbehandling
Hur jobbar du med det?
– Vi har bland annat köpt in en ny strålbehandlingsmaskin som gör det möjligt att ge fotonstrålning lokalt i ändtarmen, med strålkällan direkt mot tumören. Det kallas kontaktbrachyterapi och med den metoden kan man ge mycket högre stråldos än vid yttre strålbehandling. Det betyder att strålbehandlingen kan bli botande i fler fall av tidig ändtarmscancer. Då kan fler patienter slippa kirurgi som i många fall, särskilt om tumören sitter lågt i ändtarmen, leder till att patienten får en permanent stomi.
Vilken forskning finns om metoden?
– Under 2023 kom en studie som omfattade drygt 140 patienter som lottats till att få en högre stråldos, levererad antingen som yttre strålbehandling eller som kontaktbrachyterapi. Alla patienterna följdes över tid och opererades om det fanns tumör kvar. Efter tre år hade betydligt fler av dem som fått kontaktbrachyterapi tarmen bevarad. Hos dem med liten tumör, mindre än tre centimeter, hade 97 procent bevarad tarm och inga tecken på cancer. Återfall i sjukdomen inträffar vanligen inom två år, så många av de här patienterna är sannolikt botade. Det är smått fantastiska siffror, tycker jag.
När börjar ni ge den här behandlingen?
– Vi kan börja ta emot patienter redan nu och är öppna för remisser från hela landet, så vi vill sprida budskapet om att det här alternativet finns. Vi kommer att introducera behandlingen via en studie. Där kommer vi inkludera 110 patienter som tackat nej till kirurgi för att i stället få organbevarande behandling. De kommer lottas till att få vanlig yttre strålbehandling med eller utan cytostatika som komplement till kontaktbrachyterapin.
Vilket är ditt andra projekt?
– Det är en studie där vi lottar patienter med något mer framskriden ändtarmscancer till att få antingen fotonstrålning eller protonstrålning innan cytostatika och kirurgi. Hypotesen är att protonstrålning ska vara mindre toxisk för patienterna så att de tål efterföljande cytostatika bättre. Vi har hittills publicerat en studie från det här projektet. Den visar att kirurgin kan genomföras säkert även efter protonstrålning.
Läs fler spännande artiklar om medicinsk forskning
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning kan du läsa fler artiklar om det senaste inom medicinsk forskning. Bli prenumerant!