Kurs i medicinskt omhändertagande vid kemiska olyckor för första gången i Sverige
Advanced Hazmat Life Support (AHLS) – avancerad livsuppehållande medicinskt omhändertagande vid kemiska händelser - är en helt ny kurs i Sverige, som ges för första gången på Karolinska Institutet. Under två intensiva dagar i februari tränas läkare, sjuksköterskor, ambulanspersonal och personer med särskilt ansvar inom CBRN-området (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära material) i medicinskt omhändertagande i händelse av exponering för farliga kemikalier.
Exponering för farliga kemikalier kan röra sig om allt från allvarliga arbetsplatsolyckor, till terrorattacker med giftiga nervgaser.
– Stora kemiska olyckor är som tur var ovanliga, men väldigt allvarliga när de sker, därför är gedigen övning och utbildning en grundläggande del av vår beredskap, säger Mattias Öberg, toxikolog på Institutet för miljömedicin och expertkoordinator i kemiska och toxikologiska händelser på Centrum för hälsokriser, bägge på Karolinska Institutet.
På uppdrag av Socialstyrelsen och tillsammans med kollegor från Katastrofmedicinskt centrum vid Linköpings universitet har han anpassat konceptkursen AHLS – Advanced Hazmat Life Support – till svenska förhållande. Kursen är ursprungligen utvecklat av the American Academy of Clinical Toxicology (AACT) och universitetet i Arizona.
– Tidigare fick svensk personal gå kursen utomlands. Jag har själv gått kursen på det viset, men det är inte optimalt. Svensk vårdpersonal behöver lära sig hantera farliga ämnen under svenska förhållanden. Med en ökande hotbild och nya utmaningar inomCBRN-området, är det än mer viktigt att ha ett internationellt samordnat förhållningssätt och därför passar den nya AHLS-utbildningen perfekt, fortsätter Mattias.
Lisa Stokseth från Region Blekinge håller med. Hon arbetar till vardags som beredskapsöverläkare och medicinskt ledningsansvarig läkare på akutkliniken.
– Jag tycker det är en väldigt givande kurs, som är relevant för vårt arbete, inte minst i att öka sjukvårdens generella beredskap och att leva upp till NATO:s värdlandskrav.
I kursen ingår föreläsningar, scenariobaserade övningar och gruppuppgifter. Det är mycket som ska hinnas med på två kursdagar. Kursen avslutas med ett test, och de deltagare som klarar provet får ett internationellt AHLS-certifikat. Eftersom det är första gången kursen ges i Sverige kommer den att utvärderas grundligt och eventuella anpassningar göras inför framtida kurstillfällen.